17/08/2022

Η Επίσκεψη Τσίπρα στην Αμερική έχει πολλές παραμέτρους και πολλά σημαινόμενα.

Επίσκεψη Τσίπρα στην Αμερική

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και μάλιστα όταν αυτός είναι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλές παραμέτρους και πολλά σημαινόμενα.

Ένα πάντως είναι σίγουρο: βάζει την οριστική ταφόπλακα σε μια παθογένεια της συχωρεμένης της μεταπολίτευσης, που ξεκίνησε ως λογική αντίδραση και αγανάκτηση για τα δεινά της χούντας και κατέληξε γραφικός αναχρονισμός.

Μιλώ φυσικά για τον αντιαμερικανισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Μια τάση που διαπερνούσε οριζόντια όλους τους πολιτικούς χώρους και σχηματισμούς, αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο, αν και είχε μεγαλύτερη απήχηση στο αριστερό μισό της κοινωνίας. Από τις διαδηλώσεις προς την αμερικανική πρεσβεία, το κάψιμο των σημαιών,το έξω οι βάσεις του θανάτου, τις διαδηλώσεις για τους πυραύλους Πέρσινγκ και Κρουζ στην Ευρώπη, τη καταδίκη του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, την ανοχή -τουλάχιστον- στα εγκλήματα της 17Ν αν ήταν εναντίον αμερικανικών στόχων, περάσαμε στη περάσαμε στο ανάθεμα στον Κώστα Σημίτη που ευχαρίστησε-ως όφειλε και πολύ καλά έκανε-τους Αμερικανούς που μας έσωσαν από έναν πόλεμο με την Τουρκία και μετά στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια εναντίον της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα και τα καραγκιοζιλίκια με τις δίκες στο Σύνταγμα.

Και ξαφνικά μετά την κρίση, οι Αμερικάνοι έγιναν οι καλοί καουμπόηδες που μας βοηθάνε, απέναντι στους κακούς Ευρωπαίους ινδιάνους που μας κυνηγάνε, ο καπιταλισμός των ΗΠΑ δεν είναι και τόσο φοβερός μπροστά στην λιτότητα του Σόιμπλε και ο ιμπεριαλισμός τους παιχνίδι με στρατιωτάκια μπροστά στο τέταρτο Ράιχ που ετοιμάζονται να σχηματίσουν Μέρκελ και Γερμανοί. και εν γένει κακή Ευρώπη που δεν μας δανείζει πλέον χωρίς εγγυήσεις

Συγχρόνως οι επισκέψεις υπουργών και υψηλών παραγόντων πάνε και έρχονται τα τελευταία χρόνια τον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, η Ελλάδα προσπαθεί να συσφίξει τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με την Αμερική , ευελπιστεί να παίξει αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο και οχι μόνο δε θέλει να φύγουν οι βάσεις πια , αλλά μάλλον παρακαλεί να έρθουν και άλλες
Και στις δύο αυτές φάσεις που πέρασαν οι ελλληνομερικανικές σχέσεις τις τελευταίες δεκαετίες ο κ. Τσίπρας ήταν παρών ( όχι βέβαια από την αρχή, αγέννητος ήταν σχεδόν) αλλά για αρκετό καιρό.. Έτσι από οργισμένος διαμαρτυρόμενος Κνίτης που διαδήλωνε με πάθος κατά του Κλίντον έφτασε να γίνει ο υπεύθυνος πρωθυπουργός της χώρας που είδε σε λιγότερο από έναν χρόνο 2 Αμερικανούς προέδρους.

Το λες και εξέλιξη αυτό, το λες και κομφορμισμό, το λες ρεαλισμό και το λες και οπορτουνισμό το λες όπως θες και πάντως καταλήγεις στον γνωστό μότο κάθε επιτυχημένου στο χώρο αυτό πως “πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού”

Υ.Γ. Δεν μπορώ να ακούω χαζομάρες και γκρίνιες για το κόστος των 2.4 δις που θα κοστίσει η αναβάθμιση και η νέα αγορά των F16. Δηλαδή υπήρχε περίπτωση, δεδομένων των συνθηκών και τον πραγματικών δεδομένων, να μην πρέπει η Ελλάδα να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό και τον στόλο των αεροπλάνων της, την στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται να παραγάγει τα πιο εξελιγμένα F35 μαζί με την Αμερική με κίνδυνο να ανατραπεί η ως τώρα η ισορροπία δυνάμενων στο Αιγαίο-(τώρα το αν θα γίνει πράξη αυτό λόγω των πολιτικών συνθηκών στην Τουρκία είναι μια άλλη κουβέντα, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα).

Το αν ήταν ή όχι ακριβό το τίμημα για τα αεροπλάνα δεν το ξέρω. Πρέπει να δούμε και το σύνολο των συμφωνιών που θα γίνουν αυτές τις ημέρες.

(Συνολικές Επισκέψεις 141, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Γιγουρτσής 28 Articles
Γιάννης Γιγουρτσής

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*