
To Αμπαζούρ επιστρέφει για τρίτη χρονιά, ανανεωμένο και χωρίς σελοφάν, πανέτοιμο να φωτίσει τις πέντε Παρασκευές του Δεκέμβρη σας. Η ομάδα του Στενού Κορσέ, μετά την καλοκαιρινή της συμμετοχή στην Ταράτσα του Φοίβου, βάζει τα χειμωνιάτικά της και απλώνει μπροστά σας ζωές ολόκληρες με μουσική, πρόζα και τραγούδι, σαν μπλε περιτύλιγμα δώρου κάτω από χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Το ραντεβού είναι στο Θέατρο Άβατον, κάθε Παρασκευή του Δεκεμβρίου, από αύριο, 1η, έως και τις 29 για να μας θυμίσει την κωμική και ανάλαφρη πλευρά της νοσταλγίας.
Λίγο πριν ανέβουν στο σανίδι, βρήκαμε το χρόνο για μια κουβεντούλα: περί αμπαζούρ, κορσέδων και όχι μόνο!
Το Αμπαζούρ το θαλασσί … τι χρειάζεται σήμερα, που ο καθένας φωτίζεται από την οθόνη του κινητού του;
Όσο κολλημένοι και να είμαστε στο κινητό μας, όλοι έχουμε ανάγκη να βγούμε να δούμε μια ωραία παράσταση και να συναντήσουμε ανθρώπους. Το “Αμπαζούρ χωρίς σελοφάν”, είναι ένας πολύ καλός λόγος να αφήσεις το κινητό στην άκρη, να βγει ς έξω και μετά να θες διακαώς να το ξαναπιάσεις για ποστάρεις πόσο ωραία πέρασε.
Οι παρέες έγραψαν κάποτε ιστορία, σήμερα είναι η σειρά των ομάδων, όπως η δική σας;
Δεν βλέπουμε τη διαφορά ανάμεσα σε μια ομάδα και μια παρέα, τουλάχιστον όχι στον τρόπο με τον οποίον δουλεύουμε εμείς. Οι πιο δημιουργικές μας πρόβες είναι αυτές που γίνονται μια Κυριακή απόγευμα σε κάποιο σπίτι για τσάι και ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε. Εκεί γεννιούνται οι πιο δυνατές ιδέες μας, και αργότερα εντάσσονται αρμονι κά στην παράσταση.
Αντέχουμε να είμαστε μέλη μιας ομάδας, ή πάντα κάποιος θέλει να ξεχωρίσει και κάπου χαλάει η συνταγή, ή τελικά κι αυτό δεν είναι και τόσο κακό, το να ξεχωρίσει κάποιος εννοώ!
Σίγουρα δεν είναι κακό το να ξεχωρίσει κάποιος. Όμως μια καλά δεμένη ομάδα απορροφά τις δυναμικές του κάθε μέλους της και τις χρησιμοποιεί για να ξεχωρίσει ως σύνολο.
Δώστε μας τον δικό σας ορισμό του Burlesque και εξηγήστε μας πόσο burlesque είναι η εποχή που ζούμε;
Το burlesque για μας είναι ένας τρόπος να αναδείξουμε την ομορφιά του γυναικείου σώματος, μέσα από αυτό να απενοχοποιήσουμε τη γυναικεία σεξουαλικότητα, γι αυτό και ενίοτε το χρησιμοποιούμε στις παραστάσεις μας. Η εποχή μας δεν είναι μπουρλεσκ.
Πώς θα χαρακτηρίζατε λοιπόν την εποχή μας, και γιατί – ποια χαρακτηριστικά της τής “βάζουν” την ετικέτα που θα τής δώσετε
Η εποχή μας είναι γρήγορη και αρκετά μοναχική, και ενώ τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας φαινομενικά είναι αρκετά εύκολα, ευκολία στην επικοινωνία, εύκολία στην πρόσβαση, εύκολία στη χρήση, εύκολία στην κατανάλωση, η εποχή μας είναι δύσκολη, λίγο άγρια, λίγο μπερδεμένη με μια στροφή προς την εσωστρέφεια και κυρίως στην ματαιότητα. Παρόλα αυτά ο δημιουργός και ο καλλιτέχνης μπορεί μέσα σε μια τέτοια εποχή να βρει άπειρες αφορμές και αιτίες για να δραπετεύει απ την εποχή, να αλλάζει την εποχή, να τη δημιουργεί απ την αρχή.
Σήμερα που ο καθένας γίνεται εισαγγελέας, ατακαδόρος, γκρινιάρης στο Facebook μια αρτίστα, ένας κομπέρ τι διαφορετικό προτείνει στο κοινό του κάθε βράδυ;
Αυτό ακριβώς. Το ζωντανό κοινό που είναι παρόν στο εδώ και τώρα, ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί, σχολιάζοντας, γκρινιάζοντας, γελώντας, εκεί νη την ώρα με άμεσο τρόπο.
Στις παραστάσεις σας, πώς δουλεύετε; Εννοώ εν αρχή ην ο λόγος που ” βρίσκει” τα τραγούδια που χρειάζεται ή στήνετε έναν καμβά γύρω από τραγούδια που αγαπάτε και θέλετε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας;
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθούμε. Άλλες φορές προηγείται η ιδέα ενός σκετς και στη συνέχει α το ντύνουμε με το κατάλληλο κομμάτι. Άλλες φορές κάποιος θέλει απλώς να πει ένα τραγούδι, οπότε δημιουργούμε τι ς συνθήκες ώστε το τραγούδι αυτό να σταθεί μέσα στη ροή της παράστασης. Άλλωστε, ο Στενός Κορσές αποτελείται πλέον από έξι άτομα, συνεπώς οι ιδέες έρχονται με πολύ μεγάλη συχνότητα.
Το κοινό, θέλει τη συμμετοχή ή προτιμά μι α ανώδυνη θέαση ή ακρόαση;
Το κοινό δεν είναι ένα πράγμα. Είναι πολλοί άνθρωποι μαζί που άλλοι σηκώνονται και τραγουδάνε μαζί μας και άλλοι παρακολουθούν την παράσταση διακριτικά από τη θέση τους. Το σίγουρο είναι ότι όλοι φεύγουν ευχαριστημένοι.
Έχετε θεατές που ασχολούνται με το κινητό τους την ώρα που εσείς δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό στη σκηνή; ( αν ναι, έχετε σκεφτεί, έστω και με καλλιτεχνικό τρόπο, να τους επαναφέρετε στην τάξη;)
Τι περισσότερες φορές, υπάρχει δικό μας άτομο στην είσοδο, το οποί ο μαζεύει τα κινητά των θεατών πριν μπουν στο θέατρο. Μετά την παράσταση, κατά την έξοδο του κοινού, μοιράζονται φυλλάδια με δέκα ερωτήσει ς πάνω στην παράσταση που μόλις παρακολούθησαν. Όσοι πιάσουν πάνω από 7 στα 10, παίρνουν τη συσκευή τους πίσω. Τι κάναμε αυτό διότι παρατηρήσαμε ότι σιγά σιγά αυτή η ενέργεια άρχισε να αποθαρρύνει τους θεατές από το να φέρνουν τα κινητά τους στην παράσταση.
Με ποιους καλλιτέχνες θα συνεργαστείτε φέτος το χειμώνα;
Στη φετινή παράσταση “ Αμπαζούρ χωρίς σελοφάν” θα είναι σύσσωμη και ανανεωμένη η ομάδα του Στενού Κορσέ χωρίς επίσημους καλεσμένους. Βέβαια σε μια ραδιοφωνική εκπομπή που ταξιδεύει στο χρόνο όλα μπορούν να συμβούν.
Αν ο ” Στενός Κορσές” ήταν κινηματογραφική ταινία, ποια θα ήταν;
Η Κάθυ Μπέιτς από το “ Πράσινες τηγανητές ντομάτες” στη φυλακή του “ Σικάγο” επειδή σκότωσε τον άντρα της.
Πώς σκέφτεστε την ομάδα σας σε δέκα χρόνια;
Λογικά θα βρισκόμαστε σε κάποιο διαμέρισμα των Εξαρχείων και θα προετοιμάζουμε το Αμπαζούρ 273 ή 274.
Έχετε τσακωθεί άσχημα, με ποια αφορμή και πώς αποσοβήθηκε η κρίση;
Οι τσακωμοί σε μια ομάδα αποτελούμενη από πέντε ντίβες και έναν αλκοολικό είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι λόγοι είναι συνήθως ασήμαντοι, του τύπου ” ξύπνησα το πρωί και είχε τελειώσει η ζάχαρη” ή η βροχή. Και από τη στιγμή που οι λόγοι είναι ασήμαντοι, δεν υπάρχει καμία κρίση να αποτρέψουμε, όσο έντονα κι αν γίνουν τα πράγματα.
Πώς φαντάζεστε τον ι δανικό θεατή του Αμπαζούρ χωρίς σελοφάν;
Ιδανικός θεατής για οποιαδήποτε παράσταση είναι εκεί νος που έρχεται έτοιμος να δεχτεί νέες πληροφορίες και να προβληματιστεί με αυτές. Έξτρα προτερήματα όπως η οξυδέρκεια ή η έλλειψη σοβαροφάνειας θα εκτιμηθούν.
Info:
Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί: Άννη Θεοχάρη, Έλσα Λουμπαρδιά, Έλια Ζαχαριουδάκη, Βιβή Πηνιώτη.
Μουσικοί: Νίκος Σολ (βιολί), Ευθύμης Κούρτης (πιάνο)
Κείμενα: Στενός Κορσές, Αλέξανδρος Κυπριώτης
Επιμέλεια Παραγωγής: Goodheart Productions
Παρασκευές 1,8,15,22,29 Δεκεμβρίου, στις 21:00.
Θέατρο Άβατον, Ευπατριδων 3, Γκάζι
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3412 689
Eισιτήρια: 12€, 9€ (φοιτητικό)
Leave a Reply