17/08/2022

“Είδα” το Μαύρο Χιόνι, σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου – Κριτική

"Είδα" το Μαύρο Χιόνι

"Yπάρχουν περίπλοκοι μηχανισμοί στον κόσμο αλλά στο θέατρο οι πιο πολύπλοκοι".

Σχόλια για το θέατρο, τους θεατές, τους τζαμπατζίδες θεατές, την κριτική, την λογοκρισία, τα άγχη και τις αγωνίες των δημιουργών παρακολουθεί κανείς να ζωντανεύουν μέσα στο θεατρικό μυθιστόρημα του Michail Afanasjevic Bulgakov «Μαύρο Χιόνι» γι’ αυτό και αν αγαπά το θέατρο και τους ανθρώπους του αυτό το έργο μιλά στην καρδιά του. 

Το μυθιστόρημα, που έγραφε παράλληλα με το «Μαιτρ και Μαργαρίτα» και άφησε λόγω του θανάτου του ημιτελές (1936-1939),αποτυπώνει την θέση του καλλιτέχνη σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην περιπέτεια ενός συγγραφέα μπλεγμένου στα γρανάζια του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας επί Στάλιν. 

Πρωταγωνιστής είναι ο  Μαξούντοφ ουσιαστικά η περσόνα του ίδιου του συγγραφέα, που  για να βρει την λύτρωση γίνεται αυτόχειρας –«Οι νεκροί θα κριθούν από τα έργα τους» και μπορεί αυτό να ακούγεται πολύ μελό ωστόσο, ο αυτοβιογραφούμενος συγγραφέας  δεν αφήνει κανέναν μελοδραματισμό να παρεισφρήσει. Η αφήγησή του απογειώνεται με τέχνη μέσα από το φίλτρο του χιούμορ και της εξπρεσιονιστικής απόστασης. 

Ο Κώστας Φιλίππογλου και η Δήμητρα Κονδυαλάκη έκαναν μια εξαιρετική διασκευή και έδωσαν σκηνική  πνοή στο έργο του Ρώσου καλλιτέχνη. 

Η σκηνοθεσία με παιγνιώδη και ευφυή τρόπο, στηριζόμενη στο σωματικό θέατρο και τις γρήγορες κινηματογραφικές εναλλαγές αξιοποιεί κάθε πιθαμή του κειμένου.

Διαβάστε την υπόλοιπη κριτική στο Texnes-plus.

(Συνολικές Επισκέψεις 1,780, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Texnes Plus 215 Articles
Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*