02/07/2022

Μάνδρα: ευθύνη ανθρώπινη, όχι του Θεού

Μάνδρα

Η τραγωδία στην Μάνδρα είναι ευθύνη πολλών, και είναι ευθύνη ανθρώπινη, όχι του Θεού. Δεν υπάρχει καμία θεομηνία εν προκειμένω.

Αν υπάρχει μια “μήνις”, αυτή σχετίζεται με τη φύση και τον βιασμό που υφίσταται από τον άνθρωπο. Θυμάμαι μια παλιά έκφραση που είχα ακούσει πριν χρόνια, παιδί, όταν έγιναν κάτι πλημμύρες στην Κρήτη.

“Από τον ποταμό 10 χρόνια κλέβεις και σε μια μέρα σου παίρνει πίσω ό,τι του έκλεψες.”

Και τον έκλεψαν πολλοί τον ποταμό. Όσοι μπάζωσαν τα ρέματα και όσοι ανέχτηκαν να μπαζωθούν, όσοι έχτισαν στη συνέχεια στα μπαζωμένα ρέματα και όσοι ανέχτηκαν να βλέπουν τα αυθαίρετα να χτίζονται, χωρίς να διαμαρτυρηθούν, οι τοπικοί άρχοντες, οι διαπλεκόμενοι παράγοντες και τα πρόσκαιρα συμφέροντα, οι κυβερνήσεις που αποδέχθηκαν την αυθαιρεσία και την “ρύθμισαν” , οι πολίτες που την ανέχτηκαν και την αποσιώπησαν από ιδιοτέλεια ή αδιαφορία..

Οι “πρώην” που δημιούργησαν ή ανέχθηκαν το κακό. Οι “νυν” που δεν προέβλεψαν εγκαίρως, δεν προετοιμάστηκαν και πάντως δεν προστάτευσαν τα θύματα.

Είναι αυτονόητο λοιπόν πως για την πρόσφατη τραγωδία την πολιτική ευθύνη την έχουν οι νυν κυβερνώντες και διοικούντες. Μπορεί να μην το προκάλεσαν το κακό, μα φταίνε που δεν το πρόλαβαν. Έτσι είναι αυτά. “Λαχεία” της ζωής, του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου. “Τι μου έλαχε!” δε λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Και δεν εννοούμε κάτι θετικό μόνο. Ο αρμόδιος Υπουργός έχει την ευθύνη λοιπόν, και η περιφερειάρχης. Η μήνυση που κατέθεσε η τελευταία είναι γκροτέσκ. Σαν να μηνύει τον εαυτό της.

Έτσι όμως έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα. Ένα κράτος που ο Διαφωτισμός διδάχθηκε στρεβλά και κατά το δοκούν και η νεωτερικότητα δεν βρήκε πότε ολοκληρωμένη εφαρμογή. Μια κοινωνία που, αν και αρνήθηκε τις ρίζες της στην καθ’ ημάς Ανατολή, δεν μπόρεσε να ενσωματώθεί στη Δύση.

https://www.facebook.com/100009786941728/videos/535520643450829/

Δεν είναι γέφυρα αυτός ο τόπος, μεταξύ δύο κόσμων, όπως λέμε συνήθως ναρκισσευόμενοι. Είναι στη μέση των δύο κόσμων και παραδέρνει ανερμάτιστα, καράβι, άλλοτε ακυβέρνητο και άλλοτε κακοποδομένο, αφού ο κάθε μούτσος που ανέβηκε στην κουβέρτα του, το είδε καπετάνιος.

Όχι φίλοι μου.

Αυτή η χώρα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ένα κράτος “κανονικό”. Ας το πάρουμε απόφαση. Ούτε με το καλό ούτε με το ζόρι.

Εγώ τουλάχιστον δεν το περιμένω, αλλά ούτε και το ελπίζω πλέον. Στην Ανατολή δεν μπορεί να επιστρέψει στην Δύση δεν πρόκειται να φτάσει.

Απελευθερωμένοι λοιπόν από την ελπίδα, ας κάνουμε το άλμα και ας βιώσουμε αυτό που η συγκυρία προσφέρει στον υπέροχο αυτόν τόπο.Άλλη διέξοδος για εμάς δεν υπάρχει, ακόμα και αν μοιάζει σαν άλμα στο χείλος της αβύσσου.

Κάποιος που τα διαβάζει αυτά, μπορεί να στοχαστεί τον Καζαντζάκη, που αυτές τις μέρες θυμόμαστε και

τιμούμε, ίσως και κάποιον ήρωά του τον Καπετάν Μιχάλη ή τον Ζορμπά.

Κάποιος πάλι πιο κυνικά σκεπτόμενος μπορεί να φέρει στο νού του τη Μαρινέλλα και το γνωστό, χαρακτηριστικό τραγούδι της που κάποτε αποστείλαμε για να μας εκπροσωπήσει, επαξίως φρονώ, εις τας Ευρώπας.” Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου” ( ή το κορίτσι μου, αναλόγως με την περίπτωση, δεν θα τα χαλάσουμε εδώ)

https://www.facebook.com/kiousiagiazim/videos/1993024090977417/

(Συνολικές Επισκέψεις 107, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Γιγουρτσής 28 Articles
Γιάννης Γιγουρτσής

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*