19/01/2019

Είδα την “Joan of mArc” από την ομάδα Spish Splash σε σκηνοθεσία Johnny O

Joan of mArc

Η Ζαν ντ’ Αρκ είναι πάντα το κορίτσι που ακούει φωνές, εμπνέει και στο τέλος πεθαίνει. 
Η εξαιρετική παράσταση με την ιστορία της, ελαφρώς πειραγμένη, που είδα όμως στο Θέατρο Φούρνος δεν έχει καθόλου φωνές! 
Μπορεί ο κάθε θεατής ήρεμα και καλά να βασανίζεται από τις φωνές μέσα στο δικό του κεφάλι, επί σκηνής όμως δεν ακούς τίποτα. 
Η παράσταση είναι μια παντομίμα! Και ήταν μια σπουδαία παράσταση!
Μια ιδέα –  για μένα που πρώτη φορά βρέθηκα στην παράσταση της ομάδας SplishSplash  pantomime+more – πρωτότυπη, μια θεατρική εμπειρία πρωτόγνωρη, και ένα αποτέλεσμα μοναδικό. 

Οι ηθοποιοί της παράστασης Αλέξης Βιδαλάκης, Βασίλης Ζαϊφίδης, Ευγενία Μαραγκού, Γιάννης Φιλίππου, Νάνσυ Χρυσικοπούλου και Johnny O καταφέρνουν με τις κινήσεις τους, την ενέργεια, το βλέμμα και τις εκφράσεις του καλομακιγιαρισμένου προσώπου τους να μεταφέρουν στον θεατή  το έργο στην ολότητα του.

Μετά το πρώτο σάστισμα, δεν σου λείπει η ομιλία. Βλέπεις τους ηθοποιούς να τρώνε ένα μήλο και ακούς στ’ αυτιά σου τον θόρυβο που κάνει η σάρκα του μήλου όταν της μπήξεις τα δόντια. Σχεδόν βλέπεις το κατακκόκινο ζουμερό μηλό που …παριστάνουν ότι κρατάνε.

Κι εδώ νομίζω είναι η μαγεία: Οι ηθοποιοί δεν παριστάνουν. Ζουν ό,τι κάνουν. Περνάει σε κάθε μυ του προσώπου και του σώματός τους. Γι’ αυτό και ως θεατής ζεις ό,τι υφίστανται κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Α, κάνουν ότι μιλάνε: κουνάνε τα χείλη τους δηλαδή, όπου το απαιτεί η σκηνοθεσία. Δεν κουνάνε απλώς τα χείλη. Μιλάνε τη γλώσσα της ηρωίδας: Γαλλικά.

Η ευρηματική σκηνογραφία του Κωνσταντίνου Οικονόμου  που έχει επιμεληθεί και τις βίντεο – προβολές σε συνδυασμό με τους σωστούς για την ατμόσφαιρα φωτισμούς του Αποστόλη Τσατσάκου  συμβάλουν στη δημιουργία ενός εξαιρετικού θεάματος, που επαναλαμβάνω ακόμη και η απουσία ομιλίας είναι τελικά μια αμελητέα λεπτομέρεια!

Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην εξαιρετική κίνηση όλου του θιάσου. Με την κινησιολογική καθοδήγηση της Ιωάννας Καμπυλαυκά που μαζί με τον Johnny O υπογράφουν και τη σκηνοθεσία της παραστασης, οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και δειχνουν τις δυνατότητες που έχει ο καθένας τους. Όχι ακιζόμενοι αλλά με μια φυσικότητα που επαναλαμβάνω δεν καταλαβαίνεις ότι δεν μιλάνε με λέξεις και φθόγγους. “Μιλάνε” κινούμενοι.

Κάθε σώμα πάλλεται και στέλνει τη δική του “μελωδία” στις κερκίδες γεμίζοντας το κοινό με συναισθήματα. 
Η αγωνία, το πάθος, ο διαβολικός πόθος, το χιούμορ, όλα: προσφέρηθηκαν πλουσιοπάροχα στους θεατές της παράστασης.

Και φυσικά κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημά μας.

Δεν θα κάνω κάποια αναφορά σε κάθε ηθοποιό ξεχωριστά γιατί και ο καθένας μόνος του αλλά και ως ομάδα πραγματικά προσέφεραν τέχνη υψηλής αισθητικής!

Η παράσταση που προτείνω να μην χάσετε δίνεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη για όλο τον Φεβρουάριο στο Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168)

Λίγο πριν την πρώτη απο τις οκτώ…

Gepostet von Splish-Splash pantomime+more am Montag, 5. Februar 2018

Γιάννης Καφάτος

Πληροφορίες για την ομάδα και την υπόθεση του έργου

Η θεατρική ομάδα SplishSplash  pantomime+more μεταφέρει στην σκηνή του θεάτρου Φούρνος την γνωστή ιστορία της Ζαν ντ’ Αρκ για 2η χρονιά, με έναν πρωτότυπο και σατιρικό τρόπο, υπό τον τίτλο “Joan of mArc”. 

Από το 2003 η ομάδα διαλέγει κλασικά έργα και τα «πειράζει», προσθέτοντας μία γερή δόση από το δικό της ιδιαίτερο χιούμορ. Με μοναδικό υλικό το σώμα τους, δίνουν ένα εξαιρετικό δείγμα βωβού θεάτρου, ένα είδος παράστασης που απουσιάζει από την αθηναϊκή σκηνή.

Σύμφωνα με την ιστορία, η νεαρή Ζαν ντ’ Αρκ έζησε μεταξύ 1412-1431. Πολέμησε στην πιο κρίσιμη φάση του Εκατονταετούς πολέμου μετά από ένα όραμα που είδε και στο οποίο εμφανίστηκαν μπροστά της ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, η Αγία Αικατερίνη και η Αγία Μαργαρίτα καλώντας την σε δράση.

Η παράσταση αφηγείται το ιστορικό αυτό συμβάν, κατά το οποίο η Ζαν ντ’ Αρκ γίνεται αντικείμενο χειραγώγησης της Εκκλησιαστικής εξουσίας, συγκεκριμένα ενός καλόγερου από το χωριό Ντομρεμί. Ο τρόπος που γαλουχήθηκε η Ζαν, οδήγησε στην εκμετάλλευσή της ως σύμβολο σωτηρίας της Γαλλίας, για την τόνωση του εθνικού αισθήματος του λαού. Η κατοπινή της προδοσία από τα ίδια άτομα, καθιστά την ιστορία της τραγική. Παρόλα αυτά, η ομάδα Splish-Splash την παρουσιάζει μέσα από ένα άκρως κωμικό πρίσμα, σχολιάζοντας και καυτηριάζοντας τα γεγονότα, αναδεικνύοντας έτσι το επίκαιρο της ιστορίας.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Johnny O., Ιωάννα Καμπυλαυκά

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κυριακή Στούρου

Σενάριο: Johnny O.

Κοστούμια: Constance Puyt

Σκηνογραφία – Video προβολές – Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Οικονόμου

Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά

Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος

Επικοινωνία: Βαγγέλης Λιακόγκονας

Παίζουν: Αλέξης Βιδαλάκης, Βασίλης Ζαϊφίδης, Ευγενία Μαραγκού, Γιάννης Φιλίππου, Νάνσυ Χρυσικοπούλου, Johnny O. 

(Συνολικές Επισκέψεις 264, 1 επισκέψεις σήμερα)
LILY ALLEN- TRIGGERBANG (FEAT. GIGGS), το τραγούδι της Τετάρτης (Video)
Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι ένας τυχαίος πολίτης της χώρας...

Περισσότερα


mm
About Γιάννης Καφάτος 1269 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες αλλά πήρε πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*