26/01/2022

Γεωργία Νταγάκη: όποιος δεν ακούει μουσική είναι μισός άνθρωπος


Η Γεωργία Νταγάκη είναι μια λυράρισσα! Κι αυτό τη διαφοροποιεί από τις ελληνίδες συναδέλφους της, αλλά και την κάνει τόσο ξεχωριστή.

Μια γυναίκα που παίζει την κρητική λύρα και φτιάχνει τις μουσικές της και πλέον διεκδικεί τον δικό της χώρο στην ελληνική μουσική σκηνή, αλλά έχει και το πλεονέκτημα της διεθνούς καριέρας καθώς οι μουσικές της έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού που ψάχνει για αυθεντική μουσική και αυθεντικούς ερμηνευτές.
Πριν από δύο χρόνια κυκλοφόρησε στο εξωτερικό το άλμπουμ της «Φόβος» (Phobie) και από σήμερα, 31 Οκτωβρίου θα βρίσκεται επί σκηνής δίπλα στον Τάκη Χρυσικάκο «ντύνοντας» την παρασταση «Αναφορά στον Γκρέκο», στο Θέατρο Γκλόρια.

Με αφορμή αυτή την παρασταση μιλήσαμε με την Γεωργία.

– Σύστησέ μας την Γεωργία με πέντε προτάσεις.

Αγάπη στην Κρήτη.

Πάντρεμα παράδοσης με σύγχρονο ήχο.

Τελειομανής και δραστήρια.

Απαισιόδοξα αισιόδοξη.

Ρομαντικά  ρεαλίστρια.

– Πότε έπιασες κρητική λύρα πρώτη φόρα στα χέρια σου;

Στην ηλικία των τεσσάρων, πέντε χρονών πήρα στα χέρια  μου αυτό το ιδιαίτερο όργανο αλλά ξεκίνησα να μαθαίνω την τέχνη όταν ήμουν δώδεκα ετών.

– Πώς σε αντιμετώπισαν οι κρητικοί ως λυράρισσα; Σε παραδέχτηκαν ή σε αντιμετώπισαν ως μια γραφικότητα;

Γραφική σίγουρα όχι, τ ' αντίθετο θα έλεγα. Μάλλον ήταν πολύ κάτι πολύ προχωρημένο για τα τότε δεδομένα.

 Μετά όλα καλά…

dagaki-01-viewtag

– Είναι εύκολο στην Ελλάδα της κρίσης να παίζεις μουσική και να ζεις από τη δουλειά αυτή;

Όχι, καθόλου εύκολο θα έλεγα. Ειδικά εάν το πονάς και δεν διατίθεσαι να κάνεις εκπτώσεις, εκεί είναι όπου τα πράγματα δυσκολεύουν κι άλλο. Είτε εντός είτε εκτός κρίσης.

– Πώς βρέθηκες στη σκηνή με τους Animals; Μίλησε μου για την εμπειρία να παίζεις δίπλα σε "μύθους";

Είναι από αυτά που πιστεύει κανείς πως είναι τυχαία μα με τον καιρό καταλαβαίνει πως ίσως και να ήτανε γραφτό να του συμβεί. Μέσα στην δική μου αναζήτηση η κρητική λύρα να γίνει κομμάτι δικό μου, προέκτασή μου έρχεται αυτή η συνύπαρξη και μου ξεδιπλώνει ένα πολύ όμορφο μουσικό κόσμο, και με γεμίζει νέες ιδέες και μου ανοίγει και άλλον ένα νέο μουσικό κόσμο που έχω την χαρά να μπορώ να μπω και να εξερευνήσω.
Αυτή η εμπειρία δεν μπορεί να καταγραφεί εύκολα με λέξεις. Είναι εικόνες,  μουσικές,  συναισθήματα  που είναι έντονα  και σε σημαδεύουν για πάντα. Νοιώθω ευτυχής για αυτή μου τη συνεργασία και πολύ περήφανη.

– Ποια είναι η θέση της ελληνικής μουσικής στο διεθνές κοινό αυτού που ονομάζεται world music;

Νοιώθω πως είναι απ ΄ τις  πρώτες χώρες που θα μπορούσε να ακουμπήσει έντονα το διεθνές κοινό, αν και η ίδια βασίζεται πολύ στη γλώσσα-τα λόγια, και αυτό ίσως να θεωρείται εμπόδιο σε μια πιο διεθνή κατεύθυνση.

Ωστόσο από την δική μου μικρή εμπειρία βίωσα κάτι πολύ όμορφο με τον δίσκο ''Φόβος''. Κυκλοφόρησε στο Εξωτερικό, από  Γερμανική εταιρεία και κατάφερε να μπει ο δίσκος αυτός στα επίσημα top 20 charts ψηφίζοντάς τον σπουδαίοι παραγωγοί της Ευρώπης, της world μουσικής.

 – Κι από το πάλκο στο σανίδι. Δίπλα στον εξαιρετικό (για μένα) Τάκη Χρυσικάκο να τον συνοδεύεις σε έναν μονόλογο για τη ζωή ενός άλλου μύθου αυτή τη φορά – ελληνικού, κρητικού – του Νίκου Καζαντζάκη. Πώς έγινε αυτό το πάντρεμα, τι αντιδράσεις έχετε από το κοινό;

Όταν μου πρότεινε ο Τάκης να συνεργαστούμε και πήγα και τον είδα στην προετοιμασία του, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Με άγγιξε πολύ το έργο.

Δάκρυσα, συγκινήθηκα, ανατρίχιασα. Τόσο με το ίδιο το  έργο, με τα κείμενα του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη όσο και με τον ίδιο τον Τάκη ο οποίος είναι εξαιρετικός, χωρίς καμία υπερβολή.

Η χημεία μας με τον Τάκη, τα λόγια του Καζαντζάκη αλλά και τα τραγούδια όπου ερμηνεύω και παίζω παρέα με τον εξαίρετο  συνθέτη  και μουσικό Χρυσόστομο  Καραντωνίου, είναι ένα προς ένα διαλεγμένα ώστε να είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τα κείμενα που ερμηνεύει θεατρικά ο Τάκης Χρυσικάκος. Αυτό δημιουργεί μια μυσταγωγία μια μαγεία που σε παρασέρνει και φεύγοντας  απ ΄ την παράσταση  νοιώθεις ''ανάλαφρος'', καλύτερος, ως  άνθρωπος.

Αξίζει όλοι να δουν αυτή την παράσταση. Εμείς για δεύτερη χρονιά συνεχίζουμε και φέτος θα είμαστε στο θέατρο Γκλόρια από 31/0 και για κάθε Δεύτερα και Τρίτη μέχρι πριν τις γιορτές.

Μετά από  λίγο θα ταξιδέψουμε και θα παίξουμε στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιήσουμε περιοδεία  στη Βόρεια Ελλάδα, σύντομα θα επισκεφτούμε την Κύπρο, και παράλληλα θα ταξιδέψουμε και στο εξωτερικό.

dagaki-xrysikakos-featured-viewtag

– Τι άλλο ετοιμάζεις για το φετινό χειμώνα;

Πολλές παραστάσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο με τις Live εμφανίσεις μου όσο και με την παράσταση που μόλις αναφερθήκαμε ''Αναφορά στον Γκρέκο''. Παράλληλα ηχογραφώ τον δεύτερο προσωπικό μου δίσκο όπου σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και το single τραγούδι από την Minos Emi.

– Ποια τραγούδια άκουγες μικρή και τα κουβαλάς ακόμη και τώρα μαζί σου;

Είναι αρκετά μεγάλη αυτή η λίστα … Ξεκινώντας από τον ''Ερωτόκριτο'' και τελειώνοντας  με  το ''Street Spirit''.

– Ποιο τραγούδι διώχνει τους φόβους σου; – τι φοβάσαι;

O ''Φόβος'', το ομότιτλο του πρώτου προσωπικού μου δίσκου. 

Φοβάμαι την βιαιότητα των ανθρώπων.

– Ποιο τραγούδι θα ήθελες να έχεις γράψει εσύ, και να το παίξεις μαζί με τον δημιουργό του επί σκηνής;

To ''Hurt'' μαζί με τον Johnny Cash.

– Ποιο όνειρό σου δεν έχεις εκπληρώσει ακόμη;

Να κάνω ένα ταξίδι στην Ιαπωνία.

– τι είναι για σένα ένας άνθρωπος που δεν ακούει μουσική;

Μισός.

Γιάννης Καφάτος

Πληροφορίες για την Παράσταση "Αναφορά στον Γκρέκο" 

Θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ, Ιπποκράτους 7 
(Σταθμός Μετρό Πανεπιστήμιο) 

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος

Συνεργάτης – σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου
Επιλογές τραγουδιών: Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης – Γεωργία Νταγάκη
Παραγωγή: Φιλοθέατον Ε.Ε.  Χώρος:
Πρεμιέρα: 31 Οκτωβρίου 2016  
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00   
Διάρκεια: 85’
 
Πού θα δείτε live την Γεωργία Νταγάκη 
• Τον Γενάρη του 2016 θα επιστρέψει στον Σταυρό του Νότου για τρεις παραστάσεις αυτήν την φορά παρέα με τον Σταύρο Σιόλα. Μία απ’ αυτές τις παραστάσεις παρακολουθεί  ο Μανώλης Μητσιάς και τους προσκαλεί να πάρουν μέρος στην δική του παραστασή
• Τον Μάΐο του 2016 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με γενικό τίτλο “Εξ αδιαιρέτου”  μουσική παράσταση η οποία επίσης θα συνεχιστεί με συναυλίες σ’ όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016.
(Συνολικές Επισκέψεις 296, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1960 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*