20/10/2021

Η επανένωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας – Μια συναρπαστική παράσταση

Η επανένωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας

Η επανένωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας – Μία συναρπαστική παράσταση – στοχασμός πάνω στην έννοια της αγάπης.

Ο Joël Pommerat είναι μία από τις σπουδαιότερες μορφές της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας. Πολυγραφότατος συγγραφέας και σκηνοθέτης, βραβευμένος με βραβείο Moliere και άλλες σημαντικές διακρίσεις, έχει χαιρετηθεί από τον ίδιο τον Πίτερ Μπρουκ ως άξιος διάδοχος του. Το έργο του «Η επανένωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας», που παρουσιάζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, γράφτηκε το 2013 για λογαριασμό του περίφημου γαλλικού θεάτρου Odeon και είναι ουσιαστικά ένα σχόλιο του Pommerat πάνω στην έννοια της αγάπης.
 
«Δεν έχω ιδέα τι είναι η αγάπη» ομολογεί μία από τις ηρωίδες του Pommerat, η οποία ζητά διαζύγιο από τον άντρα της μετά από 30 χρόνια γάμου με το παράδοξο επιχείρημα ότι της λείπει η αγάπη. Αδυνατεί ωστόσο να τη νοηματοδοτήσει.
Αυτός είναι και ο πυρήνας του έργου του Pommerat, που αποτελείται από μικρές, καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που αντί να λυτρωθούν από την αγάπη οδηγούνται σε συνεχή αδιέξοδα. Η ανάγκη του καθενός να νοηματοδοτήσει την αγάπη με έναν εντελώς διαφορετικό και αυστηρά προσωπικό τρόπο καθιστά την ίδια την έννοια της αγάπης αίολη. 
 
Οι ήρωες του Pommerat, όπως όλοι μας άλλωστε, μεταφράζουν το «σ’ αγαπώ» όπως ο καθένας επιθυμεί. Αδυνατούν να συντονιστούν, να συνεννοηθούν πάνω στην έννοια της αγάπης. Ο καθένας τη διυλίζει μέσα από το δικό του προσωπικό πρίσμα και με έναν αλλόκοτο τρόπο την επιστρέφει πάντα στον εαυτό του. Όλοι οι ήρωες του έργου, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, αναγνωρίζουν στην αγάπη ένα ανταλλακτικό πρόσημο, ένα προσωπικό όφελος. Για να αγαπήσεις πρέπει πάντα κάτι να πάρεις. Κανείς δεν αγαπάει τζάμπα. Καμία αγάπη δεν είναι τόσο γενναιόδωρη και ανιδιοτελής.
 
Τι είναι αυτό λοιπόν που το λέμε αγάπη; Ένα συναίσθημα ή μήπως μία έμμονη ιδέα; Ένστικτο που μας χάρισε η ίδια η φύση ή μία ανθρώπινη κατασκευή για να αισθανθούμε πλήρεις και ασφαλείς; Ποιον αγαπάμε όταν αγαπάμε, τον άλλον ή κατά βάση τους εαυτούς μας; Κι αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε – ούτε καν να εξηγήσουμε – τι είναι αγάπη, μήπως η ίδια η έννοια δεν υπάρχει; Μήπως απλά στην καλύτερη περίπτωση είναι μία συμφωνία δύο ανθρώπων πάνω στο πώς θα νοηματοδοτήσουν αυτή τη λέξη, προκειμένου να συμβιώσουν αρμονικά καλύπτοντας ο καθένας τους προσωπικά τους κενά; Πόσο αληθινό είναι όλο αυτό; «Έχετε ανάγκη να υποκρίνεστε» λέει μία από τις ηρωίδες του έργου σε ένα «αγαπημένο» ζευγάρι που έχει βασίσει την ευτυχία του στα παιδιά του.
 

Με μία βιαστική ματιά το έργο του Pommerat κινδυνεύει να θεωρηθεί από κάποιον απλοϊκό. Πίσω όμως από τους απλούς, καθημερινούς διαλόγους, την καθόλου εξεζητημένη γλώσσα, τη γνώριμη συνθήκη και το οξύ χιούμορ υπάρχει ένα απύθμενο βάθος και ένας ουσιαστικός στοχασμός. 

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική παρουσίαση της παράστασης στο Τέχνες-Plus
(Συνολικές Επισκέψεις 611, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Texnes Plus 214 Articles
Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο…

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Η επανένωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας - Μια συναρπαστική παράσταση - QuoterLand

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*