26/09/2023

Broen: Συνέντευξη με τους Νορβηγούς φουτουριστές με την ελληνικής καταγωγής τραγουδίστρια Marianna S.A. Roe

Broen: Συνέντευξη με τους Νορβηγούς

O Θοδωρής Σουρβίνος κάθε μήνα μας συστήνει μέσα από μια μικρή συνέντεύξη, τον πιο καλό νέο καλλιτέχνη για τον μήνα, που μόλις έχει τελειώσει. 

Νέος καλλιτέχνης για το μήνα Μάρτη του 2017, είναι οι πολύ ενδιαφέροντες Νορβηγοί φουτουριστές popsters Broen (με την Ελληνο- Νορβηγίδα τραγουδίστρια Marianna S.A. Roe), που μόλις υπέγραψαν στην μεγάλη Bella Union records.

 • Πότε άρχισατε αυτό το project ?

Αρχίσαμε τους Broen το 2012 και παίξαμε την πρώτη μας συναυλία, στις 16 Μάη εκείνουν του χρόνου. Είχαμε μόνο τρία τραγούδια.

 • Πως θα περιγράφατε τη μουσική σας?

Η μουσική μας είναι ρυθμική, sci-fi pop. Αντλεί έμπνευση από πολλά διαφορετικά πράγματα. Από τον αυτοσχεδιασμό, τη διάδραση, τα χρώματα και την jazz.

 • Γιατί πιστεύετε πως πρέπει ο κόσμος να ακούσει τη μουσική σας?

Γιατί θα σε κάνει να κουνηθείς.

 • Ποιές είναι οι βασικές μουσικές σας επιρροές?

Παίρνουμε έμπνευση από πολλές διαφορετικές πτυχές της μουσικής. Μικρά στοιχεία σ’ένα τραγούδι. Ένα groove. Μια ιδέα. Μας αρέσει να αναλύουμε το τι μας εμπνέει και να μπαίνουμε στον πυρήνα του. Αλλά ακούμε πολύ διαφορετική μουσική. Νορβηγική folk, ελληνικά παραδοσιακά, Kendrick Lamar, Arca, Paul Simon, Nas, Flying Lotus, Jenny Hval, Nils Bech.

 • Έχετε αλλάξει τον τρόπο εργασίας σας, από την πρώτη εποχή που αρχίσατε?

Κατα κάποιο τρόπο, αν και η βάση του πως θέλαμε πάντα να δουλεύουμε, υπάρχει ακόμα. Πάντα έχουμε ένα συλλογικό πνεύμα όταν γράφουμε μουσική, γιατί όλοι έχουμε πολύ συγκεκριμένες μουσικές προσωπικότητες. Και είναι πολύ σημαντικό καθένας μας και κάθε μια από αυτές τις προσωπικότητες να βγαίνει. Οπότε γράφουμε μαζί, jam-άροντας σε κάποια ιδέα, που κάποιος φέρνει, κάποιους στίχους, ή κάποια ιδέα που έρχεται, όσο ψάχνουμε κάτι. Μπορείς να πεις, πως έχουμε γίνει καλύτεροι, στο να κάνουμε τη διαδικασία πιο αποτελεσματική, διώχνοντας ότι δεν δουλεύει πιο γρήγορα. Αλλά πρέπει να υπάρχει πάντα χώρος για να συμβούν νέα πράγματα. Αυτός ήταν πάντα ο στόχος μας.

 • Μένετε ακόμα στην πόλη σας? Υπάρχει κάποιο Ελληνικό στοιχείο στους Broen? Τι θέλετε να πείτε γι’αυτό?

Εγώ (Μαριάννα) πήγα σχολείο στη Μύκονο και μετακόμησα στο Τροντχαιμ της Νορβηγίας όταν ήμουν 12. Από τότε έχω ζήσει στο Λονδίνο και τώρα ζω στο Όσλο. Όλοι μας, εκτός του κιθαρίστα Lars Ove, ζούμε στο Όσλο. Αλλά είμαστε από διαφορετικές περιοχές της Νορβηγίας. Θα έλεγα ότι το Ελληνικό στοιχείο στους Broen είναι ο «θυμός» μου…χαχαα….Έχω μεγαλώσει τραγουδώντας πολλά ελληνικά τραγούδια, κυρίως νησιώτικα, οπότε τα «στολίσματα» και το φραζάρισμα, μπαίνει και στη μουσική των Βroen. Και θα υπάρξει περισσότερο απ’αυτό στο μέλλον.

 • Υπάρχει μια συμβουλή που μπορείτε να μοιραστείτε με άλλους νεαρούς μουσικούς?

Συνεχίστε να ερευνάτε. Κάντε ότι εσείς και οι συνεργάτες σας θεωρείτε διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Να αντλείτε έμπνευση από τα πάντα στη ζωή. Να βλέπετε τους εαυτούς σαν σημαντικά μέρη ενός συνόλου όταν έρχεται η διάδραση, η σύνθεση αλλά και η καθημερινή ζωή. Μην «διαλύεστε» για μικροπράγματα.

 • Ποια είναι τα σχέδια σας για το 2017?

Βγάζουμε το δεύτερο μας album με την Bella Union records, το φθινόπωρο και παίζουμε κάποια πολύ καλά festivals, το καλοκαίρι. Ελπίζουμε να παίξουμε στην Ελλάδα σύντομα!

 • Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σου σύγχρονοι μουσικοί?

O Kendrick Lamar. Φοβερός μουσικός. Ο Thundercat είναι, επίσης, πολύ καλός. Η Jenny Hval είναι ένα Νορβηγικό «διαμάντι» που πρέπει ο κόσμος να μάθει και ο Nils Bech. Και οι Xylouris/White.

 • Παρακολουθείτε κάποια άλλη μορφή τέχνης? Είδατε κάτι ενδιαφερόν πρόσφατα?

Η Anja μόλις διάβασε, ένα υπέροχο βιβλίο για τον Νορβηγό φιλόσοφο Arne Naess. Ήταν ένας αληθινά βαθειά οικολόγος. Η Marianna πήγε να δει το φίλμ RAW στην Νέα Υόρκη, αλλά έφυγε πριν αρχίσει το φίλμ, γιατί όσοι δούλευαν στο σινεμά, έλεγαν πως όσοι το είδαν δεν έννοιωθαν καλά. Αλλά υποτίθεται πως είναι σπουδαίο. Είναι σχετικό με τον κανιβαλισμό. Χτες είδαμε τον Nils Bech, στο Shoreditch House, στο Λονδίνο και αληθινά περικλύει όλες της τέχνες. Θέατρο, μουσική, χορό…μ’έναν μαγικό τρόπο.

 • Αγαπημένο μέρος (και κοινό) που έχετς παίξει, μέχρι στιγμής?

Η πιο πρόσφατη μας συναυλία στη Νορβηγία. Στο Herr Nilsen,στο Όσλο. Ένα μικρό jazz bar, που το κοινό ήταν πολύ κοντά μας και η χημεία και η διάδραση στη σκηνή, ήταν ιδιαίτερα έντονες.

 • Τι πιστεύετε για τη σύγχρονη παγκόσμια κατάσταση? Πως νοιώθετε για το μέλλον?

Σαν πέντε άτομα, πιθανότα να έχουμε πέντε διαφορετικές απαντήσεις σ’αυτή την ερώτηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο και έχουν όλη την προσοχή των media. Υπήρχε ένας εξαιρετικός Σουηδός «edu- tainer» (εκπαιδευτικός-ψυχαγωγός),που πέθανε πρόσφατα, ο Hans Rosling, που είχε μια εξαιρετική οπτική πάνω στο θέμα. Μισούσε τις ειδήσεις (όχι απαραιτήτως τους δημοσιογράφους που κάνουν μια εξαιρετική δουλειά κάποιες φορές, αλλά το « σύστημα» λειτουργίας των ειδήσεων), λόγω της επικέντρωσης τους στις αρνητικές ειδήσεις, δημιουργώντας μια αλυσίδα, αρνητικότητας. Έλεγε πως αν η μεγάλη εικόνα των ειδήσεων είναι ένα άτομο, τα media δείχνουν μόνο το πόδι του. Δείχνοντας μ’αυτό τον τρόπο ένα πολύ μικρό μέρος της αλήθειας.

Υπάρχουν τόσα πολλά καλά στον κόσμο. Άνθρωποι που δείχνουν ευγένεια και νοιάζονται για τους άλλους, σε δύσκολες καταστάσεις. Είναι σημαντικό να είσαι ευγενής και να νοιάζεσαι για τον κόσμο και τη φύση, σαν σύνολο και ευρύτερη κοινωνία. Όσο για το μέλλον, χρειαζόμαστε δημοκρατίες που θα εξαρτώνται λιγότερο από το καπιταλιστικό σύστημα. Χρειάζεται να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε πως το χρήμα δεν είναι τόσο μεγάλο μέρος της εξίσωσης και να επικεντρωθούμε στο πως μπορούμε να ζήσουμε πιο πλήρεις ζωές. Οπότε χρειαζόμαστε παγκόσμιους ηγέτες, δυνατούς ανθρώπους και πρότυπα που να μπορούν να μας οδηγήσουν προς τα εκεί. Αλλά εμείς σαν κοινωνία πρέπει να είμαστε ικανοί να τους επιλέξουμε.

Θοδωρής Σουρβίνος

Ας ακούσουμε ξανά τα εξαιρετικά LOVE (<3) και (το παλαιότερο) IRIS από τους BROEN


mm
About Θοδωρής Σουρβίνος 1556 Articles
O Θοδωρής Σουρβίνος είναι μουσικός και ακροατής. Έχει περάσει από πολλές εναλλακτικές rock-pop μπάντες τα τελευταία 20 χρόνια και έχει δει πολύ περισσότερες από πολύ κοντά. Είναι dj εδώ και πολλά χρόνια σε πολλά bars και clubs της Αθήνας. Έχει γράψει για περιοδικά και sites και έχει κάνει και εκπομπές σε web radios. Μπορείτε ν’ ακούσετε τη μουσική του (νέα και παλαιότερη) και να μάθετε περισσότερα γι’αυτόν στο http://thodorissourvinos.eu/
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*