24/04/2024

Ίρσα Σιγκουρδαντότιρ, η Ισλανδή κυρία του τρόμου και του νουάρ – Justice at the end!

Ίρσα Σιγκουρδαντότιρ

Ίρσα Σιγκουρδαντότιρ. Δεν είναι δύσκολο να το πεις, με λίγη προσπάθεια. Την άκουσα να το λέει στη γλώσσα της προχθές στο Public και συνειδητοποίησα ότι τα Ισλανδικά είναι τόσο τραγουδιστά και εσωτερικά όσο να θες να σιγομουρμουρίσεις ένα σκοπό για να διώξεις το φόβο.

Η Ίρσα ήρθε στην Αθήνα, που εκτός των άλλων είναι και πολιτιστική πρωτεύουσα του βιβλίου μέχρι τον Απρίλιο του 2019, και μας συνάντησε στο Public με αφορμή την κυκλοφορία του σκοτεινού της θρίλερ «Το μήνυμα» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς).

Οι μυημένοι στην αστυνομική λογοτεχνία  ή εν γένει στην περιπέτεια της ανάγνωσης, την γνωρίζουν από παλιά. Ίσως όχι τόσο παλιά όταν ήταν συγγραφέας πετυχημένων παιδικών βιβλίων. Ναι, μη σου φαίνεται περίεργο που η γυναίκα που λατρεύει τα θρίλερ και που γράφει σκοτεινές ιστορίες έχει στο ενεργητικό της πέντε παιδικά βιβλία.

Η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη ανέλαβε να κάνει την μεγάλη κουβέντα μαζί της και φυσικά την ρώτησε για χάρη μας γιατί σταμάτησε να γράφει παιδικά βιβλία. Η απάντηση της Ίρσα Σιγκουρδαντότιρ είναι σχεδόν παιδιάστικα αυθόρμητη:

«Όταν βγήκε το πέμπτο βιβλίο αγαπήθηκε και βραβεύτηκε! Ε, εγώ το σιχάθηκα! Με είχε κουράσει το χιούμορ που απαιτείται για να γράφεις παιδικά βιβλία. Ήθελα να γίνω άγρια»!

Δουλεύει με σύστημα: ξεκινάει τον Ιανουάριο κάθε καινούριο βιβλίο. Έχει προηγηθεί διάβασμα, έρευνα, επισκέψεις σε τοποθεσίες που δρουν οι ήρωές της. Γράφει με μια τηλεόραση στο δωμάτιο να παίζει ταινίες τρόμου και θρίλερ. Δεν τα παρακολουθεί. Θέλει τον ήχο και τις μουσικές των ταινιών αυτών ως υπόκρουση.

Βεβαίως της αρέσουν τα θρίλερ και οι αγριότητες επί σκηνής!
Θυμήθηκε ότι το πρώτο βιβλίο που την έβαλε στο τριπάκι του «τρόμου» ήταν όσο κι αν φαίνεται παράδοξο ένα βιβλίο που ο μπαμπάς της μελετούσε για το διδακτορικό του και όταν το ανακάλυψε με την αδελφή της κόλησαν. Πρόκειται για κάποιον άτλαντα λοιμωδών ασθενειών και όπως είπε οι τρομακτικες εικόνες ασθενειών όχι μόνο δεν την απώθησαν αλλά τη σαγήνευσαν. Όταν ο μπαμπάς κατάλαβε τι κάνουν οι κόρες του με το ιατρικό σύγγραμμα του το πήρε αλλά «ήταν αργά»!

«Το μήνυμα» είναι ένα σκοτεινό θρίλερ με έντονα στοιχεία ψυχολογικής και σωματικής βίας και φυσικά ένα αναπάντεχο φινάλε. Τα βιβλία με θύματα μικρά παιδιά πάντα μου σφίγγουν το στομάχι, η Ίρσα όμως έχει τον τρόπο να μιλάει και για τις παράπλευρες καταστάσεις που είναι εξίσου αποκρουστικές ώστε δεν μπορείς να την κατηγορήσεις για έναν ψυχολογικό εκβιασμό του αναγνώστη. Πιστός στην αρχή μου να μην μιλώ τόσο για την υπόθεση των βιβλίων αλλά για την αίσθηση και το συναίσθημα που δημιουργούν, θα πω για «Το Μήνυμα» μόνο ότι διηγείται μια ιστορία απώλειας, οδύνης, εκδίκησης…

Ίρσα Σιγκουρδαντότιρ

Της έκανα την εξής ερώτηση και η απάντησή της νομίζω ότι λύνει πολλές απορίες για τον ψυχικό κόσμο μιας συγγραφέως σκοτεινών ιστοριών με άγριες σκηνές.

Ποια είναι η αλήθεια σου, η αλήθεια που θες να δώσεις στους αναγνώστες μέσα από τις ιστορίες σου;

Justice at the end! Οι κακοί πρέπει να τιμωρηθούν – κι ας μην γίνεται έτσι πάντα στην κανονική ζωή. Και στην πατρίδα μου όποιος έχει μέσο, πολιτική δύναμη μπορεί να τη γλυτώσει αν παρανομήσει. Αυτό που χρειάζομαι, αυτό που θέλω είναι να ξέρει ο αναγνώστης ότι το κακό τιμωρείται. Το όραμά μου και ως ανθρώπου είναι μια κοινωνία με δικαιοσύνη!

Και μια τελευταία κουβέντα της Ίρσα Σιγκουρδαντότιρ (έλα πείτε το όνομα δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά!)

«Τα βιβλία έχουν δύναμη! Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε δικτάτορας πρώτα τα βιβλία καίει»

Γιάννης Καφάτος

 


mm
About Γιάννης Καφάτος 2261 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*