29/03/2024

Αναμνήσεις από τα 80’s – Rock in Athens


Η έκπληξη που έγινε στις 26 και 27 Ιουλίου 1985 στο Παναθηναϊκό στάδιο, έτσι λέγαμε τότε το Kαλλιμάρμαρο, δεν είχε προηγούμενο στα Ελληνικά δεδομένα.

Η Αθήνα εκείνη τη χρονιά μαθαίνει τι σημαίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πολλά μεγάλα ονόματα της μουσικής έρχονται να καταθέσουν πτυχία και διαπιστευτήρια μπροστά σε ένα διψασμένο κοινό.

Το πρώτο φεστιβάλ ρόκ στην πρωτεύουσα που ζω και καταγράφω για τα περιοδικά ΕΝΑ – ΚΑΙ και για το ραδιόφωνο έχει ήρωες με τεράστια ισχύ και βαρύτητα στο διεθνές καλλιτεχνικό χρηματιστήριο.

Οι Culture club, οι Depeche Mode, οι Stranglers, οι the Clash, η Nina Hagen, οι The Cure, οι Talk Talk, και οι Telephone.

Περίπου 51 χιλιάδες εισιτήρια διατίθενται και για τις δύο ημέρες. Επίσημα χείλη μιλούν όμως και για 15 χιλιάδες τζαμπατζήδες.

Οι ήρωες του διήμερου απίστευτοι.

Οι Depeche mode από την πρώτη στιγμή ζητούν κορίτσια στην παρέα τους.

Οι Culture club απαιτούν 4 αστυνομικούς με μοτοσυκλέτες για συνοδεία τους παντού.

Οι Clash τεστάρουν όλες τις παραδοσιακές ελληνικές λιχουδιές στο εστιατόριο Γεροφοίνικας και μετά στα πλαίσια του κλάμπινγκ που κάνουν σε παραλιακή και αλλού γίνονται λιώμα.

Η Νina Hagen, απόλυτη σταρ της εποχής, δεν κάνει βήμα χωρίς σωματοφύλακες.

Οι Stranglers έχουν βάλει στη μπούκα τον Boy George. Ο Jett Black μάλιστα μου εξομολογείται ότι αυτό που ταιριάζει στον αρχηγό των Culture club είναι ο ρόλος του κλόουν σε τσίρκο!

ROCK-IN-ATHENS-2

Τη δεύτερη βραδιά του φεστιβάλ η Αστυνομία θορυβημένη παίρνει πρωτοβουλία να ανοίξουν οι πόρτες για να μη θρηνήσουμε θύματα.

Τρία βήματα μπροστά και δέκα πίσω λόγω του πετροπόλεμου ήταν το σκηνικό που επικρατούσε για πολλές ώρες στους πέριξ του σταδίου χώρους.

45 εκατομμύρια δραχμές είναι οι αμοιβές των καλλιτεχνών. 55 εκατομμύρια φεύγουν σε πληρωμές για την κάλυψη των υπολοίπων υποχρεώσεων.

Το δεύτερο βράδυ αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης του σόου το πλιάτσικο σε ότι είχε απομείνει δίνει και παίρνει. Τραπέζια και σκηνικά που υπήρχαν backstage βρέθηκαν στον Αρδηττό.

Ο Boy George, ντυμένος κάτι ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα, προφανώς δεν έπεισε κάποιους ρόκερ θεατές με αποτέλεσμα η μπάντα του, οι Culture club, να νιώσουν τι σημαίνει ελληνική λεβεντιά δοκιμάζοντας ιπτάμενα γιαούρτια επί σκηνής.

Μερικά χρόνια μετά, στο Montreux, τον ακούω να εξομολογείται: «δεν είμαι συναισθηματικός τύπος μ’ αρέσουν οι στόχοι αλλά έχω κάνει πολλά λάθη…» υπονοώντας προφανώς την θερμή υποδοχή που του είχαν επιφυλάξει το καλοκαίρι εκείνο.

Την εμπειρία του φεστιβάλ στην Αθήνα θυμάται έντονα και ο Andy Fletcher από τους Depeche Mode και στη διάρκεια των 90´s σε ερώτηση μου αν του έχει μείνει τίποτα από την Αθήνα και το Rock in Athens μου λέει πως δεν έχουν και πολύ καλές αναμνήσεις καθώς ο Dave Gahan είχε χτυπηθεί από κάποιους skinheads ενώ κάνει αναφορά σε όλα τα ιπτάμενα αντικείμενα που είδε να στοχεύουν τους Culture Club.

Οργανωτικά αλαλούμ αρκετά. Από την άλλη η ιστορία λέει ότι στα 80΄ς είδαμε ορισμένα σημαντικά γκρουπ και τρανταχτά ονόματα σε ταυτόχρονη τροχιά με την Ευρώπη.

Σε αντίθεση με τα χρόνια που ακολούθησαν από τα μέρη μας, εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, πέρασε μια τεράστια ποικιλία από ότι πιο δευτερότριτο μπορούσε να φανταστεί κανείς αλλά και ονόματα που απλά ήσαν σε πτώση ή σε πλήρη παρακμή.

Βασίλης Λούκας

 


mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Τι θυμάμαι απο το Rock in Athens - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*