03/10/2022

Αναμνήσεις από τα 80’s: όταν ο “λόγος” ήταν συμβόλαιο


Η δεκαετία του 80 έχει φύγει προ πολλού. Το γνωρίζουμε.

Μαζί της έχουν ταξιδέψει για πάντα συνήθειες κώδικες και κανόνες τιμής που σήμερα τους θυμάσαι και γελάς δυνατά ή μελαγχολείς.

Καθημερινά ακούω δεξιά αριστερά συμφωνίες. Έχεις το λόγο μου…

Όποτε πάω, σπανίως πλέον, σε κάποιο πάρτι γιατί τα βαριέμαι αφόρητα λόγω των στημένων δημοσίων σχέσεων της πυρκαγιάς και εξ αιτίας των αμέτρητων  ψεύτικων εναγκαλισμών και ασπασμών…ή όταν βγω για «επαγγελματικό καφέ» φεύγω πάντα γεμάτος λόγους τιμής και κουβαλώντας ένα κάρο υποσχέσεις.

Έχω πιάσει ως τώρα εκατοντάδες χιλιάδες δουλειές. Έχω κλείσει αμέτρητες συμφωνίες.  Έχω προσληφθεί ως στέλεχος εννοείται καμιά εκατοστή φορές σε μικρές αλλά και σε μεγάλες εταιρίες. Έχω κλειδώσει δεκάδες σοβαρά συμβόλαια με τύπους κυρίως από τα media. Έχω ήδη προσληφθεί ως «βασιλιάς» σε δουλειές που στήνουν wannabe επιχειρηματίες της νύχτας και της ημέρας που αν κάνεις το λάθος και τους γυρίσεις ανάποδα δεν πέφτει ούτε εικοσάλεπτο.

Ο κοινός παρονομαστής όλων είναι ένας και μοναδικός.

Έχεις το λόγο μου.

Ο λόγος σήμερα είναι κάτι σαν μασημένη τσίχλα. Δεν τη μασάς καν.

Τη φτύνεις…

Ο λόγος όμως παλιά και ειδικά στα 80’s, αλλά και παλαιότερα όπως έλεγε ο πατέρας μου, στα 50’s και στα 60’s, αλλά και στα 70’s όπως  επιμένουν πολλοί ,ήταν κάτι σαν νόμος.

Έδινες το λόγο σου για κάτι και ήταν θεσμός. Νόμος.

Έκλεινες δουλειά και ήσουν σίγουρος. Το συμβόλαιο ή η σύμβαση ήταν τυπική διαδικασία για την εφορία το λογιστή σου ή για το θέμα του ασφαλιστικού σου.

Έφτανε απλά η φράση: κόλλα το.

Σήμερα τελειωμένες συμφωνίες, συνεργασίες που έχουν κλειδώσει με λόγους δια χειραψίας, δουλειές στηριγμένες με ιδιωτικά συμφωνητικά και συμβόλαια είναι απλά σκουπίδια.

Τύποι που κανονικά θα’ πρεπε να φοράνε φουρό νέας ή παλαιάς κοπής με σκισίματα στο πλάι παριστάνουν τους άντρες τους κοστουμάτους επιχειρηματίες τους κολλητούς σου τους φίλους σου τους σοβαρούς μπίζνεσμεν και σε δουλεύουν ανοιχτά μπροστά στα μάτια σου άσχημα και αβασάνιστα.

Με ένα έχεις το λόγο μου…Τόσο απλά.

Αν είσαι κορόιδο χτίζεις καριέρες πάνω στους μύθους που ακούς.

Έχεις το λόγο μου.

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου είσαι στον αέρα. Ξεκινάς εκπομπή. Έχεις το λόγο μου. Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε τη συνεργασία μας στο κανάλι. Έχεις το λόγο μου δικέ μου. Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου είναι το ραντεβού με τον τύπο που έχει την εφημερίδα και προσλαμβάνεσαι. Έχεις το λόγο της τιμής μου.

Σχήματα σε μαγαζιά στήνονται και ξεστήνονται πάνω σε λόγους. Επαγγελματικοί αρραβώνες και γάμοι στελεχών σε εφημερίδες σε site σε περιοδικά που πατάνε πάνω στο λόγο μέσα σε μια δυο ημέρες ξεχνιούνται και πετιούνται στην άκρη σαν λεμονόκουπες.

Μόνο που παλιά έτσι και τολμούσες να κοροϊδέψεις κάποιον σε δουλειά, σε media, στη νύχτα, στη διασκέδαση, στα μπουζούκια, στα κλαμπ, στο στούντιο όπου πήγαινες να ηχογραφήσεις, σε ένα κανάλι, ήσουν απλά τρύπιο χαρτί και τελειωμένος από όλους.

Σήμερα δεν τρέχει και τίποτα.

Χαμόγελα δηθενιλίκια αγαπούλες και πριν ξημερώσει η επόμενη ημέρα άντε η εβδομάδα έχουν ξεχαστεί.

Δεν μπορώ να κάνω κάτι…Με πούλησε το αφεντικό. Δεν έχω μπάτζετ. Πάμε τελικά εκ των ενόντων. Έχουμε πρόβλημα με την αστυνομία με τη πολεοδομία με τους διαστημάνθρωπους που ήρθαν και μας ανάγκασαν να κάνουμε πίσω… Κορόιδο γαμπρέ.

Την Πέμπτη 8,9,10….Ιανουαρίου Φεβρουαρίου…όποτε τέλος πάντων, είσαι βασικό στέλεχος στο τημ της εταιρίας και πάμε να τους σκίσουμε όλους.

Το μόνο που σκίζεται βέβαια είναι η αξιοπρέπεια που μοιάζει πλέον με φτηνό καλσόν από λαϊκή αλλά και ο λόγος και η τιμή και η όποια προσωπικότητα εκείνου που έχει την αίσθηση ότι σε παραμυθιάζει.

Αν είσαι πιτσιρικάς την έβαψες. Αν τον έχεις ανάγκη και το καταλάβει σε πάτησε σαν σκουλίκι.  Σε βλέπει σαν ινδιάνο που του χαρίζει καθρεφτάκια…Αν είσαι υποψιασμένος βέβαια το ξέρεις το έργο από πριν και είσαι σίγουρος ότι μόνο με ένα θαύμα η ατάκα «εχεις το λόγο μου» θα μετατραπεί σε αλήθεια και θα γίνει ένας νέος κανόνας στη ζωή σου. Μέχρι τότε έχεις το λόγο μου…

Βασίλης Λούκας

(Συνολικές Επισκέψεις 451, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Όταν ο “λόγος” ήταν συμβόλαιο. 80's και σήμερα... - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*