18/05/2022

Γιάννης Σκουρλέτης – Παράσταση Της Bijoux De Kant «Αντιφώνηση» – Συνέντευξη

Γιάννης Σκουρλέτης - Παράσταση Της Bijoux De Kant «Αντιφώνηση»

Τρία χρόνια μετά το «Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία» ο Γιάννης Σκουρλέτης και η bijoux de kant συναντιούνται ξανά με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Αυτή τη φορά το ραντεβού δίνεται στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής τη Μεγάλη Τετάρτη – για μία και μοναδική παράσταση – με αφορμή το πρώτο σονέτο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Η «Αντιφώνηση», σε κείμενο Δημήτρη Δημητριάδη, με τον ίδιο να συνυπάρχει σκηνικά μαζί με τον Ζώη Ζούτσο, σκιαγραφεί την οδυνηρή περιπλάνηση του ανθρώπου μέσα στο φαινόμενο της ζωής και την αναμέτρηση του με το γήρας.
 
«Καθώς ο γηραιός θα σήπεται απ’ τους χρόνους,ο τρυφερός του διάδοχος μνημόσυνο του κάνει»
 
Αυτοί οι δύο στίχοι από το πρώτο σονέτο του κορυφαίου Ελισαβετιανού δημιουργού αποτελούν το σημείο εκκίνησης για την «Αντιφώνηση» του Δημητριάδη, όπως μου αποκαλύπτει ο σκηνοθέτης της παράστασης και ιδρυτής της bijoux de kant, Γιάννης Σκουρλέτης. 
 

«Στην εκκίνηση  της αναπόδραστης πορείας  προς την ανυπαρξία, ο γέρων ήρωας των σονέτων του Δημητριάδη αναζητά ένα αντίδοτο [κατευνασμού] στο επαχθές γήρας που τον έχει οξειδώσει» μου επισημαίνει ο Σκουρλέτης. Κι αυτό το αντίδοτο δεν είναι άλλο από τον Έρωτα. «Στο  εξιδανικευμένο πρόσωπο του  νεαρού Λυσίμαχου θα βρει ένα αντίδοτο στην μοναχική δυσβάσταχτη καθημερινότητά του».

 
 
 
(Συνολικές Επισκέψεις 81, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Texnes Plus 214 Articles
Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*