28/05/2023

Επί του πιεστηρίου – Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Τσίπρας είπε στον Μακρόν ότι οι διαφωνούντες Ελληνες με τις Πρέσπες ήταν μη σκεπτόμενοι Πηγή: Protagon.gr


Ας είμαστε ειλικρινείς. Προσωπικά υποστήριξα δημόσια και με επιχειρήματα, νομίζω αρκετά ισχυρά, την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Θεώρησα λάθος επίσης την στάση της αντιπολίτευσης. Το έγραψα και αυτό.

Αυτό όμως δεν με κάνει να μην βλέπω γύρω μου. Ξέρω πολύ καλά πως για διάφορους λόγους η πλειοψηφία του κόσμου είναι αυτή τη στιγμή κατά της Συμφωνίας, όχι υπέρ. Αν η κυβέρνηση έκανε δημοψήφισμα δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα το έχανε κατά κράτος. Καλώς δεν έκανε. Και το άλλο που έκανε, κακώς , κάκιστα το έκανε. Οι κυβερνήσεις δε βγαίνουνε για να πετούν το μπαλάκι στο λαό, αλλά για να αποφασίζουν για τον λαό με βάση την εντολή τους. 

Για τις Πρέσπες πιστεύω πως η κυβέρνηση θα δικαιωθεί ιστορικά. Δεν βλέπω και πολλές άλλες δικαιώσεις της άλλωστε. Όπως δικαιώθηκαν προηγούμενες κυβερνήσεις για αποφάσεις που πήραν αντίθετο στο ρεύμα (είσοδος σε ΕΟΚ, αναγνώριση εθνικής αντίστασης, ταυτότητες κ.α.)

Το να θεωρείς πως έχεις δίκιο σε ένα θέμα λοιπόν είναι ένα πράγμα, το να θεωρείς πως ο κόσμος όλος πιστεύει αυτό που πιστεύεις και εσύ είναι ένα άλλο.
Είναι ύβρις λοιπόν να αποκαλείς όσους διαφωνούν μαζί σου ακροδεξιούς λαϊκιστές, ακόμα και αν μέσα στους διαφωνούντες περιλαμβάνονται πολλοί, ίσως και όλοι, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές.
Ξέρω αρκετούς ανθρώπους που θα ψηφίσουν ακόμα και ΣΥΡΙΖΑ και έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία, αλλά δεν τις φωνάζουν δυνατά. Είναι και αυτοί μη σκεπτόμενοι, όπως λέει σε ένα άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός; 

Θέλουν πολλή προσοχή τέτοιες δημόσιες εκφράσεις από τον Πρωθυπουργό της χώρας, γιατί εντείνουν την πόλωση και τον διχασμό της κοινωνίας. 

Στην αντίθετη πλευρά υπήρξαν επίσης βαριά λόγια και κραυγές περί εθνοπροδοτών και μειοδοσίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως άδειασε ακόμα και στελέχη του κόμματος του που τα έλεγαν αυτά και δήλωσε καθαρά πως σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί τέτοιους χαρακτηρισμούς για όσους υποστηρίζουν την Συμφωνία.

Ατόπημα του πρωθυπουργού μας οι επίμαχες δηλώσεις. Σε καμία περίπτωση η διχαστική πόλωση δεν είναι προς όφελος της χώρας..Ποτέ δεν ήταν. Εξίσου όμως βλαπτική μπορεί να αποδειχθεί και για όποιον την χρησιμοποιεί ως εργαλείο πολιτικής. Μπορεί να αποδειχτεί μπούμερανγκ.


mm
About Γιάννης Γιγουρτσής 28 Articles
Γιάννης Γιγουρτσής

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*