Η υπερανάλυση είναι μια διαδικασία σκέψης που ενεργοποιείται όταν το άτομο επιζητά επίμονα λύση για κάποια προβληματική για εκείνο κατάσταση. Σκέφτεται υπερβολικά αναλύοντας τις πράξεις και τα λόγια του καθώς και τις πράξεις και τα λόγια των σημαντικών του άλλων. Αυτή η διαδικασία σκέψης τον εγκλωβίζει σε μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη και το άγχος. Με την υπερανάλυση φτάνουμε στο σημείο να σκεφτόμαστε τελικά τις ίδιες τις σκέψεις μας χωρίς να καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα και έτσι χάνουμε την ψυχική μας ηρεμία.
Γιατί υπεραναλύουμε;
Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ένας άνθρωπος σκέφτεται πολύ μπορεί να υπάρξει σύγχυση ανάμεσα στον πραγματικό και το φανταστικό κόσμο. Υπάρχει η επικινδυνότητα αλλόκοτων αναληθών σεναρίων, που πυροδοτείται από το αίσθημα ανεπάρκειας που έχουμε στους διάφορους τομείς μας. Μπλοκάρουμε τη λειτουργικότητα και την προσωπική μας εξέλιξη στον εκάστοτε τομέα, επειδή φοβόμαστε μια ενδεχόμενη αποτυχία.
Πιο συγκεκριμένα, στον εργασιακό τομέα δεν καταφέρνω να βάλω στόχο το όραμά μου και αν ακόμη το βάλω δεν κάνω τα απαιτούμενα βήματα να τον υλοποιήσω επειδή με μπλοκάρουν οι ίδιες μου οι σκέψεις.
Στον εκπαιδευτικό τομέα δεν συγκεντρώνω την παραγωγική μου σκέψη στην ολοκλήρωση των σπουδών μου.
Στον προσωπικό τομέα αναλώνομαι σε σενάρια που με αποσυγκεντρώνουν από την ΑΥΤΟΑΓΑΠΗ, και επομένως μη αγαπώντας τον εαυτό μου αδυνατώ να αγαπήσω τον άλλο. Έτσι συνάπτω σχέσεις με καχυποψία.
Ποιες είναι οι συνέπειες της υπερανάλυσης;
Με την υπερβολική σκέψη στερούμαστε χαράς και δημιουργούμε πρόσφορο έδαφος για άγχος το οποίο είναι ένα αίσθημα φόβου που δεν έχει σαφές αντικείμενο. Είναι ένα αίσθημα ανασφάλειας ότι κάτι δυσάρεστο μπορεί να συμβεί που το τροφοδοτούμε με το overthinking. Μόνοι μας βάζουμε τον εαυτό μας στη δυσάρεστη κατάσταση αμφιβολιών, φοβιών και εμμονικών σκέψεων. Μόνοι μας στερούμε από την ψυχή και το μυαλό μας την ηρεμία με αποτέλεσμα να μην έχουμε ενέργεια να κυνηγήσουμε το όραμα και τα θέλω μας. Έρευνες έδειξαν ότι περισσότερο οι γυναίκες παρά οι άντρες υπεραναλύουν. Η υπερανάλυση (overthinking) είναι επιζήμια για την ψυχή και το σώμα μας. Η κατάσταση που υποβάλλουμε τον εαυτό μας μάς κάνει να υποφέρουμε με κίνδυνο να μην τρώμε και να αδυνατίζουμε υπερβολικά ή να τρώμε πολύ για να αποφορτιστούμε. Η διατροφή είναι μια εμφανής ανισορροπία. Δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε διάφορες μορφές ανισορροπίας, τις λεγόμενες διαταραχές.
Τι είναι η ευγνωμοσύνη και πώς συνδέεται με την απαλλαγή από την υπερανάλυση;
Η ευγνωμοσύνη και η χαρά είναι αντίδοτα του άγχους. Η ευγνωμοσύνη δεν είναι ένα απλό συναίσθημα. Είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να το εφαρμόζουμε για να παρεμβαίνουμε στην αρνητικότητά μας. Εμείς προκαλούμε τη δυσφορία στον εαυτό μας με το overthinking και εμείς καλούμαστε να ανακουφιστούμε από τα αρνητικά συναισθήματα με την πρακτική της ευγνωμοσύνης, η οποία:
- μας επιτρέπει να παραμένουμε συνδεδεμένοι με το αξιακό μας σύστημα. Μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε και να θυμηθούμε όλες τις αξίες εκείνες που κάνουν χαρούμενη την ψυχή μας και ενεργοποιεί την σύνδεση με αυτές.
- ενισχύει τους νευροδιαβιβαστές εκείνους του εγκεφάλου μας, την σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, που ρυθμίζουν την καλή μας διάθεση. Όσο χαμηλά είναι τα επίπεδα της σεροτονίνης μας τόσο χαμηλή είναι και η αίσθηση της ευφορίας.
- μας δίνει την επιλογή να εξισσοροπούμε ανάμεσα σε ευχάριστα και δυσάρεστα συναισθήματα ειδικά σε περιόδους που οι αρνητικές σκέψεις μας κατακλύζουν.
- ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας καθώς μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε και να συνδεθούμε με τις θετικές μας ποιότητες.
- δημιουργεί ένα κλίμα δημιουργικότητας καθώς μας χαλαρώνει και μας αλλάζει την οπτική μας για τον εαυτό μας από αρνητική κι επικριτική σε θετική κι ενθαρρυντική.
Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από την υπερανάλυση μέσω της ευγνωμοσύνης;
Ας ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα για να σταματήσουμε αυτό το overthinking ώστε να λυτρωθούμε από το άγχος και όλες του τις συνέπειες. Αρχίζουμε να γράφουμε μια λίστα ευγνωμοσύνης το πρωί που ξεκινάμε την ημέρα μας ή το βράδυ πριν κοιμηθούμε, ανάλογα πότε νιώθουμε περισσότερο χαλαροί. Εαν δεν βρίσκουμε τι να γράψουμε, σημειώνουμε έστω κι ένα πράγμα για το οποίο νιώθουμε ευγνώμονες. Συνεχίζουμε με μια προσεκτική ενδοσκόπηση για να βρούμε τι πραγματικά αγαπάμε και να επιτρέψουμε στη χαρά να μπει στη ζωή μας. Κατόπιν, εντοπίζουμε τα εμπόδια που βάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας και μας μπλοκάρουν. Τα εμπόδια μπορεί να είναι από εξωτερικούς παράγοντες , όπως για παράδειγμα άτομα από το οικογενειακό μας περιβάλλον που μας κρίνουν, ή από ενδογενείς αιτίες όπως οι δικές μας δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, τις οποίες είναι καιρός να αποδομήσουμε. Σημειώνουμε κάθε νέα εναλλακτική θετική σκέψη γαι τον εαυτό μας και τους άλλους που έχουμε πλέον υιοθετήσει στη θέση των προηγουμενων αρνητικών.
Η λίστα ευγνωμοσύνης, την οποία καθημερινά θα εμπλουτίζουμε, θα μας βοηθήσει να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις μας και να ξεπεράσουμε τα εξωτερικά και τα εσωτερικά εμπόδια που επιτρέπουμε να μας μπλοκάρουν. Τέλος, μας παροτρύνει να κάνουμε αποκλειστικά θετικές σκέψεις για τον εαυτό μας, τις οποίες επαναλαμβάνουμε καθημερινά.
Πολλές φορές επιλέγουμε το άγχος υποσυνείδητα ως αμυντικό μηχανισμό για να μην ξεβολευτούμε και να μείνουμε ασφαλείς στη ζώνη βολικότητας που έχουμε συνηθίσει. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το άγχος μας προστατεύει από το να εκτεθούμε σε κινδύνους με αποτέλεσμα να μένουμε στάσιμοι και απραγείς.
Αν κάπου αναγνώρισες τον εαυτό σου είναι καιρός να ακολουθήσεις τα βήματα ώστε να απαλλαγείς από το overthinking και να διοχετεύσεις όλη σου την ενέργεια πλέον στην υλοποίηση των στόχων σου.