
Μανώλης Φραγκόπουλος. Ο Έλληνας "μπαμπάς" του μικρού αδερφού του R2D2, του πανέξυπνου ρομπότ – πρωταγωνιστή στον Πόλεμο των Άστρων. Ο κύριος Φραγκόπουλος το έφτιαξε και μπορείτε να δείτε τα κατορθώματά του στο Athens Mini Maker Faire 2016. (1 και 2 Οκτωβρίου).
Το εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου ανοίγει τις πόρτες στις 1 & 2 Οκτωβρίου για το Athens Mini Maker Faire 2016. Makers απ' όλοι την Ελλάδα συνεχίζουν τη παράδοση του φεστιβάλ που διεξάγεται σε πάνω από 120 χώρες παγκοσμίως και θα παρουσιάσουν εφευρέσεις, ευρεσιτεχνίες και καινοτομίες.
Μέσα σ' αυτούς και ο Ναξιώτης Εμμανουήλ Φραγκουλόπουλος. Εκτός από τα δύο του παιδιά είναι και ο "μπαμπάς" του πρώτου πανομοιότυπου αντιγράφου ρομπότ του R2D2
Λίγο πριν απολαύσουμε εν λειτουργεία τον R2D2 ο κύριος Φραγκόπουλος μίλησε στο viewtag
Πότε είδατε πρώτη φορά το Star Wars; Πόσες φορές το έχετε ξαναδεί από τότε;
ΕΦ: Το πρώτο το είδα σε καλοκαιρινό κινηματογράφο, αν θυμάμαι καλά το 1978. Ήταν το Episode IV – A New Hope. από τότε είχα την ιδέα κάποτε να φτιάξω το R2D2.
Κάποιες από τις ταινίες τις έχω δει 2 -3 φορές. Όσο και αν φανεί παράξενο είμαι Trekkie (οπαδός του Star Trek) περισσότερο απο Star Wars fan, αλλά στο Enterprise δεν έχουν τέτοια ρομπότ.
Ποια ήταν η αφορμή για να φτιάξετε το R2D2;
ΕΦ: Απλά μου άρεσε το ρομπότ αυτό, και το θεώρησα κατασκευαστική πρόκληση. Ήταν μια καλή αφορμή να ασχοληθούν και τα παιδιά μου με τις κατασκευές και τα ηλεκτρονικά.
Πιο ήταν το δυσκολότερο κομμάτι στη κατασκευή του ρομπότ;
EΦ: Το δυσκολότερο ήταν η κίνηση. Δηλαδή να βρω τα κατάλληλα μοτέρ ώστε να έχω ομαλή κίνηση αλλά και να σηκώνουν το βάρος του (που δεν είναι λίγο, φτάνει τα 40 κιλά) και κυρίως να χωράνε να μπουν στην βάση από τα πόδια του R2D2.
Άλλο δύσκολο σημείο είναι τα φώτα του θόλου, αν προσέξετε έχει δύο ομάδες από φώτα τύπου LED, η πρώτη ομάδα έχει 208 LED πολύχρωμα στριμωγμένα σε μια πολύ μικρή περιοχή και η δεύτερη 96 LED άσπρα και μπλε τα οποία αναβοσβήνουν με συγκεκριμένη σειρά.
Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες του;
ΕΦ: το βασικό στοιχείο που το χαρακτηρίζει είναι οι ακριβείς διαστάσεις του, Η κατασκευή έγινε ακολουθώντας σχέδια που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο με άδεια της Lucasfilm. Έτσι μπορεί ο καθένας να φτιάξει τη δικιά του replica του R2D2. Από λειτουργίες εκτελεί κάποια βασικά πράγματα όπως η κίνηση, τα χαρακτηριστικά φώτα στο θόλο η περιστροφή του θόλου, και φυσικά οι ήχοι του.
Τα υλικά είναι από την Ελλάδα;
ΕΦ: Τα βασικά υλικά είναι αλουμίνιο, ξύλο και πλαστικό. Ο θόλος από τον οποίο είναι το κεφάλι είναι παραγγελία απο Αμερική, κάποια πλαστικά από Ολλανδία.
Αν όταν το έφτιαχνα υπήρχαν οι 3d εκτυπωτές θα μπορούσε να γίνει εξ ολοκλήρου η κατασκευή στο εργαστήριο.
Είστε ενθουσιασμένος που θα το παρουσιάσετε στο Maker Faire;
ΕΦ: Φυσικά, έχουν πολύ ενδιαφέρον οι αντιδράσεις του κόσμου και κυρίως των παιδιών. Θα είναι ευκαιρία να συναντηθώ και με άλλους makers για ανταλλαγή ιδεών.
https://www.youtube.com/watch?v=nvntPdfmekE
Έχετε σκοπό, αν σας δοθεί η ευκαιρία, να δείξετε κι άλλες απ' τις εφευρέσεις σας σε μελλοντικά φεστιβάλ;
ΕΦ: Μακάρι. Αυτό το διάστημα ετοιμάζω το δεύτερο επιτυχημένο ρομπότ από τον Πόλεμο των Άστρων, το BB-8. Δεν θα είναι λειτουργικό παρά μόνο το "κεφάλι" αλλά ο κόσμος θα μπορεί να δει τα κομμάτια από τα οποία αποτελείται, τα οποία είναι όλα εκτυπωμένα σε 3d εκτυπωτή.
Πού μπορεί ο κόσμος να μπει και να διαβάσει, δει φωτογραφίες ή βίντεο του R2D2 και άλλων δημιουργιών σας;
ΕΦ: Έχω ένα διαδικτυακό χώρο, που δυστυχώς δεν έχω πολύ χρόνο να τον εμπλουτίσω με όλες μου τις κατασκευές, όποιος φίλος θέλει μπορεί να μπει στο www.efrag.net .
Φώτης Βουδούρης
Leave a Reply