21/09/2023

Οι λαχανόκηποι της ελπίδας


   “Το πράσινο του λαχανόκηπου είναι ελπίδα, και η ελπίδα είναι καλό πράγμα “

 “ Προτιμώ να πεινάσω εγώ παρά το παιδί μου και τα εγγόνια μου “ μου  λέει η Παναγιώτα Αθανασίου χαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ και κάτοικος του Αγίου Δημητρίου. Σχεδόν όλη τη σύνταξη τη δίνει στο άνεργο παιδί της .

Τη συνάντησα  στον “αστικό λαχανόκηπο” του Αγίου Δημητρίου. Κάθε μέρα από τα χαράματα σκαλίζει, βοτανίζει , φυτεύει από όλα τα καλά. Ντομάτες , πατάτες , φασολάκια μελιτζάνες  και όλα τα λαχανικά εποχής . Τη λαϊκή την έχει καταργήσει. Το 10 % από αυτά που παράγει τα προσφέρει στο κοινωνικό παντοπωλείο και το συσσίτιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Με αυτή τη συμφωνία της παραχωρήθηκαν τα 40 τ.μ.

 Σε ένα περιβόλι 2, 5 στρεμμάτων δίπλα στο αμαξοστάσιο του Ο.Α.Σ.Α  κοντά στον Ασύρματο 45 οικογένειες, κάτοικοι όλοι του Αγίου Δημητρίου κάνουν κάθε μέρα “ψυχοθεραπεία “ καλλιεργώντας τη γη. Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι γεμίζουν  το ψυγείο. Το δικό τους, των παιδιών τους, του άνεργου γείτονα, του περαστικού που περνά και ζητά λίγα  καλούδια για να βάλει στο τραπέζι .    

 

   Τα 2,5 στρέμματα ανήκουν στο Δήμο και παραχωρούνται δωρεάν στους κάτοικους με κοινωνικά κριτήρια . Όλοι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι ,άνεργοι, πολύτεκνοι . Κάθε μέρα πριν ακόμη βγει ο ήλιος μοιράζονται συμβουλές για νέες και παλιές καλλιέργειες. Όλα τα προϊόντα είναι βιολογικά , το νερό είναι από γεώτρηση. Οι  καλλιεργητές παρέχουν μόνο τους σπόρους και την εργασία .  Τέσσερις εργαζόμενοι του Δήμου  παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον αστικό λαχανόκηπο .  

  Η “όμορφη”αυτή ιστορία κινδυνεύει όπως και τόσες άλλες στην Ελλάδα του σήμερα με λουκέτο . Στις 30 Ιουνίου έξι κοινωνικές Δομές του Δήμου θα μείνουν στον αέρα  αφού οι συμβάσεις των  εργαζόμενων λήγουν  και είναι άγνωστο εάν θα ανανεωθούν. Το κοινωνικό παντοπωλείο , το συσσίτιο η τράπεζα χρόνου , το κοινωνικό φαρμακείο “όλα στον αέρα” .

LAXANOKHPOI-2

  Όπως  στον “αέρα” άλλωστε είναι οι ζωές 800 εργαζόμενων στις δομές καταπολέμησης φτώχειας αυτών των προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα . Δουλεύουν για να καταπολεμήσουν τη φτώχεια 118.000 συμπολιτών μας  και είναι οι ίδιοι φτωχοί.  Απλήρωτοι από το Γενάρη του 2016 . Πέντε ολόκληρους μήνες, 155 ολόκληρες μέρες . Χόρτασαν, από υποσχέσεις . Κουραστήκαν να πηγαίνουν κάτω από το γραφείο της Φωτίου και να φωνάζουν  “φερε τα λεφτά να φάμε γεμιστά “ .

 Για αυτό και έβαλαν τα γέλια όταν άκουσαν σε ζωντανή σύνδεση στην τηλεόραση την αρμόδια υπουργό Θεανώ  Φωτίου να διαβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πως οι “φτωχοί του προγράμματος δεν θα μείνουν ούτε μια μέρα ακάλυπτοι “ .

  Για την δική τους ακάλυπτη  ζωή ούτε ένα σχόλιο .

Αμαλία Κολονέλου


mm
About Αμαλία Κολονέλου 4 Articles
H Αμαλία Κολονέλου βρίσκεται στο χώρο της δημοσιογραφίας από το 1994. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του Antenna . Τα τελευταία 19 χρόνια εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel. Είναι μητέρα δύο παιδιών, της Άννας Μαρίας και της Κατερίνας . Λατρεύει το τρέξιμο και της αρέσει να ακούει τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*