17/08/2022

Άδεια Κουφοντίνα. Θα ενοχλήσει κάποιους… μα έτσι το βλέπω

Άδεια Κουφοντίνα

Με έχει απασχολήσει πολύ από την ώρα που το έμαθα το θέμα της άδειας Κουφοντίνα και διάβασα πολλές αναρτήσεις άρθρα και σχόλια σχετικά. Η αρχική μου αντίδραση ήταν η επιφύλαξη, στην πορεία όμως η διάθεσή μου έγινε μάλλον αρνητική.

Στάθηκα αρχικά στο αν ο Κουφοντίνας έλαβε νόμιμα την άδεια του. Προφανώς ήταν νόμιμη. Ωστόσο διαβάζοντας τις διατάξεις του νόμου, όπως τις δημοσίευσαν και τις σχολίασαν φίλοι νομικοί, αυτό που μπόρεσα να αντιληφθώ ήταν πως με την ίδια λογική και ευκολία που δόθηκε η άδεια, θα μπορούσε και πάλι να μην είχε δοθεί. Η πολιτεία δεν οφείλει τις άδειες στους κρατουμένους. Αυτές υπάρχουν εν δυνάμει και υπό προϋποθέσεις. Δεν είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να πάρουν άδεια, αλλά μια παραχώρηση, μια “χάρη”που η πολιτεία την κάνει, αν θέλει και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις Οι άδειες εντάσσονται στην λογική του σωφρονισμού και της μελλοντικής επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία.

Στην περίπτωση Κουφοντίνα αμφιβάλλω πάντως πολύ για τον αν ήταν απαραίτητη ετούτη τη στιγμή αυτή η “χάρη” και για το αν, εν πάση περιπτώσει, συντρέχουν πραγματικά όλες η προϋποθέσεις για να δοθεί.

Τα χρόνια της συνεχούς παραμονής Κουφοντίνα στην φυλακή είναι πολλά, αλλά δεν είναι αρκετά αν σκεφτεί κανείς την σειρά των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διέπραξε και το τεράστιο ιστορικό και κοινωνικό βάρος και την ζημιά της τρομοκρατίας της 17Ν

Οι συγγενείς των θυμάτων δεν έχουν ξεχάσει ακόμα τον πόνο που βίωσαν, ούτε την έπαρση και την σκληρότητα που ο δολοφόνος έδειξε απέναντί τους στην συνέχεια, γεγονός που συντηρεί την οργή και τον πόνο τους. Είναι απολύτως δικαιολογημένη, για παράδειγμα, η σημερινή οργισμένη αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά δεν ήταν η μόνη που αντέδρασε. Τα περισσότερα θύματα της τρομοκρατίας της 17 Ν έκαναν ανάλογες δηλώσεις . Ανάμεσά τους η Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εκπροσωπόντας τα θύματα της 17Ν από τις δικές τους χώρες

Παρ΄όλα αυτά, , έξω από την φυλακή βρέθηκαν κάποιοι να επευφημήσουν τον Κουφοντίνα κατά την έξοδό του. ενω ο Ρουβίκωνας ( ναι η γνωστή οργάνωση ακτιβιστών- μπαχαλάκηδων που ποτέ δεν συλλαμβάνονται) έκανε δηλώσεις υποστήριξης προς τον Κουφοντίνα, αποκαλύπτοντας τον αριστεροφασιστικό τους χαρακτήρα, ενώ ο γιός του υπαρχηγού της 17Ν κάνει προκλητικά πόστ και καρφώνει με θράσος τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, γιατί δεν δόθηκε ως τώρα άδεια στον πατέρα του υπό προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αντίθετα ο λαλίστατος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής δεν βρίσκει μισή κουβέντα να πει για την διαφιλονικούμενη άδεια. Βεβαίως αυτή ήταν απόφαση της δικαιοσύνης. Όμως απόφασή της δικαιοσύνης ήταν και η προφυλάκιση της Ηριάννας-που επίσης είναι ένα προκλητικό γεγονός-την οποία ωστόσο ο ίδιος Υπουργός φρόντισε να κριτικάρει αυστηρά.

Η ανοχή έως συμπάθεια στην ακροαριστερή τρομοκρατία της 17Ν και άλλων παρόμοιων ομάδων είναι ένα ιδιότυπο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας που επηρεάζει και κομμάτια του πολιτικού κόσμου. Αυτό συντήρησε ζωντανή την τρομοκρατική οργάνωση για τόσα χρόνια και πολλαπλασίασε τα εγκλήματά της. Έχει ιστορικές και κοινωνιολογικές ερμηνείες που πάνε πίσω στην ήττα της αριστεράς στον εμφύλιο και τα σχετικά απωθημένα ακραίων κύκλων, με την ίδια λογική που και η ακροδεξιά στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της στους δοσίλογους και τους χίττες της κατοχής.

Ωστόσο νόμιζα πως αυτή η φάση έχει περάσει για την Ελλάδα και δεν υφίσταται στις νεότερες γενιές. Ωστόσο μετά λύπης μου βλέπω τα φαινόμενα του φασισμού, ένθεν κακείθεν, να ξεπηδούν και πάλι ισχυρά τα τελευταία χρόνια

Θα ενοχλήσει κάποιους αυτό που θα πω, μα έτσι το βλέπω:

Η 17 Ν υπήρξε μια τρομοκρατική οργάνωση που κάλυψε την εγκληματική δράση της,( δολοφονίες, κλοπές, δολιοφθορές), πίσω από φληναφλήματα για ιδεολογική καθαρότητα αριστερής προκάλυψης, Πέραν από το τί δήλωνε η ίδια, επί της ουσίας η 17Ν ήταν μια φασιστική οργάνωση, όπως αποδεικνύουν οι στόχοι και οι μέθοδοί της, με κορυφαία την τακτική των δολοφονιών. Αν και διαφέρει στο επικοινωνιακό κομμάτι, δεν διαφέρει ουσιαστικά από την άλλη εγκληματική οργάνωση που είναι επίσης φασιστική, αλλά και αυτή δεν το παραδέχεται, την ΧΑ.

Το άλλο άκρο της 17Ν και των διαδόχων της, δεν είναι παρά η ΧΑ και ο δικός της εγκληματικός κύκλος. Συγχρόνως οι δύο εγκληματικές οργανώσεις, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Αυτές οι οργανώσεις και όχι κάποιο-ακραίο έστω πολιτικό κόμμα-συνιστούν τους δύο εξτρεμιστικούς πόλους της κοινωνίας μας. ¨Οτιδήποτε άλλο λέγεται είναι άδικο και παραπλανητικό και κρύβει μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Έτσι λοιπόν, όπως οι νεοναζί της ΧΑ βρίσκουν χιλιάδες υποστηρικτές που μάλιστα τους ψηφίζουν και τους βάζουν στο κοινοβούλιο, έτσι και οι τρομοκράτες εγκληματίες της 17Ν βρίσκουν το δικό τους σιωπηλό, επί του παρόντος πολιτικά κοινό, που πάντως τους ακούει, τους ανέχεται, κάποτε τους θαυμάζει και εν τέλει τους δίνει λόγο ύπαρξης.

Θλίβομαι και ντρέπομαι και για τους δύο, καθώς και για τους συμπολίτες μου που τους υποστηρίζουν ή τους ανέχονται.

Από κει και πέρα προσπαθώ να κάνω αυτό που νομίζω οφείλει να κάνει κάθε σκεπτόμενος πολίτης: να συνεισφέρω, με τις ελάχιστες δυνάμεις μου,σε έναν διάλογο, εντός της κοινωνίας, που θα προωθεί της αξίες του ανθρωπισμού και δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας, της ισονομίας και της δικαιοσύνης, της εντιμότητας και της διαφάνειας, όλα εκείνα τα στοιχεία του δημόσιου βίου, δηλαδή ,που όταν κυριαρχήσουν σε μια ελεύθερη κοινωνία πνίγουν το δηλητηριώδες φίδι του φασισμού, που μπορεί να γίνει εξίσου επικίνδυνο, ανεξάρτητα από το αν το δέρμα του έχει χρώμα βαθύ κόκκινο ή φαιό.

(Συνολικές Επισκέψεις 476, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Γιγουρτσής 28 Articles
Γιάννης Γιγουρτσής

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*