Το κρασί είνα ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν που μέσα στο μπουκάλι “ζει” και εξελίσσεται. Του αξίζει λοιπόν η φροντίδα, η αγάπη και μερικές γνώσεις για μια ιδανική συντήρηση, την ομαλή ποιοτική του εξέλιξη και τη μεγαλύτερη γευστική απόλαυση
Δέκα πολύ απλές και απολύτως χρήσιμες συμβουλές για το εμφιαλωμένο κρασί:
- Διατηρείτε τα μπουκάλια μακριά από το πολύ φως και ιδίως του ήλιου
- Κρατάτε τα μπουκάλια μακριά από θερμαντικά σώματα (κουζίνες, καλοριφέρ κλπ)
- Αποθηκεύστε τα μπουκάλια πάντα πλαγιαστά. Να βρέχεται ο φελλός, ώστε να μην παίρνουν αέρα.
- Μην αφήνετε τα μπουκάλια να επηρεάζονται απο κραδασμούς
- Μην ανοίγετε ποτέ μπουκάλια που έχουν “κουραστεί” από μετακινήσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχουν “ξεκουρααστεί” τουλάχιστον 3 μέρες μετά την μετακίνηση τους και μετά το άνοιγμα τους.
- Σερβίρετε το κρασί σε λεπτά, διάφανα ποτήρια που δεν μειώνουν τη διαύγεια, την λάμψη του και δεν αλλοιώνουν την θερμοκρασία του.
- Σερβίρετε το κρασί στην κατάλληλη θερμοκρασία. Τα λευκά παγωμένα, τα ροζέ δροσερά και τα κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου 15-18 βαθμούς Κελσίου)
- Τα παλιά κρασιά που έχουν δημιουργήσει ίζημα θέλουν προσεκτική μετάγγιση σε καράφα, με σκοπό να διαχωριστεί το κρασί και να μείνει το ίζημα στο μπουκάλι.
- Μην ξεχνάτε ότι όλα τα κρασιά δεν «γερνάνε» το ίδιο. Τα λευκά και τα ροζέ γερνάνε πιο γρήγορα από τακόκκινα γι αυτό και η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται γρηγορότερα.
- Δώστε σ’ αυτό το μοναδικό προϊόν της γης όση αγάπη δίνουν αυτοί που το φτιάχνουν.
Leave a Reply