11/08/2022

Ιστορικό λάθος η καταψήφιση από την αντιπολίτευση


Η καταψήφιση από την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί ιστορικό λάθος που διαπράχθηκε στο όνομα της πολιτικής συγκυρίας και του πολιτικού κόστους.

Δεν είναι το πρώτο τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά είναι ένα από τα μεγαλύτερα. Είμαι βέβαιος πως η ιστορία θα δικαιώσει την επιλογή της Βουλής και μάλιστα σύντομα.
Το ίδιο άλλωστε έγινε και με σειρά άλλων παρόμοιων λαθών που έκανε η κατά καιρούς αντιπολίτευση στην διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο: η αρνητική στάση στην είσοδο στην ΕΟΚ το 1979 από το ΠΑΣΟΚ. και η αρνητική ψήφος στην ανάγνωση της εθνικής αντίστασης από την ΝΔ το 1982.

Υπάρχουν και άλλα, λιγότερο συμβολικά, αλλά σημαντικά όπως το θέμα των ταυτοτήτων, της αποποινικοποίησης της μοιχείας και άλλα παρόμοια, για να μην αναφερθώ στην ανεύθυνη στάση της εκάστοτε αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των μνημονίων, ιδίως έως το 2015, αν και αυτό είναι θέμα που δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί πλήρως ιστορικά λόγω του λίγου χρόνου που μεσολαβεί.

Δυστυχώς σε αυτού του είδους την αντιπολίτευση και τον διχαστικό πολιτικό λίγο, αλλά και την ασυνέπεια λόγων και έργων έχει εθιστεί ο ελληνικός λαός.
Είναι ενδεικτικό πως το Μακεδονικό υπήρξε το μόνο ίσως θέμα (μαζί με κάποιες κοινωνικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις όπως το σύμφωνο συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια και ο νόμος για το μεταναστευτικό) στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε συνεπής στις αρχές και τις θέσεις του ως κυβέρνηση, αντιμετωπίστηκε ωστόσο αρνητικά από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης- ακόμα και οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ είνα κατά της συμφωνίας, ασχέτως αν δεν το φωνάζουν δυνατά. Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα (και όχι μόνη βεβαίως) λειτουργεί συναισθηματικά και, συνηθισμένη στην κολακεία από πολιτικούς λαϊκιστές και δημαγωγούς, αρνείται να δει την πραγματικότητα μέσα από το πρίσμα του ορθού λόγου .

Σε τέτοιες περιπτώσεις συνειδητοποιεί κανείς πόσο κοστίζει στην χώρα η έλλειψη πραγματικών ηγετών στην πολιτική ζωή, εκείνων που θα μπουν μπροστά , θα εμπνεύσουν και θα οδηγήσουν τον λαό προς τα εμπρός και όχι εκείνων που άγονται από τις παρορμήσεις της μάζας και πολιτεύονται με πρώτο γνώμονα την προσωπική πολιτική τους επιβίωση και το μικροκομματικά πολιτικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει τέλος να αναδειχθεί το θάρρος κσι η συνέπεια ορισμένων βουλευτών, εκτός ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικής πλειοψηφίας που συνεπείς στις θέσεις που διατύπωσαν εδώ και χρόνια για το θέμα και αγνοώντας απειλές από τη μια, τις σειρήνες από την άλλη υπερψήφισαν τη συμφωνία

 

Σε συνέχεια του άρθρου στο FB

(Συνολικές Επισκέψεις 104, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Γιγουρτσής 28 Articles
Γιάννης Γιγουρτσής

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*