30/11/2023

Ήταν η πρώτη φορά που ήξερα τι σημαίνει να είσαι απλήρωτος


Ξέρεις τι είναι να είσαι πέντε μήνες απλήρωτος.Με ρώτησε ο Γιάννης εγαζόμενος στην καθαριότητα στο μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Δρομοκαϊτειο . Ξέρω- ξέρω, του απάντησα. Και εμεις οι εργαζόμενοι του Μega ειμαστε απλήρωτοι. Κλείνουμε τρεις μήνες απλήρωτοι.
 

Ήταν η πρώτη φορα που ήξερα τι σημαίνει να είσαι απλήρωτος. Να ξεκινούν για σένα όλες οι λέξεις από το στερητικό άλφα. Να μην έχεις χρήματα, να μην ξέρες τι σου ξημερώνει.. Το ζω στο πετσί μου 84 ημέρες.

Πριν το ζούσα μέσα από τις διηγήσεις των άλλων εργαζόμενων. Της Σελμαν, της Ιντεράττικα, της Χαλυβουργίας Ελλάδας, των καθαριστριών του Υπουργεiου Oικονομικών, των εργαζόμενων της Ηλεκτρονικής, των καθαριστριών της ΟΣΥ, των ανέργων στις ουρές έξω από τον ΟΑΕΔ, των σχολικών φυλάκων και ο μακρύς κατάλογος δεν έχει τέλος …
 

Τώρα στην  Αριστοτέλους της Αθήνας, έξω από το υπουργείο Υγείας μοιραζόμαστε τις ίδιες σκέψεις, τους ίδιους φόβους και τις ίδιες ελπίδες. 
 

 Η Παναγιώτα άλλαξε σπίτι πριν τρεις μήνες. Στο προηγούμενο χρωστάει οκτώ νοίκια άφησε απλήρωτη και τη ΔΕΗ και είναι και στο όνομά της. Στο καινούριο κατάφερε να δώσει μόνο ένα. Πρέπει να κάνει μια εγχείριση στο πόδι..Για να την κάνει όμως πρέπει να βρει κάποια άλλη κυρία να την αντικαταστήσει και να την πληρώνει από την τσέπη της . Αυτό λέει η σύμβαση.
 

Η Βίκυ έχει δύο κόρες.Οι κόρες ειναι άνεργες και η μαμά απλήρωτη. Ευτυχώς βρέθηκε μια πολύ καλή κυρία και τους παραχώρησε ένα μικρό σπιτάκι να μείνουν μέχρι να "σταθούν στα πόδια τους" ξανά.. Η Βίκυ συνεχώς κλαίει, δεν το χωράει το μυαλό της. Πώς γίνεται να εργάζεται και να μην πληρώνεται;  Να ξυπνάει χαράματα να είναι οκτώ ώρες σκούπα , φαράσι και να μην έχει ευρώ.

Δίπλα στη Βίκυ στέκεται μια όμορφη κοπέλα. .Η Φατμέ, είναι 19 ετών. Αντικαθιστά μια καθαρίστρια που είναι έγκυος. Η έγκυος περιμένει να πάρει χρήματα για να πληρώσει τη Φατμέ. Αυτό λέει η σύμβαση. Οι γονεις της Φατμέ  δεν εργάζονται , από εκείνη περιμένουν. 

KATHARISTRIES-2

Στο απέναντι πεζοδρόμιο περνά ενας νεαρός. Αφήνει φυλλάδια στις πολυκατοικίες.  Τραγουδάει δυνατά "σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ"..

 

Όταν πληρωθώ έχω υποσχεθει στην κόρη μου  την Κατερίνα να της πάρω ένα ποδήλατο με ταχύτητες και κουδουνάκι μου λέει η Παναγιώτα…


mm
About Αμαλία Κολονέλου 4 Articles
H Αμαλία Κολονέλου βρίσκεται στο χώρο της δημοσιογραφίας από το 1994. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του Antenna . Τα τελευταία 19 χρόνια εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel. Είναι μητέρα δύο παιδιών, της Άννας Μαρίας και της Κατερίνας . Λατρεύει το τρέξιμο και της αρέσει να ακούει τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*