27/05/2018

το tweet της ημέρας...

A, ένας μπατσούλης δέρνει δήμαρχο ...γκντουπ κι έπεσε απ' τα σύννεφα #peftosynnefakides

Μέρες και νύχτες υπό επιτήρηση # 28 – Διήγημα

Μέρες και νύχτες υπό επιτήρηση # 28

Μέρες και νύχτες υπό επιτήρηση # 28

  Ο δρόμος ξεδιπλώνονταν σαν ανοιχτή ασημένια φλέβα κάτω από το σκληρό μεσημεριανό ήλιο, η μια άκρη του χαμένη στον ορίζοντα και η άλλη να επαναπροσδιορίζεται σε κάθε γύρισμα των τροχών, με λακκούβες και βουναλάκια κάτω από τα λάστιχα.

   Ήμουν καθοδόν για να ξεκινήσω τη σκατένια δουλειά Νο.3 για φέτος. Συγγραφέας φάντασμα. Μια ηλικιωμένη κυρία, είχε μια μέτρια ιδέα για μυθιστόρημα, καθόλου ταλέντο και αρκετά λεφτά για να το κυκλοφορήσει μόνη της. Το θέμα ήταν για έναν κατάσκοπο και μια συνηθισμένη  γυναίκα που την έφεραν μαζί στο σύστημα και έζησαν για να χαρούν τον έρωτα τους και τα κλεμμένα λεφτά σε κάποιο εξωτικό νησί. Οκ, σκέφτηκα, αφού πληρώνει η κυρία, είμαι μέσα. Μοναδική της απαίτηση  « Θέλω ο αναγνώστης όταν το διαβάζει, να νιώθει διαρκώς τα στιβαρά μπράτσα  του ήρωα γύρω του » . Όταν υποστήριξα ότι μια τέτοια αίσθηση θα αποθαρρύνει τους άνδρες αναγνώστες, απάντησε « Στην Ελλάδα διαβάζουν μόνο οι γυναίκες και σε αυτές απευθύνεται, στην Ελληνίδα που θέλει να δραπετεύσει από τη μονοτονία της καθημερινότητας »

   Η κυρία αυτή λοιπόν, μου παραχώρησε για μια βδομάδα το σπίτι της στη Μονεμβασιά, το αμάξι της για να πάω εκεί και μου έδωσε μια προκαταβολή 880 ευρώ με την οποία πλήρωσα τη Δ.Ε.Η και αγόρασα πέντε μπουκάλια βότκα και πούρα που ήταν απαραίτητα για τη συγγραφή. Γέμισα τη βαλίτσα με μουσική του Mark Lanegan και των Aphrodite's Child, και ξεκίνησα για τη δημιουργική μου απομόνωση σε στυλ Jim Thompson.

   Σε μια στροφή, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον προορισμό μου, μια ηλιοκαμένη προτεστάντισσα που ψήνονταν στα σαγόνια τούτης της νότια κόλασης, με αδαμιαία περιβολή και έναν ποταμό ξανθού μαλλιού να χύνεται μέχρι τα οπίσθια της, σήκωσε το χέρι για να την πάρω. Σχεδόν όρμησε μέσα όταν έκοψα ταχύτητα και χωρίς να την ενδιαφέρει που πήγαινα, βολεύτηκε στη θέση του συνοδηγού.

  « Πάρε με από τον ήλιο, αυτό θέλω μόνο » ζήτησε με βαριά προφορά στα αγγλικά που ηχούσε ερεθιστική στο στόμα της. Δεν έδειχνε να είναι πάνω από τριάντα. Όταν τη ρώτησα τι στην ευχή έκανε μόνη της στην ερημιά, παραδέχτηκε ότι πλήρωνε την απερισκεψία της να έρθει διακοπές με το λάθος άνθρωπο. Τσακώθηκε μαζί του και την παράτησε σε εκείνο το σημείο, παίρνοντας μαζί και τα πράγματα της. « Ξέρω ακριβώς που πάει » είπε με την οργή να ηχεί σαν την ουρά  κροταλία στο τελείωμα κάθε λέξης. Μέχρι να δούμε το γαλάζιο της θάλασσας, είχε αποφασίσει να έρθει και να μείνει για λίγο μαζί μου, πριν συνεχίσει στο μονοπάτι της εκδίκησης. 

  Οι  μέρες που περάσαμε στο σπίτι, έμοιαζαν με επίλυση εδαφικών διαφορών μεταξύ άγριων ζώων. Περιστασιακές ανακωχές, οδηγούσαν στα παγωμένα νερά για βουτιές και σε υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Περιττό να πω ότι δεν είχα γράψει ούτε μια λέξη. Τα μπουκάλια άδειαζαν, τα πούρα σχημάτιζαν σβόλους στάχτης στα τασάκια και εγώ ένιωθα λες και ένας παρασιτικός οργανισμός  έμπαινε ύπουλα κάτω από τα νύχια μου για να φτάσει στο μυαλό και να με κυριεύσει. Ξυπνούσα μέσα στη νύχτα και ξεγλιστρούσα από το ιδρωμένο μπλέξιμο μας για να πάω στην αυλή, ώστε να μείνω λίγο μόνος και εκεί κάτω από τον έναστρο ουρανό, να συνθέσω τον εαυτό μου, μέχρι να τον παραδώσω ξανά στο διαλυτικό μας σμίξιμο. 

   Το τέλος ήρθε απροειδοποίητα. Απλά ένα πρωί, είχε εξαφανιστεί από το κρεβάτι και το σπίτι, είχε πάρει τα μισά λεφτά από το πορτοφόλι μου και μάλλον την είχε κάνει για Ελαφόνησο, όπου ο καταλύτης της σχάσης μας σύμφωνα με τις υποθέσεις της, έλιαζε το μακρύ κοκκαλιάρικο κορμί του, ανυποψίαστος για τα σύννεφα που τον κύκλωναν. 

   Το βιβλίο της κυρίας δεν το έγραψα. Αντίθετα τις υπόλοιπες μέρες εκεί, ολοκλήρωσα την πρώτη γραφή μιας νουβέλας για έναν αποτυχημένο δημοσιογράφο που μπλέκεται εξαιτίας μιας θλιμμένης όμορφης γυναίκας, στην εξιχνίαση της  δολοφονίας ενός παίχτη ριάλιτι. Έμενε μόνο να βρω τη σκατένια δουλειά Νο.4 για να επιστρέψω την προκαταβολή που είχα λάβει.

Ανδρέας Πασσάς

 

 

(Συνολικές Επισκέψεις 335, 1 επισκέψεις σήμερα)
ONEOHTRIX POINT NEVER ft. IGGY POP– THE PURE AND THE DAMNED- Το τραγούδι της Τρίτης (video)
RIDE– LANNOY POINT- Το τραγούδι της Δευτέρας (video)

Περισσότερα


mm
About Ανδρέας Πασσάς 43 Articles
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Διηγήματα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Δέκατα και στην εφημερίδα Εξαρχειώτης.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*