23/06/2021

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αναμνήσεις μιας μαγικής ζωής


Άνοιξα το βιβλίο που έχει τη μυρωδιά του χαρτιού που μου θύμισε τα εφηβικά μου χρόνια, τότε που αγοράζαμε βιβλία από παντού με μια δίψα να διαβάσουμε τα θαυμαστά γραπτά του κόσμου. 
Το φυλλομέτρησα, όπως κάνω σχεδόν πάντα, και άφησα τις εικόνες που "έτρεχαν" να μπουν στο κεφάλι μου διώχνοντας κάθε σκοτούρα της καθημερινότητας. 

Πώς αλλιώς να μπεις άλλωστε σε έναν μαγικό κόσμο; Θέλει μια ιεροτελεστεία. Έστω και τόσο απλή. 
Το πρώτο grpaphic novel για τον συγγραφέα που μας έμαθε τον μαγικό ρεαλισμό είναι και η πρώτη βιογραφία του Μάρκες που διαβάζω – πέραν του δικού βιβλίου για το βίο του, "Ζω για να τη διηγούμαι". Και τα βιβλία του έχω χρόνια να τα ξαναπιάσω, αλλά από τις πρώτες σελίδες αυτού του βιβλίου, όλος ο κόσμος του σπουδαίου αυτού γραφιά, συγγραφέα, λογοτέχνη, ονειρευτή κατέκλυσε το κεφάλι μου. 

Το βιβλίο "Γκάμπο *Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αναμνήσεις μιας μαγικής ζωής"  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "ΙΚΑΡΟΣ" είναι σαν να βλέπεις μια κινηματογραφική ταινία.

Αυτό που οι συγγραφείς και οι γραφίστες μας έχουν παραδώσει είναι οι στιγμές έμπνευσης του Μάρκες. 
Πώς γεννήθηκαν τα "Εκατό χρονια μοναξιάς"; Βλέπουμε τη στιγμή που η εμβληματική πρώτη φράση του βιβλίου, αυτή που καταλύει το χρόνο, ή αν θελετε μας εισάγει στο χωροχρόνο του συγγραφέα, γεννιέται στο μυαλό του. 

Gabo-01-viewtag
Από εκεί και μετά, γνωρίζουμε τον συγγραφέα, τη ζωή του, τις αναποδιές, το πείσμα, τους ανθρώπους που τον στήριξαν, το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που τον επηρέασε μέσα από εξαιρετικές εικόνες.
Γρήγορος ρυθμός, από τα παιδιά χρόνια δίπλα στον παππού, μέχρι τη στιγμή της απόλυτης δόξας στην αίθουσα τελετών απονομής του βραβείου Νόμπελ. 

Διάβασα το βιβλίο μονοκοπανιά, δεν σηκώθηκα ούτε λεπτό από την καρέκλα μου. Και μόλις έφτασα στο τέλος πήγα στα παιδιά μου, προσπάθησα να τα ξεκολλήσω από την τηλεόραση – τα κατάφερα – κι άρχισα να το ξαναδιαβάζω μαζί τους. 
Μπορεί να θελήσουν σε μερικά χρόνια να πιάσουν από τη βιβλιοθήκη κάποιο από τα βιβλία του Μάρκες! Το ελπίζω! 
Η μεταφράστρια Κλαίτη Σωτηριάδου έχει αποδώσει τόσο κομψά τις μικρές βινιέτες – λεζάντες των εικόνων – κυρίως αυτών των "επεξηγηματικών" αυτών που λειτουργούν ως ιντεμέδια στη δράση και τους διαλόγους. 

Όμως θέλω να τονίσω ότι αξία αυτού του βιβλίου, ο τρόπος που είναι γραμμένο και εικονογραφημένο, έγκειται στο γεγονός ότι δεν απευθύνεται μόνο σε κάποιον που έχει διαβάσει Μάρκες.

Καταφέρνει να λειτουργήσει ως ένα συναρπαστικό τρέιλερ (για να μιλήσω με κινηματογραφικούς όρους) για μια ακόμη πιο συναρπαστική εμπειρία (ζωής, όπως είναι  άλλωστε η ανάγνωση των βιβλίων του Μάρκες)!

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερα μέρη μαζί με το παραρτημα. Κάθε μέρος έχει το δικό του παλιομοδίτικο  χρώμα: πορτοκαλί, βεραμάν, ροζ και πράσινο που δίνουν στα σκίτσα μια ένταση χωρίς να "φωνάζουν". 
Στο παράρτημα, ο συγγραφέας – σεναριογράφος, Όσκαρ Παντόχα μέσα σε έξι σελίδες καταφέρνει να μας παρουσιάσει όλη τη μαγεία και την αξία του Μάρκες με έναν τρόπο που λειτουργεί ως πρόσκληση να ξαναπάρεις στα χέρια σου τα βιβλία του, κυρίως τα "Εκατό χρόνια μοναξιάς". 

Αξίζει να ανακαλύψετε αυτό το μικρό εικονογραφημένο διαμαντάκι, καλή ανάγνωση

 

ΓΚΑΜΠΟ, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αναμνήσεις μια μαγικής ζωής

Óscar Pantoja, Miguel Bustos, Felipe Camargo Rojas, Tatiana Córdoba

Σελίδες: 180
Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ

Γιάννης Καφάτος

(Συνολικές Επισκέψεις 317, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1919 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*