21/03/2023

Η έβδομη λειτουργία της γλώσσας, του Λοράν Μπινέ, Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο

Η έβδομη λειτουργία

Μπαίνοντας στο  βιβλίο του Λοράν Μπινέ, «Η έβδομη λειτουργία της γλώσσας» (εκδόσεις OPERA) ξανάγινα έφηβος. Τότε που είχαμε ανακαλύψει τον Έκο , την σημειωτική του και τα προχωρημένα για την εποχή των 90΄ς γραπτά.

Διάβασα ένα βιβλίο ενός καλλιτέχνη που με κέφι και αστείρευτο σαρκασμό βάλθηκε να μας παρουσιάσει μια εκδοχή της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης των 80΄ς, και της επιστήμης της σημειολογίας στήνοντας έναν σουρεαλιστικό καμβά για να υφάνει μια αστυνομική ιστορία.

«Η έβδομη λειτουργία της γλώσσας» είναι ένα βιβλίο για όσους αγαπούν την περιπέτεια της γραφής και συνάμα είναι η αφορμή για να τρέξεις να γκουκλάρεις ή να ξεσκονίσεις τη βιβλιοθήκη σου ή να την εμπλουτίσεις. Σε κάθε περίπτωση βγαίνεις κερδισμένος.

Ιστορικά γεγονότα όπως ο θάνατος του Ρολάν Μπαρτ (που είναι και η αφορμή για να ξετυλιχτεί η ιστορία που σκαρφίστηκε ο Μπινέ), η πολιτική κόντρα με το ιστορικό debate Ζισκάρ Ντ’ Εστέν – Φρανσουά Μιτεράν – το 1981, και όχι μόνο (η σκηνή της δολοφονίας της κυρίας Αλτουσέρ από τον φιλόσοφο άνδρα της είναι έξοχη!),  κατάσκοποι από την εποχή του ψυχρού πολέμου που πνέει τα λοίσθια, η γαλλική διανόηση σε μια ατελείωτη παράκρουση. Παρών φυσικά και ο Ουμπέρτο Έκο.

Φυσικά υπάρχει ο ντετέκτιβ αλλά και ο από ανάγκη βοηθός του. Ο σκληροτράχηλος Ζακ Μπαγιάρ αναγκάζεται να συνεργαστεί και να γίνει κολλητός με ό,τι σιχαίνεται σ’ αυτή τη ζωή: Τους μακρυμάλληδες καθηγητάδες που μιλάνε ακαταλαβίστικα και παίζουν με τα νοήματα που κρύβονται πίσω από τις λέξεις.

Λέξεις! Άραγε θα θυσιάζατε κάποιο δάχτυλο σας ή άλλο δομικό μέλος του σώματός σας για να πάρετε μέρος σε έναν ιδιότυπο ρητορικό αγώνα; Ο Μπινέ το έχει σκηνοθετήσει με τις λέξεις του τόσο δυνατά που είναι σαν να παρακολουθείς μια ευρωπαϊκής αισθητικής χουλιγουντιανή κινηματογραφική υπερπαραγωγή!

Ο Λοράν Μπινέ μετά το έξοχο «HΗhΗ: Himmlers Hirn heisst Heydrich: το μυαλό του Χίμλερ λέγεται Χάιντριχ»  απογειώνει το στιλ του στην «Έβδομη λειτουργία της γλώσσας» και χάρη στην μετάφραση του Γιώργου Ξενάριου έχουμε στα χέρια μας ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα.

Αξίζει να τον γνωρίσετε. Έχω την αίσθηση ότι θα μας χαρίσει ακόμη περισσότερη απόλαυση στο μέλλον!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2067 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*