19/03/2024

Διαφορετικότητα

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής υγείας - Life Coach

Διαφορετικότητα

Η λέξη διαφορετικότητα εμπεριέχει μια αρνητική έννοια γιατί περικλείει την προκατάληψη, και τη διάκριση.

Ο όρος διαφορετικότητα βέβαια έχει να κάνει με την ποικιλία και την ετερογένεια. Αυτό που της δίνει αρνητική χροιά είναι οι κοινωνικοί αγώνες που έχουν γίνει κατά καιρούς για την αποδοχή και την κατανόηση της ύπαρξης διαφορών μεταξύ των ανθρώπων.

Η αφορμή για τη συγγραφή αυτού του άρθρου είναι οι ποικίλες αντιδράσεις στη διαφήμιση εταιρείας με σαμπουάν που προβάλλει άτομα με διαφορετικότητες. Είναι άκρως ενδιαφέρουσες -ψυχολογικά και κοινωνικά – οι ετερόκλητες απόψεις για μια τέτοια διαφήμιση. Άλλους τους σοκάρει, άλλους τους μπερδεύει, άλλους τους αφήνει αδιάφορους, άλλους τους αναθαρρεύει. Υπάρχουν έντονες ενστάσεις για την επιλογή και την προβολή αυτών των διαφορετικών ανθρώπων.

Γιατί όμως σοκάρει τόσο πολύ η διαφορετικότητα; Είναι σαφώς θέμα παιδείας αλλά και ενσυναίσθησης και κατανόησης ότι οι άνθρωποι δεν είναι ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. Η διαφορετικότητα έχει να κάνει με το σεβασμό και την αποδοχή όλων των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα: κοινωνικό, φυλετικό, οικονομικό, θρησκευτικό.

Η διαφορετικότητα περιλαμβάνει τη γαλούχηση των παιδιών να αποδομήσουν στερεότυπα που προάγουν τον ρατσισμό προς ο,τιδήποτε αποχαρακτηρίζεται ως κανονικό. Το πρώτο διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο των ψυχικών διαταραχών  (DSM) περιλάμβανε την ομοφυλοφιλία στις ψυχικές διαταραχές.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1973 η ομοφυλοφιλία και η αμφιφυλοφιλία αφαιρέθηκαν από τις λίστες των ψυχικών διαταραχών και πλέον η επιστήμη της ψυχολογίας αλλά και της ψυχιατρικής ασχολείται με την ευημερία αυτών των ανθρώπων αλλά και με την εξάλειψη του στίγματος της ψυχικής ασθένειας.

Επιπρόσθετα, αυτές οι ανθρωπιστικές επιστήμες διαπαιδαγωγούν αλλά και εκπαιδεύουν τον πληθυσμό στο να κατανοεί ότι ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να αποδέχεται και να εκφράζει την όποια διαφορετικότητά του. Φανταστείτε πόσο πίσω θα ήμασταν αν μέναμε σε όλες τις προκαταλήψεις όσον αφορά στο διαφορετικό χρώμα δέρματος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη σεξουαλικότητα των ανθρώπων αφού η σεξουαλική ταυτότητα είναι κυρίως θέμα βιολογίας και όχι επιλογής. Οι προκαταλήψεις δε βοηθούν ούτε τα ίδια τα άτομα να αποδεχτούν το διαφορετικό τους προσανατολισμό.

Η διαπαιδαγώγηση σαφώς ξεκινάει από την οικογένεια που οφείλει να διδάσκει το σεβασμό προς κάθε συνάνθρωπο ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ. Το παιδί εκπαιδεύεται να αποδέχεται και να αγαπάει χωρίς στερεότυπα.

Το σχολείο είναι η πρώτη μικρή κοινωνία ενός συνόλου διαφορετικών ατόμων όπου τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδεύονται να συνυπάρχουν αρμονικά με διαφορετικές εθνικότητες, χρώματα, θρησκείες και πολιτισμούς χωρίς εκδηλώσεις απόρριψης και μίσους. Είναι σαφές λοιπόν ότι η παιδεία από την οικογένεια και το σχολείο είναι επιβεβλημένη ανάγκη και υποχρέωση.

Με τον όρο παιδεία εννοώ την παιδαγωγική εκπαίδευση του ατόμου, από το δημοτικό ακόμη, όσον αφορά στο σεβασμό και την εκτίμηση του πλησίον του γενικότερα και όχι μόνο σε επίπεδο μόρφωσης. 

Η διδαχή μαθημάτων από μόνη της είναι μονόπλευρη εκπαίδευση. Μαθαίνω αφενός να αποδίδω και αφετέρου να ΑΠΑΙΤΩ και το σεβασμό αλλά και την εκτίμηση. Ας δούμε τη διαφορετικότητα ως δώρο για τον άνθρωπο. Πόσο μονότονος θα ήταν ένας κόσμος ομοιόμορφος!…

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής υγείας – Life Coach


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 109 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*