22/09/2023

GAD, το Waves μας άνοιξε πόρτες που δεν θα άνοιγαν ποτέ (βίντεο)


Οι GAD είναι ένα από τα αξιολογότερα αγγλόφωνα ελληνικά group των τελευταίων ετών, όχι μόνο επειδή έχουν καταφέρει να συνδυάσουν αυθεντική έκφραση με μαζική απήχηση, αλλά κυρίως επειδή αυτά τα έχουν πετύχει διατηρώντας τον σεβασμό προς τον εαυτό τους και προς τους άλλους. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που έχουν τόσο φανατικό κοινό!

Οι καλοκαιρινές τους εμφανίσεις και οι προετοιμασίες για το νέο τους album, στάθηκαν η αφορμή για την κουβέντα μας με τον frontman του συγκροτήματος, Κώστα Αντωνιάδη.

Οι GAD μπήκαν αισίως στη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Τι κρατάτε από την πρώτη;

ΚΑ Ζήσαμε κάποιεςφανταστικές στιγμές. Γνωρίσαμε εκπληκτικούς ανθρώπους, παίξαμε σε πανέμορφα φεστιβάλ με ονόματα που λατρεύουμε και φυσικά καταφέραμε να γεμίζουμε χώρους για να ακούσει το κοινό την δική μας μουσική.

Πότε να περιμένουμε τον διάδοχο του “End In Tears”; Σε τι ύφος θα είναι το νέο album;

ΚΑ Πειραματιζόμαστε με πολλούς νέους ήχους και με νέους τρόπους σύνθεσης. Θέλουμε να προχωρήσουμε και να εξελίξουμε την γραφή μας, αλλά ταυτόχρονα να μην κάνουμε στροφή 180 μοιρών, ακυρώνοντας πρακτικά τον εαυτό μας. Μία πρώτη εικόνα είναι πως μάλλον τα κομμάτια μας θα είναι πιο κιθαριστικά, ίσως λίγο πιο indie…

Η συνεργασία με τη Νάντια Μπουλέ πώς προέκυψε;

ΚΑ Με την Νάντια έχουμε κοινούς συνεργάτες και φίλους. Ένας από αυτούς μου μίλησε με θερμά λόγια για την φωνή της και μου πρότεινε την ιδέα να γράψουμε κομμάτια για αυτήν. Άκουσα την φωνή της, μου άρεσε πολύ και όντως της γράψαμε ένα τραγούδι που λέγεται ‘Love Me Silently’, το οποίο ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει. Είχαμε και έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και αποφασίσαμε να παίξουμε παρέα φέτος στο Νεστόριο, παρουσιάζοντας ζωντανά και το τραγούδι της Νάντιας.

Εκτός από το Νεστόριο υπάρχει άλλη προγραμματισμένη εμφάνισή σας στο άμεσο μέλλον;

ΚΑ Η μόνη ανακοινώσιμη συναυλία είναι η συμμετοχή μας στο River Party στο Νεστόριο, στις 3 Αυγούστου. Σιγά σιγά θα αραιώνουμε τις ζωντανές εμφανίσεις μας για να επικεντρωθούμε στην ηχογράφηση του νέου μας υλικού.

Παίξατε και στο Release Festival. Πώς σου φάνηκε γενικά η διοργάνωση και η ανταπόκριση του κόσμου; Το ότι δεν έκανε τα αναμενόμενα εισιτήρια οφείλεται πιστεύεις μόνο στην κρίση ή και σε άλλες αιτίες;

ΚΑ:  Το Release Festival είναι από τα πιο άρτια φεστιβάλ που έχουν γίνει ποτέ στην χώρα. Τα παιδιά που το διοργανώνουν είναι επαγγελματίες και επενδύουν διαρκώς στον πολιτισμό, ο οποίος έχει πεταχτεί στον βόθρο από την πολιτεία.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν η αναμενόμενη, γιατί δεν πολυπιστεύω πως ασχολείται πάρα πολύς κόσμος με την εναλλακτική μουσική στην Ελλάδα, άρα η σχετικά χαμηλή προσέλευση σίγουρα θα είχε προβλεφθεί από την παραγωγή.

Από την άλλη πιστεύω πως ήταν ρίσκο να είναι τετραήμερο το φεστιβάλ, αλλά είμαι σίγουρος πως το δεύτερο Release Festival θα επανέλθει σοφότερο…

Σε εκνευρίζει η αλόγιστη χρήση των smartphones, tablets κλπ στις συναυλίες;

ΚΑ Όταν παίζουμε στα live μας το ‘Waves’ π.χ., η αλήθεια είναι πως νιώθουμε πως το παίζουμε αποκλειστικά για τα κινητά! Είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει πλέον και νομίζω πως έχει και πλάκα. Είναι όμορφο να θέλει κάποιος να μοιράζεται κάτι όμορφο με αυτούς που συνδέεται. Διαβάσαμε κάπου πως η Apple θα απαγορεύσει την λήψη βίντεο σε συναυλίες και αυτό πραγματικά πιστεύουμε πως είναι πολύ αστείο, θλιβερό και ανέραστο.

Πόσο σας έχει επηρεάσει η τεράστια επιτυχία του ‘Waves’;

ΚΑ Το ‘Waves’ μας άνοιξε πολλές πόρτες οι οποίες δεν θα άνοιγαν ποτέ. Είναι ένα τραγούδι που θα το λατρεύουμε πάντα και είναι τιμή μας που γράψαμε την μεγαλύτερη αγγλόφωνη ραδιοφωνική επιτυχία στην Ελλάδα. Είναι απίστευτο το ότι δεν έχει εξαντλήσει ακόμη την δυναμική του μετά από 6 χρόνια…

…και δυστυχώς είναι και το μόνο κομμάτι σας που ακούμε στα ερτζιανά! Πώς βλέπεις το ελληνικό ραδιόφωνο σήμερα; Τόσο τα FM όσο και τα web radios;

ΚΑ Τα FM σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι εγκλωβισμένα στις playlists οι οποίες αν και κουράζουν τον ακροατή, κατανοώ τον λόγο ύπαρξης τους σε κάποιο βαθμό. Για εμάς τα web radios είναι ένας πολύ όμορφος και ρομαντικός χώρος που προωθεί αταλάντευτα ανεξάρτητες παραγωγές. Όταν δεν εξαρτάσαι οικονομικά από την διαφήμιση του jumbo,  έχεις και μεγαλύτερη ελευθερία να παίξεις ο,τι πραγματικά πιστεύεις πως είναι αξιόλογο.

Ακούτε διαφορετικά πράγματα μεταξύ σας; Εσύ τους τελευταίους μήνες τι έχεις ακούσει που σου άρεσε περισσότερο; 

ΚΑ Ακούμε πολύ διαφορετικά πράγματα, αλλά έχουμε και οι 5 πάρα πολλές κοινές αναφορές. Οι δίσκοι που έχω ξεχωρίσει τους τελευταίους μήνες είναι, σε τυχαία σειρά:

gad-01-viewtag

Richard Ashcroft – These People

Shura – Nothing’s Real

The Goon Sax – Up To Anything

The Temper Trap – Thick As Thieves

Blood Orange – Freetown Sound

Hannah Georgas – For Evelyn

Charles Bradley – Changes

Atlas Bound – Lullaby

RY X – Dawn

Mayer Hawthorne – Mad About Town

 

 

Πώς σου φαίνεται η Αθήνα τα τελευταία 5-6 χρόνια;

ΚΑ Πραγματικά ελπίζουμε να σταματήσει η κατηφόρα πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Παρ’ όλα αυτά έχουμε τον τρόπο να ξεφεύγουμε και να δημιουργούμε.

 Οι GAD θα εμφανιστούν μαζί με την Νάντια Μπουλέ στο 38ο River Party στο Νεστόριο Καστοριάς, την Τετάρτη 3 Αυγούστου.

Θωμάς Χρίσταινας
Φωτογραφίες: Χρήστος Πετρόπουλος


mm
About Θωμάς Χρίσταινας 12 Articles
Μπαίνοντας στην εφηβεία (στις αρχές των 90s) αποφάσισε ότι ήθελε να κάνει ραδιόφωνο, να γράφει σε μουσικά έντυπα και να πίνει καφέ στα φανερά! Ευτυχώς τα κατάφερε και τα τρία...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*