04/07/2020

Κακή Σπορά, του Ανδρέα Πασσά Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο

Κακή Σπορά

Η «Κακή Σπορά» είναι το πρώτο τυπωμένο βιβλίο του Ανδρεά Πασσά, όμως το βιβλίο αυτό «γράφεται» εδώ και πολλά χρόνια αφού ο συγγραφέας δημοσιεύει διηγήματά του σε διάφορα έντυπα αλλά και εδώ, στο Vietwtag.

Έντεκα διηγήματα αποτελούν τη συλλογή «Κακή Σπορά» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πνοή» και είναι έντεκα διαμάντια Λαμπερά και συνάμα σκληρά.

Ο συγγραφέας έχει αποφασίσει να μας οδηγήσει σε σκοτεινούς λαβυρίνθους, ακραίες καταστάσεις με ήρωες που είναι μεστοί, ζωντανοί και αναγνωρίσιμοι.

Οι «Αρρυθμίες» είναι το πρώτο διήγημα που ανοίγει το βιβλίο και μας εισάγει στον κόσμο που έχει δομήσει με μαεστρία ο Πασσάς. Μια ιστορία που είναι τόσο οικεία και τόσο σκληρή, όπως η ζωή δεκάδων ανώνυμων πρωταγωνιστών της πόλης, της Αθήνας.

Στις Αρρυθμίες όμως βρίσκεται η ραχοκοκαλιά που, πιστεύω διατρέχει τους εντελώς διαφορετικούς ήρωες των ιστοριών του βιβλίου: Ο θυμός.

Χωρίς καμία διάθεση σπόιλερ, ο «θυμός» είναι το βασικό συναίσθημα των ηρώων του Ανδρέα Πασσά  χωρίς βεβαίως να θέλω να φανταστείτε ότι τα άλλα συναισθήματα των χαρακτήρων είναι υποδεέστερα. Αντιθέτως. Η μαγεία του βιβλίου είναι αυτή η έκρηξη συναισθημάτων που οδηγούν στα άκρα τους ήρωες.

Γραμμένο με μαεστρία, και χωρίς την τυποποίηση που συναντά κανείς στα πρώτα βιβλία συγγραφέων, ο Ανδρέας Πασσάς έχει καταφέρει να μιλήσει απλά για δύσκολα πράγματα. Η γλώσσα του είναι δουλεμένη αλλά χωρίς καμία επιτήδευση. Ναι οι ήρωές του, έτσι θα μιλούσαν αν τους συναντούσες – ασχέτως που κάποιους ούτε από μακριά δεν θα ήθελες να τους απαντήσεις!

Το διήγημα «Κάτω από το Βουνό» είναι μια από τις εξαιρετικές στιγμές στο ξεδίπλωμα της πλοκής και το «Σκυλολόι» είναι κορυφαίο στην περιγραφή ενός ήρωα πονεμένου που η μόνη εξιλέωσή του είναι αυτή που επιλέγει ο συγγραφέας να τον βάλει να ζήσει.

Το διήγημα που δίνει και τον τίτλο στο βιβλίο, «Κακή Σπορά» είναι ένα μικρό νουάρ διαμάντι.

Ιστορίες ηττημένων που προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι έστω και την ύστατη ώρα; Ναι θα μπορούσα να πω αυτή την γενικότητα για το σύνολο των ηρώων της συλλογής.
Όσο όμως ξεφυλλίζω το βιβλίο μετά την ανάγνωση σκοντάφτω σε εικόνες και συναισθηματικές διακυμάνσεις που με κάνουν να μην μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου και ξαναζώ αυτή την «έκρηξη» συναισθηματων με έναν τρόπο άμεσο και χωρίς «συνταγές» μελούρας.

Ο Ανδρέας Πασσάς είναι φίλος μου. Αισθάνομαι την ανάγκη να το γράψω για να είμαι αληθινός και ειλικρινής με όποιον διαβάζει τα κείμενά μου. Το γεγονός ότι γράφω για το βιβλίο του με τόσο καλά λόγια δεν οφείλεται στην προσωπική μας σχέση.
Είναι η αλήθεια μου όπως προέκυψε από την δική του αληθινή κατάθεση ψυχής.

Η «Κακή Σπορά» είναι ένα σπουδαίο βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα που ήρθε για να μείνει. Έντεκα σκοτεινές, άγριες και συνάμα τρυφερές ιστορίες που αξίζει να διαβάσει κάθε βιβλιόφιλος.

Γιάννης Καφάτος

Πατήστε ΕΔΩ για να βρείτε τη σειρά διηγημάτων “Διαδρομές – Μέρες και νύχτες υπό επιτήρηση” που γράφει στο Viewtag ο Ανδρεάς Πασσάς

(Συνολικές Επισκέψεις 384, 1 επισκέψεις σήμερα)
Τα δικά σας δικά μας Επιθεώρηση Επικαιρότητας #106
JASON LYTLE – COLOR OF DIRT, το τραγούδι της Πέμπτης, Video

mm
About Γιάννης Καφάτος 1769 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες αλλά πήρε πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Μέρες και νύχτες υπό επιτήρηση # 52 Το καινούργιο Διήγημα του Ανδρέα Πασσά - viewtag.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*