
Τον Γιώργο Τσούκαλη τον γνώρισα στο τέλος της δεκαετίας του 80. Μέσα από διάφορες διευθυντικές θέσεις που είχα σε μεγάλα ραδιόφωνα όπως ο Sky 100,4 fm stereo, ο Flash 961, ο Seven X, ήταν δεδομένο ότι οι δρόμοι μας θέλοντας και μη θα συναντιόντουσαν. Από την πρώτη ημέρα μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πάθος με τη δουλειά του. Γνωριστήκαμε καλύτερα και έμαθα πολλά για τη ζωή του για την καριέρα του και για τις επιτυχίες του. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τις γνώσεις του αλλά και από την ικανότητα του να πετυχαίνει ότι κι αν βάλει σαν στόχο του. Στην πορεία μου στην τηλεόραση είχα την ευκαιρία να τον φιλοξενήσω αρκετές φορές στις εκπομπές μου στην ΕΡΤ στον Αντ1 στο Κανάλι 5 και βέβαια στον Seven.
Όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα σε αμέτρητα – κυριολεκτικά – άτομα που γνώρισα στο χώρο, εντός και εκτός των media, μέσα από τυπικές επαφές και γνωριμίες ή από τις διάφορες επαγγελματικές σχέσεις είχα την ευκαιρία να διακρίνω στο πρόσωπο του Τσούκαλη ένα στοιχείο που δεν το βρίσκεις εύκολα.
Ήθος.
Μεγάλη υπόθεση.
Σκέφτηκα λοιπόν σήμερα μέσα από τις αμέτρητες και ατελείωτες κουβέντες που έχουμε κάνει να σας μεταφέρω μερικά στοιχεία για να γνωρίσετε κάποια από τα «μυστικά» του.
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα και σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική σχολή Πειραιά παίρνοντας το πτυχίο του το 1979. Ως ιδιωτικός ερευνητής ξεκίνησε να εργάζεται από τη δεκαετία του 70.
«Η ενασχόληση μου με τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών ήταν όνειρο ζωής.
Αποκρίθηκα σε μια αγγελία μιας εφημερίδας που ζητούσε ένα νεαρό άτομο για μερική απασχόληση και ικανοποιητικό μισθό. Επρόκειτο για την αγγελία γραφείου ιδιωτικών ερευνών που ήθελε κάποιον δραστήριο για διάφορες δουλειές. Όταν άνοιξα τη πόρτα και μπήκα στο πρώτο μου γραφείο στη Σωκράτους ένιωσα ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση. Το ίδιο αισθάνθηκα όταν μπήκα για πρώτη φορά στο γραφείο μου στην οδό Πανεπιστημίου εκεί όπου είμαι και σήμερα».
Μέχρι σήμερα έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλές υποθέσεις. Ο ίδιος θυμάται την πρώτη του υπόθεση με συγκίνηση.
«Ήταν όταν ασχολήθηκα με την υπόθεση κληρονομικών ζητημάτων μιας οικογένειας Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη. Στην Πόλη θυμάμαι ότι απόκτησα κι άλλους Έλληνες πελάτες καθώς πραγματοποίησα μια σειρά ταξιδιών εκεί. Κάποια χρόνια μετά η περίπτωση ενός υπαλλήλου μιας ναυτιλιακής εταιρίας με έδρα το Λονδίνο που έκανε υπεξαίρεση σε έγγραφα και τα παρέδιδε σε ανταγωνιστές της εταιρίας στην οποία εργαζόταν με οδήγησε στο να ασχοληθώ με εκατοντάδες υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπείας αλλά και με υποθέσεις εξαφάνισης ανηλίκων με απάτες και με πλαστογραφίες».
Στην πορεία του έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα και έχει αναλάβει ιδιαίτερα δύσκολες υποθέσεις. Τον συγκινεί η αδρεναλίνη και δηλώνει εθισμένος στον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας.
«Η Αρχαιοκαπηλία και η καταπολέμηση της μπήκαν στη ζωή μου πριν από πολύ καιρό. Έγινε έργο ζωής. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 δημιούργησα ένα σύλλογο για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας. Από τότε μπήκα στα βαθιά και ομολογώ ότι δεν πρόκειται να σταματήσω ποτέ να αναδεικνύω κυκλώματα κλοπής αρχαίων αντικειμένων και να πολεμάω συμμορίες λαθρέμπορων ιστορίας. Είναι ένας πόλεμος που χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα από πολλές μάχες που είναι και προσωπικές αλλά και ομαδικές. O πόλεμος αυτός είναι συνεχής αδυσώπητος και καθημερινός εντός και εκτός συνόρων. Η δράση κατά της αρχαιοκαπηλίας είναι έργο ζωής και μας αφορά όλους».
Οι υποθέσεις πολλές και ποικίλες.
«Η ανακάλυψη της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 στη Νέα Υόρκη εκεί όπου 258 αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί το 1990 από το μουσείο της Κορίνθου πήραν το δρόμο της επιστροφής στα πάτρια εδάφη ήταν μια από τις πιο μεγάλες νίκες μου. Η ληστεία στο Μουσείο Κορίνθου είναι η μεγαλύτερη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη χώρα μας. Η αξία των κλοπιμαίων άγγιζε τα δύο δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ στη μαύρη αγορά έπιαναν ακόμη και δέκα δισεκατομμύρια δραχμές!».
Στην πορεία του ως ιδιωτικού ερευνητή καταγράφηκαν πολύ σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται άμεσα με την αρχαιοκαπηλία.
Από τις πιο βασικές υποθέσεις που έφερε στην επιφάνεια ήταν η περίπτωση με τον πίνακα του Ρούμπενς. Ο πίνακας είχε κλαπεί από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Γάνδης κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας το 2001 και δέκα ολόκληρα χρόνια μετά, το σπάνιο αυτό έργο έπεσε στα χέρια των αρχών που κινήθηκαν με ακρίβεια και μυστικότητα.
Αίσθηση επίσης είχε προκαλέσει στο πανελλήνιο η υπόθεση της σύλληψης ενός ιερέα, το 2011, ο οποίος ήταν εγκέφαλος εξαμελούς σπείρας αρχαιοκαπήλων που συνελήφθησαν στη Βουλιαγμένη έχοντας στην κατοχή τους σπάνιο Χρυσό Κοράνι ανεκτίμητης αξίας. Η υπόθεση αυτή απασχόλησε όλα τα ΜΜΕ του εξωτερικού.
Πάνω από 15 χιλιάδες αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας έχουν σωθεί μέχρι σήμερα με προσωπική του πρωτοβουλία θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο ακόμη και την ζωή του.
«Η καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας είναι ιδιαίτερη δραστηριότητα. Με κάνει να νιώθω ότι προσφέρω ένα μικρό λιθαράκι στον πολιτισμό μας και αποτελεί σαφέστατα έργο ζωής. Η αμοιβή μου είναι ηθική και είναι ανεκτίμητη. Δεν φείδομαι χρόνου και χρημάτων ειδικά όταν πρόκειται να σωθούν αρχαιότητες Δεν έχω πάρει και δεν πρόκειται να πάρω ούτε ένα ευρώ. Η ανταμοιβή μου είναι να βλέπω τους θησαυρούς μας, πίσω, στη θέση τους, στη χώρα τους».
Έχει συμπληρώσει σχεδόν τρείς δεκαετίες στον πόλεμο κατά των αρχαιοκαπήλων. Το πρώτο βιβλίο του που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Σιδέρη με τίτλο “Λαθρέμποροι ιστορίας” έχει άμεση σχέση με τον πόλεμο αυτό καθώς φιλοξενεί το παρασκήνιο μερικών από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που εξιχνίασε σε συνδυασμό με άγνωστες στο πλατύ κοινό λεπτομέρειες.
Από το σύνολο των ερευνών του άλλες συνδυάστηκαν με πλατιά χαμόγελα και άλλες με δάκρυα και έντονη συγκίνηση.
Μια από τις πιο σημαντικές επιτυχίες του θεωρείται η υπόθεση του 1988 και η οποία αφορούσε στην τολουόλη με την οποία γινόταν νόθευση καυσίμων. Aκολούθησε άλλη μια σοβαρή υπόθεση που αφορούσε σε τσίχλες που περιείχαν ναρκωτικά και η οποία αναδείχτηκε το 1994.
Κορυφαίο θέμα επίσης που διερεύνησε και το οποίο αφορούσε σε οικονομική απάτη ήταν η σύλληψη του επονομαζόμενου «τάπα» το 2000, ο οποίος απασχόλησε εκ νέου τις αρχές το 2002 χρονιά κατά την οποία συνελήφθη εκ νέου. Το 2000 έγινε με πρωταγωνιστική συμμετοχή του η εξάρθρωση ενός παράνομου κυκλώματος που αποσπούσε πανεπιστημιακά πτυχία με μαφιόζικο τρόπο στην Ιταλία. Άλλη μια μεγάλη επιτυχία του γραφείου ερευνών του είναι η υπόθεση σύλληψης του σεσημασμένου και επικίνδυνου δραπέτη Ριζάι το 2002.
Σημαντική υπόθεση που έφερε εις πέρας το γραφείο Jet Set αποτελεί η τραγική περίπτωση της ανθρωποκτονίας του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου καθώς επίσης και η ανθρωποκτονία της καθηγήτριας στη Φιλοθέη. Αμφότερες οι περιπτώσεις απασχόλησαν επί μακρόν την Ελληνική κοινή γνώμη το 2008. Άλλες μεγάλες υποθέσεις που έχει αναλάβει το γραφείο ερευνών του Γιώργου Τσούκαλη είναι η περίπτωση με τα ναρκωτικά στο αεροδρόμιο το 2015 όταν συνελήφθη έμπορος ναρκωτικών που επρόκειτο να μεταφέρει από την Αθήνα στη Ρόδο σημαντική ποσότητα απαγορευμένων ουσιών καθώς επίσης και η υπόθεση στο ΤΕΙ Ρεθύμνου το 2013 όπου με αφορμή τη διενέργεια ενός Αποκριάτικου πάρτι που ετοίμαζαν τέσσερα άτομα θα πλημμύριζαν με πάσης φύσεως ναρκωτικά όλη τη Κρήτη.
Παράλληλα με τις υποθέσεις που αναλαμβάνει μάχεται με φανατισμό ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό.
«Είναι μια ανάγκη για μένα ο αγώνας και η δράση κατά του σχολικού εκφοβισμού. Το οφείλω σε δυο παιδιά που δεν συνάντησα ποτέ κι όμως οξύμωρα τα γνώρισα πολύ καλά ερευνώντας τις δυο υποθέσεις τους. Μελετώντας τις συνθήκες και το προφίλ του χαμού τους ήταν σαν να έζησα μαζί τους για πολλά χρόνια. Δυο υπέροχα παιδιά ,τα παιδιά όλων μας. Ο Άλεξ από τη Βέροια και ο Βαγγέλης Γιακουμάκης από τη Κρήτη που χάθηκε στην πατρίδα μου τα Ιωάννινα, υπήρξαν θύματα bullying, και οι τραγικές υποθέσεις τους ως γνωστόν συγκλόνισαν όλο το πανελλήνιο.
Δεν το κρύβω ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης Άλεξ τον Μάιο του 2006 στη Βέροια ήταν μια από τις πιο σκληρές μάχες στην καριέρα μου ως ιδιωτικού ερευνητή».
Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα έντυπα και έχει μιλήσει σε κορυφαία δίκτυα όπως το BBC για τη δράση του και τη στάση του απέναντι στο ευαίσθητο θέμα της προστασίας του πολιτιστικού μας πλούτου. Στη δράση του έχει αναφερθεί το κορυφαίο ειδησεογραφικό Βρετανικό κανάλι ΒΒC. Ο ίδιος μιλώντας στο πλαίσιο της εκπομπής Fast Track για θέματα αρχαιοκαπηλίας και για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας παρουσίασε ντοκουμέντα για τη δράση του κυκλώματος της αρχαιοκαπηλίας. Αποσπάσματα από την εκπομπή αυτή και αποκαλυπτικές δηλώσεις του φιλοξενήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BBC αλλά και στην τηλεόραση του Βελγίου καθώς και σε πολλά μεγάλα κανάλια του εξωτερικού.
Έχει επίσης φιλοξενηθεί ως κεντρικό πρόσωπο σε συνεντεύξεις που έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία μέσα ενημέρωσης. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall streeet journal και στον ανταποκριτή Gordon Fairclough αναφερόμενος σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας όπως η κλοπή των αρχαίων από το Μουσείο της Κορίνθου, ο εντοπισμός του πίνακα του Ρούμπενς, τα αρχαία της Σκοτούσας, και άλλες.
«Τα πιο πολλά από τα κείμενα μου έχουν άμεση σχέση με το ερευνητικό μου έργο αλλά και με τη δράση μου ως Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Δεν κρύβω ότι είμαι αρκετά ανήσυχος σαν Έλληνας. Ειδικά βλέποντας ότι η πατρίδα μας έχει απίστευτο ορυκτό πλούτο στο υπέδαφος της, τον περισσότερο μάλιστα ανεκμετάλλευτο, και θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθούμε περισσότερο και να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τον απίστευτο ορυκτό πολιτισμό μας. Αν τον αναδείξουμε θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα προόδου. Όχι μόνο απέναντι σε χτεσινούς σημερινούς και αυριανούς λαθρέμπορους ιστορίας αλλά και σε σχέση με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει αναδειχτεί μόλις το 10% από τον πολιτισμό αυτό που βρίσκεται θαμμένος στο υπέδαφος μας. Θεωρώ ότι με κατάλληλες ενέργειες και σωστή μέθοδο μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι του πολιτισμού μας. Στο χέρι μας είναι».
Βασίλης Λούκας
Leave a Reply