19/05/2024

Είδα τη «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη στην Επίδαυρο – Κριτική

Είδα τη «Μήδεια»

«Δεν υπάρχει οργή πιο φοβερή και αθεράπευτη από αυτήν που γεννιέται ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αγαπηθεί».

 

Το Θέατρο Τέχνης επέστρεψε μετά από εφτά χρόνια στην Επίδαυρο και η καλλιτεχνική διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη ανέλαβε να υπογράψει τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία (μαζί με την Έλενα Τριανταφυλλοπούλου) της «Μήδειας» του Ευριπίδη (Διδάσκεται για πρώτη φορά το 431 π.χ. ως πρώτο έργο της τετραλογίας που εκείνη τη χρονιά κερδίζει το τρίτο βραβείο στους δραματικούς αγώνες) σε μια δουλειά που έχει έντονα το προσωπικό της καλλιτεχνικό στίγμα γεγονός, που αποδεικνύεται και από την ανάγκη της, να συνυπάρξει με τους ηθοποιούς της σκηνικά κρατώντας έναν από τους ρόλους της παράστασης αυτόν της Τροφού. 

 

Η οπτική της πάνω στο έργο γίνεται σαφής, πριν δει κανείς τους υποκριτές, τόσο από την φράση «Η βαρβαρότητα του έρωτα» που ακολουθεί την «Μήδεια» στον τίτλο της παράστασης και τις άκρως αισθησιακές φωτογραφίες του προγράμματος, όσο και από το σκηνικό της. Ένα τεράστιο κρεβάτι έχει στηθεί στη θυμέλη (σκηνικά Κωνσταντίνος Ζαμάνης) που γύρω από αυτό περιστρέφεται όλη η δράση και πάνω του συμβαίνουν τα πιο τραγικά γεγονότα –π.χ δολοφονία παιδιών, θάνατος Ιάσωνα, αναγγελία θανάτων από Άγγελο.

 

Στο λόγο του Ευριπίδη θα προστεθούν και ένθετα από κείμενα και ποιήματα αρχαιοελληνικής γραμματείας (Πλάτων, Θεόκριτος, Παρθένιος, Πλούταρχος, Σαπφώ, Αρχίλοχος, Μελέαγρος κ.ά) όλα για να εξυπηρετήσουν αυτό το σκοπό η «παράσταση να μιλήσει για το ανεξήγητο του έρωτα».

 

Η σκηνοθετική άποψη ζωντανεύει επί σκηνής και την Γλαύκη, την νέα και ωραία βασιλοπούλα, που πρόκειται να νυμφευθεί ο Ιάσονας, εγκαταλείποντας την Μήδεια και τα παιδιά του και αδιαφορώντας για την μοίρα τους. Ένα πρόσωπο που δεν έχει υπόσταση στην τραγωδία, παρά μόνο μέσα από τις περιγραφές. Παράλληλα, δίνει μορφή και στην δεύτερη όψη της Μήδειας, στο alter- ego της, στη σκέψη της, στα μύχια της ψυχής της, στα άδυτα του μυαλού της. Θέλοντας, ίσως έτσι να δικαιολογήσει και το «Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα», όπως γράφει στον πρόλογο της μετάφρασής του ο Γιώργος Χειμωνάς.

 

Το πάθος του έρωτα και η πληγή της προδοσίας είναι  πρωταγωνιστές στη «Μήδεια» της Μαριάννας Κάλμπαρη και το  γνωστό τραγούδι «Του έρωτα μέγα κακό», εδώ διασκευασμένο από τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο, που ηχογραφήθηκε στο δίσκο «Ευριπίδη-Μήδεια» το 1990 με ερμηνεύτρια την Ελένη Βιτάλη, σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και ακούστηκε πρώτη φορά στη «Μήδεια» που σκηνοθέτησε ο Ανδρέας Βουτσινάς το 1990 στην Επίδαυρο (Με Μήδεια τη Λυδία Φωτοπούλου και Ιάσονα τον Νίκο Σεργιανόπουλο) και τότε σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά θα τραγουδηθεί, για πρώτη φορά από την ίδια τη σκηνοθέτη, στον ρόλο της Τροφού, από ένα μικρόφωνο που είναι τοποθετημένο στην άκρη της σκηνής δεξιά-πόσες φορές θα δούμε πια αυτό το μικρόφωνο!!- και από αυτό το σημείο θα τονίζονται όλες οι σημαντικές φράσεις από εκεί και πέρα…

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική για την παράσταση στο Τέχνες-Plus


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*