03/02/2023

Η “βροχή” των περσείδων. Το viewtag καταγράφει τη μαγεία (video)


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το βράδυ της Πέμπτης 11 Αυγούστου προς τα χαράματα της Παρασκευής, στο νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου κορυφώθηκε η πιο εντυπωσιακή βροχή, οι διάττοντες Περσείδες, είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, έχοντας συχνά μακριές πύρινες «ουρές».

Οι Περσείδες προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ είναι τομεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Για τελευταία φορά εισήλθε στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος το Δεκέμβριο του 1992.Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν πέντε δισεκατομμυρίων χιλομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμα του από τη Γη αναμένεται το 2126.

 

Οι Περσείδες που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη. Οι Περσείδες επισης είναι δυνατό και με λίγη τύχη να φωτογραφηθούν. Αυτό έκανε και το viewtag που πέρασε μια ολόκληρη νύχτα στην ύπαιθρο για να αποτυπώσει αυτό το μοναδικό φαινόμενο σε ένα timelapse μονο για εσάς!

 


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*