19/05/2024

«Μελίνα» του Γιάννη Σκαραγκά – «Κουβέντες» που θα μπορούσε να έχει κάνει μαζί μας η Μελίνα Μερκούρη

«Μελινα» του Γιάννη

Η «Μελίνα» του Γιάννη Σκαραγκά (Εκδόσεις Κριτική) είναι σαν ένα γάργαρο κουβεντολόι με τη Μελίνα Μερκούρη, καθισμένη στο σαλόνι της, με τα πόδια λυγισμένα, σταυρωτά πάνω στον καναπέ, τον Τζούλη στη διπλανή πολυθρόνα και την αγαπημένη της Εμμανουέλλα, διακριτικά – πιο ‘κεί – και τους δύο όμως να την κοιτάζουν με λατρεία. Όπως και κάθε συνομιλητής της.

Ο Γιάννης Σκαραγκάς μας παραδίδει σε τάξη, θραύσματα κομμάτια του παζλ μιας από τις πιο λατρεμένες, αμφισβητούμενες αλλά σε κάθε περίπτωση σταρ της ελληνικής πολιτιστικής και πολιτικής σκηνής.

Μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση στιγμών και συναισθημάτων της εγγονής, της ερωμένης, της νέας ηθοποιού, της ζουμερής γυναίκας, της παγκόσμιας σταρ, της πολιτικού, της καρκινοπαθούς που ξέρει ότι σβήνει. Η μαεστρία της γραφής έγκειται στην με μέτρο απόδωσης αυτής της συναισθηματικής τρικυμίας που ήταν η Μελίνα Μερκούρη.

Το βιβλίο έχει μια λιτότητα, μια άγρια ομορφιά – σαν της Μελίνας – χωρίς εισαγωγές και φιοριτούρες. Λέξεις που μεταφέρουν εικόνες και συναισθήματα βαλμένες με τόσο ταιριαστό τρόπο, δίνουν έναν χειμαρρώδη ρυθμό στο βιβλίο που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Η μικρή έκταση του κρύβει ή μάλλον αποκαλύπτει μια μεγάλη-σπουδαία γυναίκα χωρίς να την αγιοποιεί, χωρίς να την φτηναίνει.

Όποιος λατρεύει τη Μελίνα, σίγουρα έχει διαβάσει το βιβλίο της «Γεννήθηκα Ελληνίδα», στο δικό του βιβλίο ο συγγραφέας  Γιάννης Σκαραγκάς ψάχνει, και κατά τη γνώμη μου το καταφέρνει επάξια, να μας συστήσει τη Μελίνα πίσω από την εικόνα της γυναίκας και της σφραγίδας που άφησε στην τέχνη και την πολιτική – την όποια σφραγίδα.
Ο πόθος και το πάθος της «γυναίκας φλόγας» όπως την είχε αποκαλέσει στον συγκλονιστικό επικήδειό του ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζαν Λαγκ, αποκαλύπτεται μέσα από αυτούς τους ιδιότυπους μονολόγους που έχει στήσει στο βιβλίο του «Μελίνα» ο Γιάννης Σκαραγκάς βάζοντας τον αναγνώστη «απέναντί» της όχι για μια αναμέτρηση αλλά για μια εκ βαθέων εξομολόγηση.

Γιάννης Καφάτος

Υ.Γ. Ελπίζω ο συγγραφέας να έχει σκεφτεί να μας ετοιμάσει  τη θεατρική εκδοχή του βιβλίου και ήδη έχω αρχίζει να σκέφτομαι πιθανές πρωταγωνίστριες!!!


mm
About Γιάννης Καφάτος 2274 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

2 Comments on «Μελίνα» του Γιάννη Σκαραγκά – «Κουβέντες» που θα μπορούσε να έχει κάνει μαζί μας η Μελίνα Μερκούρη

  1. Πολύ όμορφη προσέγγιση στις αλήθειες του βιβλίου, κύριε Καφάτο.
    Γραμμένη με αποκαλυπτική οξυδέρκεια και συναίσθημα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*