25/09/2023

Φωλιά αλληλεγγύης – Αγάπη, συμπαράσταση, προσφορά – Όλοι χωράμε μέσα της

Φωλιά αλληλεγγύης – Αγάπη, συμπαράσταση, προσφορά – Όλοι χωράμε μέσα της

Στην οδό Βεΐκου στο αγαπημένο μου Κουκάκι, στο νούμερο 79, έχει στηθεί μια φωλιά αλληλεγγύης, ένα διαφορετικό παντοπωλείο που σήμερα στηρίζει 19.000 άτομα με όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, ανάμεσά τους 4.752 άπορες οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2007. Τότε – που ακόμη η κρίση όπως τη ζούμε σήμερα, ερχόταν αλλά ακόμη δεν είχε γίνει η σημερινή λαίλαπα – οι πρώτοι εθελοντές αποφάσισαν να βοηθάνε ψυχολογικά εφήβους που είχαν να αντιμετωπίσουν τους δαίμονες της ηλικίας, τους νταήδες, αλλά και θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ένα από τα πρώτα περιστατικά που αντιμετώπισαν ήταν ένα παιδί που αυτοτραυματιζόταν, κάπως έτσι ξεκίνησαν μια σειρά από δράσεις: Ψυχολογική στήριξη, συνεδρίες με ειδικούς, εργαστήρια τέχνης με στόχο πάντα την σύσφιξη των οικογενειακών δεσμών.

Ο καιρός περνούσε και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έβαλε τους δικούς της «όρους» στην καθημερινότητα των ανθρώπων, χιλιάδων ανθρώπων κι έτσι η ομάδα Kid & Family άνοιξε περισσότερο τις δράσεις της πάντα με στόχο να στηρίζει οικογένειες, παιδιά και εφήβους που η ζωές τους «αναδιαρθρώθηκαν» (για να χρησιμοποιήσω τον …πολιτικό όρο για την καταστροφή που επήλθε!)

Φωλιά αλληλεγγύης – Αγάπη, συμπαράσταση, προσφορά – Όλοι χωράμε μέσα της

Η κουβέντα μου με την Πηνελόπη Σωτηρίου έγινε ένα μεσημέρι οκλαδόν έξω από τη «Φωλιά» στο Κουκάκι. Είναι ψυχολόγος, από την αρχή της ιδέας και με «ξενάγησε» στον κόσμο της προσφοράς και του εθελοντισμού.

«Μόνος πόρος χρηματοδότησης μας είναι το παντοπωλείο, εδώ στο Κουκάκι. Μόνο αυτά είναι τα βασικά μας, πάγια έσοδα.  Απέχουμε φύσει και θέσει από κάθε είδους κρατικές επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεχόμαστε μόνο δωρεές ιδιωτών».

Φωλιά αλληλεγγύης – Αγάπη, συμπαράσταση, προσφορά – Όλοι χωράμε μέσα της

Θα επιστρέψουμε στην «Φωλιά», αλλά πες μου για την άλλη δράση, την αρχική σας δραστηριότητα την ψυχολογική στήριξη. Τι προσφέρετε;

ΠΣ: Το κέντρο μας είναι στην οδό Μαυροματαίων, στο Μουσείο. Εκεί προσφέρουμε συνεδρίες, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Κάνουμε και ατομικές συνεδρίες αλλά και σε ζευγάρια που χρειάζονται βοήθεια. Βλέπουμε παιδιά και εφήβους, αλλά και ενήλικες.
Για τους άπορους και τους άνεργους, και όσους έχουν ανήλικα παιδιά η βοήθεια είναι εντελώς δωρεάν. Όσοι έχουν δυνατότητα  – και δεν ανήκουν στην προηγούμενη κατηγορία που σου ανέφερα – πληρώνουν μια συνδρομή 20 ευρώ  τον μήνα.

Πηνελόπη, ποιο από τα περιστατικά που έχετε αντιμετωπίσει σου έχει μείνει στο μυαλό και σου δίνει κουράγιο να συνεχίζεις, μαζί με τους άλλους εθελοντές αυτό που κάνετε;

Θυμάμαι ένα περιστατικό με ένα έφηβο παιδί που το 2009 είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Στην αρχή ερχόταν στην ομάδα, μας παρατηρούσε και δεν αντιδρούσε καθόλου, σχεδόν δεν μας μίλαγε. Φαντάσου ότι αυτό που σου περιγράφω κράτησε σχεδόν 1,5 χρόνο. Όμως ερχόταν. Και μετά από αυτό το διάστημα άρχισε ψυχοθεραπεία και εργοθεραπεία και σήμερα είναι τελειόφοιτο σε μεγάλο αγγλικό πανεπιστήμιο. Τα προβλήματα του παιδιού αυτού ξεκίνησαν από δυσκολίες που είχε με τους γονείς του. Αυτό το παιδί το θυμάμαι πάντα!

Φωλιά αλληλεγγύης – Αγάπη, συμπαράσταση, προσφορά – Όλοι χωράμε μέσα της

-Ξαναγυρίζω, εδώ που βρισκόμαστε, στη Φωλιά, στο Κουκάκι. Εξήγησέ μου τι είναι τα «καλάθια αγάπης»;

Τα «καλάθια αγάπης» είναι μια δράση που έχουμε ξεκινήσει ώστε να μπορεί ο καθένας που θέλει να βοηθήσει να το κάνει πιο εύκολα. Πρόκειται για καλάθια που έχουν μέσα τρόφιμα, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής. Τα έχουμε στις εξής αξίες: 5,10,25 και 50 ευρώ. Έτσι όλοι θεωρητικά μπορούν να αγοράσουν ένα τέτοιο καλάθι. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ότι όταν έρθεις εσύ και πάρεις ένα καλάθι μας λες ότι θέλεις να πάει στο τάδε άτομο, ή στην τάδε οικογένεια. Εμείς το στέλνουμε και δίνουμε την αποδειξη με φωτογραφίες στον καθένα για τα πού παραδόθηκε το καλάθι του.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά ή μέσω μέιλ.

Φωλιά αλληλεγγύης – Αγάπη, συμπαράσταση, προσφορά – Όλοι χωράμε μέσα της

Εδώ στη Φωλιά, μπορεί να ψωνίσει οποιοσδήποτε;

Ναι, άλλωστε από εδώ βγαίνουν όλα τα έσοδα μας. Έχουμε πολύ χαμηλές τιμές.

Η γειτονιά σας στήριξε, σας βοηθάει;

Είναι πολύ σημαντική η έμπρακτη αγάπη της γειτονιάς. Και ψωνίζουν από εμάς και κάνουν προσφορές σε είδη.  Είναι πολύ σημαντικό αυτό .

Φωλιά αλληλεγγύης – Αγάπη, συμπαράσταση, προσφορά – Όλοι χωράμε μέσα της

Πόσοι εθελοντές είστε;

Έχουμε φτάσει τους 670 και μάλιστα από όλη την Ελλαδα. Από αυτούς περίπου 90 είναι πιο δραστήριοι και βοηθάνε στο ωράριο της Φωλιάς, αλλά και στο κέντρο ψυχολογικής στήριξης στη Μαυροματαίων. Αλλά όλοι βοηθάνε. Εθελοντές εκτός Αθηνών μας βοηθάνε πολύ μέσω facebook και social media.
Είναι σημαντικό πράγμα ο εθελοντισμός και η βοήθεια.
Μέσα από τους εθελοντές μας καταφέρουμε και στέλνουμε κάθε μήνα τρόφιμα, απορρυπαντικά, ρούχα και σχολικά σε 4.500 οικογένειες ανέργων με ανήλικα παιδιά σε όλη την Ελλάδα.

Και τώρα προσπαθούμε να κάνουμε κι ένα πιλοτικό νέο πρόγραμμα. Μια δράση για τα παιδιά απόρων οικογενειών που κατάφεραν  να περάσουν στο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν δυνατότητα να νοικιάσουν σπίτι, οπότε προσπαθούμε να στήσουμε μια «εθελοντικής βάσης φοιτητική εστία». Να μπορούν να μείνουν κάπου και έχουν φαγητό όταν έχουν εξατάσεις. Έχουμε έναν χώρο στο κέντρο, στην Ομόνοια που τον ανακαινίζουμε και θα τον μετατρέψουμε στ φοιτητική εστία.

Φωλιά αλληλεγγύης – Αγάπη, συμπαράσταση, προσφορά – Όλοι χωράμε μέσα της

Πώς μπορεί να έρθει κάποιος σε επαφή μαζί σας, είτε για να αγοράσει ένα καλάθι αγάπης, είτε για να προσφέρει εμπορεύματα, είτε να μπει στην ομάδα ως εθελοντής;

Η Φωλιά στο Κουκάκι λειτουργεί καθημερινά – χάρις στους εθελοντές μας το ξαναλέω – από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 9 μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Τηλέφωνα: 211 403 8316
                  210 924 5545

Αυτή είναι η σελίδα μας στο Facebook

Πηνελόπη ευχαριστώ για την κουβέντα και την ενημέρωση!

Φωλιά αλληλεγγύης – Αγάπη, συμπαράσταση, προσφορά – Όλοι χωράμε μέσα της

ΥΓ. Η Φωλιά στο Κουκάκι είναι ένα ξεχωριστό μίνι-μάρκετ. Μπορείς να βρεις ό,τι χρειάζεσαι σε πολύ φτηνές τιμές και τα έσοδα πάνε στοχευμένα σε ανρθώπους που χτύπησε η συνεχιζόμενη κρίση. Από την άλλη μπορείς να προσφέρεις υλικά, η ρούχα, βιβλία, παιχνίδια.
Δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη και ευτυχώς πάντα θα υπάρχουν Άνθρωποι που θα θέλουν να προσφέρουν!

Γιάννης Καφάτος
 

 


mm
About Γιάννης Καφάτος 2122 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*