Η εικόνα των κυβερνητικών βουλευτών να χειροκροτούν τον πρώην υπουργό υποδομών για την «φιλότιμη» προσπάθεια του να διαχειριστεί πολιτικά τα απότοκα μιας εγκληματικής τραγωδίας, της οποίας φέρει την κύρια ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος, είναι σκιαγραφική της νοοτροπίας της κυβέρνησης.
Δεν είναι ο μόνος που το έπραξε και το πράττει και δεν θα είναι και ο τελευταίος. Η πολιτική είναι κατά βάση ένα σύνολο εντυπώσεων και εν συνεχεία πρακτικών. Πρώτα πείθεις και έπειτα πράττεις, αν πράξεις.
Δεν θα φτάναμε ούτε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, δηλαδή να πιέζεται σοβαρά η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής, αν η τραγωδία των Τεμπών δεν είχε εξελιχθεί σε ανοιχτή και «κακοφορμισμένη» πληγή για την Ελληνική κοινωνία.
Σε αυτό το έγκλημα χάθηκε ο ανθός της Ελλάδας κι αυτό η κοινωνία δεν μπορεί να το ανεχτεί. Δεν μπορεί να ανεχτεί ότι σε αυτό το τρένο θα μπορούσε να βρίσκεται το παιδί του καθενός. Η εγκληματική αμέλεια όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή δεν θα ξεχαστεί εύκολα και γρήγορα.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο επιλογές θεωρώ. Ή θα δείξει ουσιαστική θέληση διαλεύκανσης των αιτιών και ανάληψης των ευθυνών ή θα «καεί» στις φλόγες της αλαζονείας της σε βάθος χρόνου.
Το «καντήλι» του 41% αρχίζει να σβήνει και όσοι ποντάρουν τα ρέστα τους στην αντιπολιτευτική αδυναμία και μόνο, στις ευρωεκλογές θα δουν αριθμούς που θα δρομολογήσουν «υπόκωφες» εκλογικές διεργασίες.
Μπορεί η αντιπολίτευση σύσσωμη να μην πείθει, όμως όσα κάνουν την κυβέρνηση να «ξεχωρίζει» αρχίζουν να ξεθωριάζουν.
Οι αλαζονικές συμπεριφορές εντός της, το έχουμε πει πολλάκις, δεν θα μείνουν ατιμώρητες. «Γράφουν» στο υποσυνείδητο των πολιτών και όταν έρθει η στιγμή οι πολίτες θα εκδηλώσουν στην πράξη την δυσαρέσκεια τους. Όλα έχουν ένα συγκεκριμένο όριο ανοχής.
Ακόμα και πάγια εμπεδωμένες πελατειακές σχέσεις μπορούν να διαρραγούν, όταν ο ένας εκ των δύο συμβαλλόμενων αρχίζει να αποδεικνύεται «καμένο χαρτί» για τον άλλο.
Χάρης Φιλιππάκης
Φωτογραφία απο το βίντεο με την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή στις 20 Φεβρουαρίου 2023, λίγες μέρες πριν την απώλεια 57 ανθρώπων στα Τέμπη