29/03/2024

«Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής σου», Αύγουστος Κορτώ. Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο

Η καλύτερη χειρότερη

Θέλει πολλά κότσια να γυμνώνεσαι στο κοινό. Ο Αύγουστος Κορτώ αποδεικνύει καθημερινά ότι τα έχει.

Το βιβλίο του «Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής σου» – Κουβέντες για το φως μέσα στο σκοτάδι της κατάθλιψης (Εκδόσεις Πατάκη) είναι ένα βιβλίο που όχι μόνο δείχνει το σθένος του συγγραφέα να απογυμνωθεί στο κοινό του αλλά και την έγνοια ενός πρώην ασθενούς για τους άλλους.

Μακριά από αυτοαναφορικούς ναρκισισμούς ο Αύγουστος Κορτώ μας δίνει ένα μικρό εγχειρίδιο επιβίωσης. Και λέω «μας» γιατί το βιβλίο μας αφορά όλους. Ακόμη και τους «απέξω», όσους πιστεύουμε ότι είμαστε ψυχικά υγιείς.

Με τον μοναδικό του τρόπο και το προσωπικό του στιλ ο συγγραφέας έχει στήσει μια έξυπνη δομή που βοηθάει στην ανάγνωση, την εξοικείωση και την κατανόηση ενός πολύ δύσκολου θέματος.

Άλλοτε σε πρώτο πρόσωπο και άλλοτε μέσω χαρακτήρων που στήνει ο Αύγουστος Κορτώ καταρρίπτει στερεότυπα και δοξασίες για την κλινική κατάθλιψη.

«Είμαστε φτιαγμένοι για καλύτερες μέρες»

Αυτή η τόσο απλή φράση περικλύει την  ουσία του βιβλίου. Θα μπορούσε να γίνει ένα καθημερινό μάντρα για τον καθένα μας ώστε να μη σταματάμε να προσπαθούμε.

Το πλέγμα των ανθρώπινων σχέσεων του ασθενούς είναι μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή που αναλύει αρκετά διεξοδικά ο συγγραφέας.

Το βιβλίο αποπνέει αισιοδοξία παρά το γεγονός ότι μιλάει για ένα δραματικό γεγονός και τις παρενέργειές του. Όχι χαζοχαρούμενα, όχι γιατί πρέπει, αλλά ως στάση ζωής που αναγνωρίζει δυσκολίες και προβλήματα. Εφόσον αποδεχτούμε ότι η ζωή μας είναι δύσκολη θα τη ζούμε προσπαθώντας.
Μην νομίζει κανείς ότι το βιβλίο είναι μιας  χιπστερικής λογικής οδηγός ευζωίας. Τα προσωπικά βιώματα και το δράμα που περιγράφεται δεν παρουσιάζονται ούτε ως μελόδραμα ούτε ως trendy attitude, χάρη στην αναγνωρισμένη εκφραστική δεινότητα του συγγραφέα. Το βιβλίο είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που έφτασε το χείλος του θανάτου και αποφάσισε ότι χρειάζεται βοήθεια. Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής του είναι η μέρα που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και η προσπάθειά του στη συνέχεια να επιζήσει και να φτάσει στην ίαση.  Είναι μεγάλο βήμα αυτό και ακόμη μεγαλύτερο να το λες και δημόσια.

«Αυτοί» και οι «άλλοι» είμαστε δύο κόσμοι που οφείλουμε να συναντηθούμε και να στηριχτούμε. Διαβάζοντας το βιβλίο του Κορτώ μπορείς να καταλάβεις έναν δικό σου άνθρωπο και να τον βοηθήσεις και την ίδια ώρα μπορείς να νιώσεις πότε τα δικά σου «τσίμπιματα» διάθεσης φλερτάρουν με κάτι περισσότερο από το κλασικό «δεν έχω διάθεση μωρέ».

Δεν είμαι ειδικός, εννοώ με ιατρικές-ψυχιατρικές γνώσεις, για να πω ένα τσιτάτο του στιλ «το βιβλίο πρέπει να διδάσκεται» (και να με πάρει κανείς στα σοβαρά)  αλλά ως ένας μεσήλικας που περνάω μια φορά την εβδομάδα από το ντιβάνι του ψυχαναλυτή εδώ και πολλά χρόνια στο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ βρήκα κάποιες ενδιαφέρουσες εξηγήσεις και για μένα και για πολλούς ανρθώπους τριγύρω μου!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2242 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*