26/06/2022

Αναμνήσεις από τα 80’ς: Ο Βασίλης Λούκας θυμάται τον Παύλο Μπακογιάννη


Ο Παύλος Μπακογιάννης "άνοιξε" την πόρτα για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία! Στην πραγματικότητα μου άνοιξε την πόρτα για έναν ολόκληρο κόσμο! Και δεν θα τον ξεχάσω πότε!

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 η είδηση της  δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα έξω από το γραφείο του έσκασε σαν βόμβα.

Η δολοφονία του συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιζε τότε το ζήτημα της παραπομπής των πολιτικών που εμπλέκονταν με την υπόθεση Κοσκωτά την οποία εκείνη την περίοδο είχαν ονομάσει και σκάνδαλο.

Γυρίζοντας το χρόνο ακόμη πιο πίσω από την ημερομηνία αυτή, πάντα μέσα στη δεκαετία του 80, πιάνω τον εαυτό μου  πιτσιρικά,  φοιτητή στα πρώτα χρόνια του πολιτικού της Νομικής, να κάνει όνειρα για καριέρα στα media.

Το ήθελα μου άρεσε και το επιδίωκα με κάθε τρόπο.

Μια ευγενέστατη κυρία που ήταν ήδη σταρ της δισκογραφίας, η Άννα Βλαβιανού, την οποία είχα γνωρίσει στα γραφεία της δισκογραφικής εταιρίας MINOS όπου συνεργαζόταν, μου είχε πει να ψάξω να βρω έναν ανοιχτόμυαλο άνθρωπο, έναν διάσημο στο εξωτερικό Έλληνα δημοσιογράφο, που είχε μάθει πως ετοίμαζε κάτι πρωτοποριακό για τα εγχώρια εκδοτικά δεδομένα.

Πιάνω λίγο μετά την προτροπή της τον εαυτό μου να μπαίνει με αρκετό θάρρος πολλές δόσεις ντροπής αλλά και με περίσσευμα θράσους στην είσοδο των γραφείων της εκδοτικής εταιρίας Γραμμή.

Ο Παύλος Μπακογιάννης ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε πολλά πολλά. Ευθύς αποφασιστικός ήπιος και ξεκάθαρος. Λάτρης των γρήγορων και απλών διαδικασιών. Το διαπίστωσα άμεσα. Ιδίοις όμμασι.

Στη Βουκουρεστίου 15 εκεί όπου στεγαζόταν το στρατηγείο των εκδόσεων και εκεί όπου βρίσκονταν τα γραφεία των αδερφών Κοσκωτά ανέβηκα ένα μεσημέρι γεμάτος θαυμασμό για όσα αντίκριζα.

Γραφεία από το μέλλον. Επανάσταση στη πιάτσα. Ζήλεια από πλευράς ανταγωνισμού. Φιγούρες από το πάνω ράφι της δημοσιογραφίας. Εκεί ακριβώς ήταν και το μεγάλο γραφείο ενός πολύ γελαστού ανθρώπου που με εντυπωσίασε και με κέρδισε από την πρώτη στιγμή.

Είμαι φοιτητής στο Πολιτικό και ασχολούμαι από παιδί με τη μουσική και θέλω να κάνω τη μουσική στο περιοδικό που ετοιμάζετε… λέω.

Και γιατί να πάρω εσένα και όχι κάποιον άλλο… Μου έχουν προτείνει τον…

-Γιατί πιστεύω ότι θα είμαι καλύτερος του είπα με απίστευτο ύφος αλλά πατώντας γερά στη γη.

-Ωραία. Άφησε μου ένα τηλέφωνο που μπορούμε να σε βρούμε και θα επικοινωνήσω μαζί σου.

Οι μέρες κύλησαν σαν νερό.

Το τηλέφωνο στο σπίτι χτύπησε εγώ απουσίαζα αλλά η μαμά ήταν εκεί.

-Σε ζήτησαν από μια εταιρία Γραμμή. Να επικοινωνήσεις  με το γραφείο του κυρίου Μπακογιάννη. Είναι ο γνωστός;

-Ναι είναι ο γνωστός… Είπα και χάθηκα.

Δεν πίστευα στα μάτια μου στα αφτιά μου. Πέταγα.

Είχα πιάσει τον πρώτο αριθμό του λαχείου.

Η συνέχεια είχε πολύ περιπέτεια έντονη δράση και μου άλλαξε τη ζωή . !00%. Προς το καλύτερο. Το πιστεύω. Κι ας μην άκουσα τον πατέρα μου που ήθελε να πάω να γίνω στέλεχος σε μια τράπεζα να έχω σίγουρο εισόδημα ή να κάνω καριέρα στο διπλωματικό σώμα όπου είχε κάποιες άκρες …

Όταν είδα το πρώτο μου κείμενο στο ΕΝΑ δεν πατούσα πλέον στη γη.

Η Βουκουρεστίου ήταν πολύ μικρή για να με χωρέσει.

Έτσι κάπως ένιωσα περπατώντας στον ίδιο πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης όταν έμαθα για το θάνατο του Παύλου. Του ανθρώπου που μου άνοιξε διάπλατα την πόρτα σε ένα μαγικό κόσμο που μου έμαθε πολλά.

Το πιο σημαντικό από αυτά που δεν θα ξεχάσω είναι ένα: vα εκτιμάω τη δύναμη μου.

Όπως πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος.

Και τώρα που ξεσκαρτάρω σημειώσεις αναμνήσεις και διάφορα άλλα memorabilia έπεσα πάνω σε κάτι ευχετήριες αφιερώσεις του Μπακογιάννη για τη γιορτή μου και για τα γενέθλια μου.

Από τότε.

Βλέπεις δεν υπήρχαν κινητά e-mail sms και ηλεκτρονική επικοινωνία μέσω social media και μετρούσε μόνο το χειρόγραφο ή το τηλεφώνημα. Από τη μια μελαγχολώ και από την άλλη όμως χαίρομαι.

Γιατί τουλάχιστον πρόλαβα και τον γνώρισα όπως γνώρισα στη συνέχεια κι άλλους γελαστούς ανθρώπους με καθαρό μάτι και λόγο τιμής όπως εκείνος.

Δεν ξέρω λοιπόν αν θα άλλαζα καθόλου το δικό μου σενάριο κι αν θα ακολουθούσα την προτροπή του πατέρα μου σε περίπτωση που μπορούσα να γυρίσω πίσω με τη χρονομηχανή των παραμυθιών που λέω  στις κόρες μου.

Το αφήνω για έκπληξη.

Βασίλης Λούκας

(Συνολικές Επισκέψεις 706, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ο Βασίλης Λούκας θυμάται τον Παύλο Μπακογιάννη - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*