02/07/2022

Δημήτρης Πλαβούκος: Λύσε τη σιωπή σου άνοιξε τα μάτια σου!


Ο Δημήτρης Πλαβούκος επιστρέφει με το Tunnel Of Oppression, με σκοπό να ενημερώσει, να πληροφορήσει και σε ένα βαθμό να επιμορφώσει το κοινό πάνω σε θέματα καταπίεσης, βίας, ρατσισμού, σεξουαλικής και φυλετικής διάκρισης. Αυτή τη φορά, σε μορφή παράστασης στο VAULT Theater Plus (Μελενίκου 26, Βοτανικό), στο πλαίσιο του φεστιβάλ τεχνών Open September 5.

Ο Δημήτρης πήγε Νέα Υόρκη τον Αύγουστο του '99, για να σπουδάσει Ψυχολογία στο SUNY New Paltz, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο πέρασε από οντισιόν για να σπουδάσει τη μεγάλη του αγάπη, το θέατρο.
Έπαιξε σε πολλές παραστάσεις, όπως το Burried Child του Sam Shepard, Βασιλιά Ληρ και Λεωφορείον ο Πόθος, μέχρι ο δρόμος να τον φέρει πίσω στην Ελλάδα για να κάτσει στη καρέκλα του σκηνοθέτη/παραγωγού και να ξεκινήσει το Τούνελ Της Καταπίεσης.
Με αφορμή την έκτη εμφάνιση του Τούνελ στην ελληνική σκηνή, είχα την τιμή να μιλήσω με τον Δημήτρη και τους πρωταγωνιστές αυτής της ιδιαίτερης παράστασης.

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε στη δημιουργία του Tunnel;

ΔΠ: Αυτό που συνέβη με τον φοιτητή στα Γιάννενα. Στην αρχή, που είχε απλώς εξαφανιστεί δεν είχα δώσει τόσο βάση στο περιστατικό. Αλλά όταν δημοσιεύτηκε ότι αυτοκτόνησε…
 Ήθελα να κάνω κάτι, έστω και ετεροχρονισμένα για αυτό το παιδί που έφυγε έτσι.

Πότε θεωρείς ότι αυτό που έχεις κάνει με το Tunnel, θα σε έχει καλύψει συναισθηματικά;

ΔΠ: Το ξεκινήσαμε όλοι μαζί (αναφερόμενος σε όλη την ομάδα) με σκοπό να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Όταν είδαμε την ανταπόκριση, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για να μπει το Tunnel υπό την αιγίδα των ΑΜΚΕ (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες). Με σκοπό να μπορέσουμε να μπούμε στα σχολεία (τριτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση), για να βοηθήσουμε κι εμείς όσο μπορούμε στην ενημέρωση των παιδιών. Αυτός θα ήταν ο απώτερος σκοπός. Να υπάρξει κοινωνιολόγος, ψυχολόγος, σύμβουλος μέσα στα σχολεία. Αφήνω ασχολίαστο ότι είναι 2016 και δεν υπάρχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση στα σχολεία.

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ολοκληρώσεις αυτόν τον κύκλο;

ΔΠ: Δεν ξέρω αν θα το τελειώσω ή αν οι συνθήκες θα με αναγκάσουν. Πάντα πριν από κάθε παράσταση αισθάνομαι ότι θα είναι το τελευταίο. Πάντα μετά από κάθε παράσταση λέω ότι συνεχίζω. Προσωπικά θα είμαι ικανοποιημένος αν καταφέρουμε μέσα στον επόμενο χρόνο, να παίξουμε στη σχολή που έχασε τη ζωή του ο 20χρονος.

Τα λόγια του Δημήτρη Πλαβούκου δείχνουν πόσο αφοσιωμένος είναι στο σκοπό του.

ΔΠ: Όταν κάναμε την παρουσίαση ως καλεσμένοι στο Χαμόγελο Του Παιδιού, δεν είπα καν το όνομα μου. Δεν με ενδιέφερε αν ο κόσμος με ξέρει προσωπικά. Με ενδιαφέρει η κάλυψη των ΜΜΕ, με σκοπό περισσότερος κόσμος να ενημερωθεί για θέματα όπως η ενδοσχολική βία. 

Με ενδιαφέρει τα παιδιά να δουν ότι δεν είναι μόνα τους και ότι έχουν κάποιον να μιλήσουν. Και το κυριότερο, θέλω να φανούν οι εθελοντές που συμμετέχουν στο έργο αυτό (ηθοποιοί και ψυχολόγοι). Παιδιά που έχουν γεμάτο πρόγραμμα, έρχονται για 5-6 ώρες σε πρόβες, για μια καλή πράξη. 

tunnel-of-impression-02-viewtag

Σε αυτό το σημείο στράφηκα στους πρωταγωνιστές της παράστασης, Κωσταντίνο Μποσινάκη, Φανή Γρύλλη και Παναγιώτη Μπακολουκά.

Ποια συναισθήματα σας γεννά η συμμετοχή σας σε ένα τέτοιο έργο;

ΚΜ: Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα γιατί είναι το πρώτο Τούνελ για μένα, αλλά μόνο απ' τις πρόβες καταλαβαίνω ότι τα συναισθήματα που δημιουργεί είναι πολύ "έντονα". Αγγίζει πάρα πολύ κόσμο, ακόμα και τον πιο δυνατό χαρακτήρα. Όλα παρουσιάζονται τόσο ωμά που ακόμα και ένας θύτης μπορεί να αντιληφθεί τι αντίκτυπο είχαν οι πράξεις του, και να τον αλλάξει.

ΠΜ: Αν είχαμε άλλο ένα παιδί εδώ, που συμμετέχει απ' το πρώτο Τούνελ όπως εγώ, θα σου έλεγε ότι βλέπει μεγάλη αλλαγή σε μένα. Βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Είμαι από την Αράχωβα, έχω ζήσει εκεί 19 χρόνια. Όσο να 'ναι, η ιστορία του Τούνελ με επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μπορώ να ταυτιστώ και να συμπονέσω κάποια πράγματα. Πράγμα που μου δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο να συνεχίσω.

ΦΓ: Μου έδωσε την δυνατότητα να βοηθήσω τα θύματα, αλλά και την ελπίδα ότι μέσω αυτού μπορούμε να αλλάξουμε τους θύτες.

Όσο περισσότερο είσαι μέσα στο Τούνελ, βλέπεις πως λειτουργεί πως ο θύτης: σε ομάδες. Στις ομάδες αυτές, υπάρχει συνήθως ο ένας, που είναι ο άνθρωπος που έχει βαθιά ριζωμένη μέσα του την ψυχολογία του θύτη και οι υπόλοιποι λειτουργούν με την ψυχολογία της μάζας. Δεν λειτουργούν με βάση τη δική τους ατομικότητα και σκέψη αλλά με το "κύμα".

Το Τούνελ βοηθάει να συνειδητοποιήσουν αυτοί οι άνθρωποι το βάρος των πράξεων τους γιατί βλέπουν τι κάνανε ως τρίτοι.

Δημήτρη, θεωρείς ότι μέσα απ' αυτό, ο θύτης θα καταλάβει ποια ήταν η πράξη του;

ΔΠ: Θα ακουστεί άσχημο, αλλά θα το πω έτσι όπως το σκέφτομαι. Ναι μεν με ενδιαφέρει ως ένα βαθμό αν θα έρθει ο θύτης και θα μπει σε όλες αυτές τις σκέψεις που ανέφεραν τα παιδιά, αλλά το πρωταρχικό για μένα είναι το παιδί που αισθάνεται θύμα να δει ότι δεν είναι μόνο του. Ότι υπάρχουν παιδιά και φορείς που θέλουν να βοηθήσουν. Πρώτα κοιτάμε το θύμα, να μην αισθάνεται θύμα. Να πει "Ξέρεις κάτι, παίρνω τη δύναμη εγώ και στέκομαι στα πόδια μου". Είναι ωραία να ξέρει ότι έχει ένα χέρι που θα πιάσει και θα τον σηκώσει, αλλά είναι ακόμα πιο ωραίο να πιστέψει ότι μπορεί να σηκωθεί μόνο του.

tunnel-of-impression-01-viewtag

Ο Δημήτρης Πλαβούκος με το έργο του προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα δύναμης για όλα τα παιδιά που είναι καθημερινά θύματα bullying.

"Από την εποχή που ήμουν μικρός, όλα τα άτομα που προσπαθούσαν να με "σπάσουν" δεν ήταν τίποτα άλλο παρά άτομα μιας χρήσης που μου δίνουν τροφή για να συνεχίσω".

Πως θα περιέγραφες το Tunnel σε μια πρόταση; (Παρόλο που η ερώτηση ήταν προς το Δημήτρη, όλοι απάντησαν ομόφωνα).

"Λύσε τη σιωπή σου άνοιξε τα μάτια σου."

ΔΠ: Λύσε τη σιωπή σε ότι γίνεται γύρω σου και βλέπεις και σε αυτά που συμβαίνουν σε σένα. Άνοιξε τα μάτια σου για ότι συμβαίνει γύρω σου.

tunnel-of-impression-03-viewtag

Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες (ή στη προκειμένη περίπτωση παραγράφους) για το Tunnel Of Oppression. Θα περιορίσω τον εαυτό μου λέγοντας – και ως θεατής αλλά πάνω απ' όλα ως άνθρωπος – ότι ΠΡΕΠΕΙ να το δεις. Ότι κι αν έχεις κανονίσει, βρες το χρόνο και πήγαινε στο VAULT Theater Plus από 29 Σεπτεμβρίου εώς 1η Οκτώβρη.

Φώτης Βουδούρης

(Συνολικές Επισκέψεις 760, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Φώτης Βουδούρης 106 Articles
Γεννήθηκε Μάρτιο του 1993 και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία μετά το 2013. Είναι λάτρης των ταινιών, σειρών, anime και του σαρκασμού.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*