27/01/2023

Αριάννα Καρανικόλα: Η μουσική είναι ένας τρόπος να δείξεις τι είσαι χωρίς να το πεις με λόγια

Καρανικόλα: Η μουσική

Η Αριάννα Καρανικόλα, Arianna k, είναι η μουσική έκπληξη της χρονιάς που τελειώνει σήμερα. Το καλοκαίρι ακούσαμε το Steps, και το Angry Song και λίγο τέλη Νοεμβρίου ολόκληρη την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Early Landed».

Άκουσα το άλμπουμ αρκετές φορές και, όπως και στα πρώτα της τραγούδια, η εντύπωση μου ότι πρόκειται για μια μουσικό που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον παραμένει σταθερή.
Μου αρέσει η μελαγχολική  pop αισθητική της, οι grunge επιρροές της και μια δύναμη που διατρέχει τον δίσκο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε δύο φάσεις: Προ και μετά των Πανελληνίων Εξετάσεων (που την έστειλαν στο Μαθηματικό)!

Το Early Landed είναι μια δουλειά που αξίζει να ακουστεί και μπει σε ραδιοφωνικά playlist. Προσωπικά έχω παίξει κάποια τραγούδια του άλμπουμ στα dj set που κάνω.

Από την πρώτη φορά που την άκουσα είχαμε επικοινωνήσει και το ραντεβού μας είχε κλειστεί αφού θα κυκλοφορούσε το Early Landed.
Έτσι στην Αθήνα που ετοιμαζόταν για τα χριστούγεννα, βρεθήκαμε ένα μεσημέρι στου Ψυρρή.
Η συζήτηση μαζί της ήταν άκρως απολαυστική, όπως άλλωστε και η μουσική της.
Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μια 20χρονη καλλιτέχνη που αφουγκράζεται τι συμβαίνει γύρω της. Ευγενής και πολύ συνεσταλμένη. Μ’ εκείνη τη φλόγα στα μάτια του παιδιού που αρχίζει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Αν η Αθήνα ήταν τραγούδι, μουσική, τι θα ήταν;

Η Αθήνα θα ήταν shoe gaze. Μελωδίες των My Bloody Valentine ή των Slowdive. Τη φαντάζομαι βράδυ.
Η Αθήνα έχει μια κινητικότητα και συγχρόνως μια μελαγχολία. Επικρατεί ένας εσωστρεφής θόρυβος. Βλέπεις μια εσωστρέφεια στην πόλη. Πολύς κόσμος κυκλοφορεί αλλά ο καθένας μόνος του, με μια εσωστρέφεια. Έχει ένα bitter-sweet στοιχείο σαν μελωδίες που βγαίνουν μέσα από τη βουή του κόσμου.
Μπορείς να βρεις underground μέρη.  Η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν είναι ούτε χαρούμενη ούτε λυπημένη. Ναι τώρα που το σκέφτομαι, αν και προτιμώ τους My Bloody Valentine, το Alison από τους Slowdive  τής ταιριάζει.

Δεν ξέρω αν πρέπει να δούμε την ομορφιά της πόλης ή την αποδιοργάνωση της.

Εσύ ζεις στην Αγία Παρασκευή. Αν υποθέσουμε ότι ήθελες να αλλάξεις κάτι στην γειτονιά σου, τι θα ήταν αυτό;

Δεν είναι η χειρότερη γειτονιά φυσικά. Αυτό που νιώθω είναι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που μας ενοχλούν αλλά επειδή έχουν γίνει καθημερινότητα παύουμε να τους δίνουμε σημασία και μαθαίνουμε να ζούμε έτσι, «μέσα σ’ αυτό»!

Πότε κατάλαβες ότι έγραψες το πρώτο σου τραγούδι.

Όταν ήμουν στη Δευτέρα λυκείου αρχικά στο πιάνο έφτιαχνα κάποια θεματάκια. Άλλα τα ξανάπαιζα, άλλα τα ανέπτυσσα περισσότερο.  Αλλά το πρώτο κομμάτι που έγραψα ήταν  το Sun is Glue που βγήκε πάνω στην κιθάρα. Ήταν το καλοκαίρι πριν από τις πανελλήνιες, που είχα και τα καλοκαιρινά μαθήματα κι εγώ κάθε βράδυ πήγαινα και έπαιζα.
Κι έτσι ενώ είχα ημιτελή θέματα όπως σου είπα, αυτό βγήκε σχεδόν αυθόρμητα: ακόρντα, vocal lines, πολύ γρήγορα οι στίχοι. Το έπαιζα και σε μια φίλη μου – ενώ τα άλλα κομμάτια που δούλευα ήταν λίγο πιο …κρυφά.

Έχεις μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με πολύ rock ‘n roll μέσα στο σπίτι και πολλά βινύλια. Ποια η σχέση σου με τους δίσκους του πατέρα* σου;

Η αλήθεια είναι πώς όταν ήμουν μικρότερη άκουγα δίσκους που μου έβαζε ο πατέρας μου αλλά δεν είχα δώσει σημασία ώστε να τα ψάξω μετά. Τέλη Λυκείου συνειδητοποίησα τι υπάρχει στη δισκοθήκη κι ακόμη και τώρα βλέπω και ανακαλύπτω δίσκους που μου κάνουν «κλικ». Αγαπημένος μου δίσκος από αυτή τη δισκοθήκη είναι το «Another Green World» του Brian Eno.

Πότε αγόρασες εσύ τον πρώτο σου δίσκο;

Δεν έχω αγοράσει βινύλιο ποτέ! Πάντα υπήρχαν πολλά στο σπίτι.

Το πρώτο Cd  που αγόρασα ήταν Paramore. Δεν ήμουν πολύ συνειδητοποιημένη. Ήμουν επηρεασμένη από την front woman. Πολύ teenage φάση!

Πώς ακούς μουσική σήμερα;

Συνήθως ακούω από το youtube. Στο σπίτι του πατέρα μου πάντα όταν πάω κάτι παίζει οπότε ακούω. Αλλά στο δικό μου σπίτι όπως σου είπα: youtube. Κι έτσι στέλνουμε λινκ οι φίλοι μεταξύ μας. Ακούμε πολλά, όταν μου αρέσει κάτι και το ξεχωρίσω τότε θα αρχίσω να το ψάχνω πιο πολύ.

Αυτή η ευκολία του να βρεις μουσική με ένα «κλικ» πιστεύεις ότι μας κάνει καλύτερους ακροατές ή καλύτερους καταναλωτές;

Από τη μια είναι καλό γιατί έχεις πρόσβαση. Μπορείς να βρεις μπάντες που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν, δεν θα είχαν πρόσβαση στο κοινό. Από την άλλη μπορεί να υπάρχει και μια υπερπληροφόρηση και ίσως αυτό είναι λίγο χαοτικό.
Τα καινούργια πράγματα στη μουσική τα μαθαίνω από φίλους. Είμαστε ένας πυρήνας 5-6 ατόμων που έχουμε κοινούς κώδικες για τη μουσική και έχουμε κοινά γούστα. Κι έτσι βρίσκω αυτά που μου αρέσουν.

Καρανικόλα: Η μουσική

Σε ποιους απευθύνεται το Early Landed – Πώς φαντάζεσαι τον ιδανικό ακροατή της μουσικής και της  μουσικής σου;

Δεν θα είναι κάποιος που είναι προσκολλημένος σε ένα είδος.
(σκέφτεται και χαμογελώντας λέει) Ξέρω πώς είναι αλλά πώς να τους περιγράψω…

…είναι ανοιχτοί άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας. Αν και τα κομμάτια μου είναι γραμμένα όταν ήμουν 16 έως 19 ετών με πιο teenage στίχους νομίζω ότι κάποιος μεγαλύτερος μπορεί να εκτιμήσει περισσότερο αυτή τη λογική από ότι ένας που είναι πιο κοντά στην ηλικία μου. Ας το πω αλλιώς: για έναν …Progressiv-ά  δεν είναι σίγουρα ο δίσκος.
Γενικά οι άνθρωποι που «ψειρίζουν» την μουσική και την εκλογικεύουν μάλλον δεν είναι το κοινό μου.
Πιστεύω πολύ ότι απολαμβάνεις καλύτερα τη μουσική όταν είσαι πιο συναισθηματικός, και όχι όταν παίρνεις τα πράγματα πολύ σοβαρά. Προτιμώ τον αυθορμητισμό. Δεν μου λέει τίποτα ένα 7λεπτο άρτια τεχνικά κομμάτι που δεν έχει συναίσθημα.

Τι σημαίνει για σένα:

 1. Κρίση;
  Είναι μια πραγματικότητα μέσα στην οποία έχω μεγαλώσει. Δεν έχω δει την άλλη πλευρά, την προηγούμενη. Είναι ένα χαοτικό περιβάλλον. Μια αβεβαιότητα. Το να συμβαίνουν πράγματα που σε κάνουν να τρομάζεις που εσύ μένεις και ζεις. Προσπαθείς να βασιστείς στις δικές σου δυνάμεις να δημιουργήσεις μια ανεξαρτησία.  Θέλεις να διατηρήσεις και την ψυχική σου ηρεμία… όλα αυτά!
 2. Αλληλεγγύη;
  Να μπορείς να βοηθήσεις με τον τρόπο σου κάπου. Ακόμη και μέσω της μουσικής. Ο εθελοντισμός είναι ένα κομμάτι. Αλλά βασική προϋπόθεση είναι το να νοιάζεσαι!
 3. Πολιτική;
  (γελάει) Στην Ελλάδα δεν μπορείς να την πάρεις στα σοβαρά!
 4. Μέλλον;
  Προσωπικά πάντα κοιτάω το βραχυπρόθεσμο. Γενικά πάντα ελπίζω για το καλύτερο αλλά να, βλέπεις απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως το Μάτι ας πούμε. Αυτό με τρόμαξε πολύ.
 5. Έρωτας;
  Είναι κάτι μη εκλογικευμένο. Είναι σχεδόν στα όρια του μεταφυσικού. Δεν ξέρεις τι ακριβώς συμβαίνει. Όπως με ένα κομμάτι. Συνθέτεις και η μουσική αποδίδει συναισθήματα που μπορεί να μην ξέρεις να τα περιγράψεις, τα λέει όμως η μουσική. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν τα συναισθήματα στον έρωτα. Είναι κάποιο θέμα …συχνοτήτων!

Πώς φλερτάρετε εσείς οι 20χρονοι; Ζούμε σε μια εποχή που έχει ενοχοποιηθεί το φλερτ.

Η τεχνολογία παίζει μεγάλο ρόλο. Είναι ένας βασικός τρόπος επικοινωνίας. Παλιά ίσως να ήταν πιο …ρομαντικό. Όμως η επαφή μέσω των ηλεκτρονικών μέσων δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει ρομαντισμό. Εντάξει έχει αλλάξει ο τρόπος.
Υπάρχει πάντα όμως ο κομψός και ο άγαρμπος τρόπος. Εμένα αυτό που με ενοχλεί είναι το να περπατάς και να σου σφυρίζουν στο δρόμο. Είναι σεξισμός!

Καρανικόλα: Η μουσική

Πάμε πάλι στη μουσική. Η ευκολία με την οποία μπορεί να φτιάξει κάποιος μουσική πιστεύεις ότι τελικά δημιουργεί μια …βαβούρα ή τελικά βοηθάει τη μουσική να πάει μπροστά;

Το βλέπω περισσότερο θετικά. Το γεγονός ότι πολλοί μπορούν να εκφραστούν είναι καλύτερο από το να μην μπορούσαν. Ακόμη και αν δεν κάνει κάποιος ένα σούπερ κομμάτι. Η τέχνη υπάρχει για όλους.

Σπουδές Μαθηματικών και Μουσική. Υπάρχει κάτι θα σε έκανε να αφήσεις το ένα ή το άλλο;

Πλέον όχι! Έχω σκεφτεί διάφορα πράγματα σε φάσεις της ζωής μου αλλά πλέον έχω διαφορετικό τρόπο προσέγγισης στο καθένα.
Στη μουσική δεν επέλεξα ακαδημαϊκό δρόμο, να πάρω πτυχία κλπ. Επέλεξα κάτι πιο ελεύθερο: για να γουστάρω εγώ!

Το Μαθηματικό είναι σχολή. Έχω κάποιες υποχρεώσεις και να έχω περάσει πίεση αλλά τελικά είναι κάτι που το θέλω πολύ και αυτό.

Πώς δηλαδή σκέφτεσαι την Αριάννα ως Μαθηματικό; Θα ήθελες να διδάξεις, ας πούμε;

Εδώ κολλάει αυτό που σου έλεγα για το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Τώρα είμαι αναγκασμένη να το σκεφτώ γιατί είμαι στο 4ο έτος και θα τελειώσω. Υπάρχουν σχέδια. Η τελευταία απόφαση που πήρα είναι για την κατεύθυνση που επέλεξα τα θεωρητικά μαθηματικά που πιο αφαιρετικά και λίγο πιο φιλοσοφικά.

Στη μουσική ποιο είναι το πλάνο σου;
θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω. Έχω το δωμάτιο μουσικής στο σπίτι μου θέλω να γράφω και να παίζω μουσική!

Πώς ήταν η πρώτη εμπειρία Live στο Gagarin – σου άρεσε που μοιράστηκες με τον κόσμο αυτό που σε ευχαριστούσε και δημιούργησες στο δωμάτιό σου; (H Ariana k ήταν support στο Live των Still Corners)

Ήταν άλλη φάση. Το ιδανικό είναι να ξέρεις ότι έσω και πέντε άτομα θα καταλάβουν αυτό που θες να πεις!

Εσύ τι θες να «πεις»;

Δεν είναι statement η μουσική μου. Είναι ένας τρόπος να δείξεις στον άλλον τι είσαι ακόμη κι αν δεν μπορείς να το πεις με λόγια (για τον εαυτό σου). Αυτό όμως είμαι, η μουσική μου!

Αριάννα δώσε μου ένα βιογραφικό σου όπως το εκφράζουν 5 τραγούδια;

 1. Air-Ce matin La

 

 1. CocoRosie- Lemonade

 1. Trent reznor- What if we could

 

 1. Eels- Flyswatter

 

 1. Bus stop boxer, danger mouse & Danielle luppi (ft.norah jones) – season’s trees

 

…θα έβαζα και oasis-live forever αλλά δε χωράει (και γελάμε!)

Φοβάσαι κάτι;

Δεν έχω έναν συνειδητό φόβο. Ώρες-ώρες έχω μια εσωτερική ..εγρήγορση, που ίσως είναι κάτι και με ανησυχεί. Αν υπάρχει κάποιος φόβος μου βγαίνει μέσα από αυτή την εγρήγορση που σου λέω που είναι συνήθως μια δημιουργική διαδικασία για μένα.

Γιάννης Καφάτος

*Η Αριάννα είναι κόρη του Γιώργου Καρανικόλα, κιθαρίστα των The Last Drive


mm
About Γιάννης Καφάτος 2053 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*