19/01/2019

Μέρες και νύχτες υπό επιτήρηση # 39 – Το καινούργιο διήγημα του Ανδρέα Πασσά

επιτήρηση # 39

  Σκέφτομαι το μέλλον πάνω από ένα ποτό. Σχεδόν 40, στο διαστημικό 2018. Έτσι θα το έβλεπε ο δεκατριάχρονος εαυτός μου. Εδώ του φάνταζε διαστημικό το 99. Ναι λοιπόν, σχεδόν 40. Ένας καλός αναλυτής ασφαλειών ζωής, θα μπορούσε σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων να πει ότι, τα χρόνια που έχω μπροστά μου είναι λιγότερα από εκείνα που έχω ζήσει. Είμαι πραγματικά στην αντίστροφή μέτρηση, με το μουτζούρη να περιμένει ίσως στην επόμενη μοιρασιά. Και όχι δεν με φοβίζει ο θάνατος, η ανυπαρξία είναι αρκετά βολική για τα γούστα μου. Ούτε θεός, μήτε χρυσά παλάτια και καταπράσινοι κήποι, πίσω στο τεράστιο τίποτα από όπου με πήρε δανεικό η μήτρα της μάνας μου. Τέρμα τα τραγούδια, τέρμα τα φιλιά και τα όνειρα. Στο μηδέν. 

Εντάξει, οι γιορτές είναι ιδανικές για τέτοιες σκέψεις. Εφήμερη ευτυχία με ολίγο σιρόπι στην κορυφή. Οι άνθρωποι μπουκώνουν τη χούφτα σου με το φτιάξιμο τους και την καλή τους διάθεση, που αν τη μετακινήσεις ένα χιλιοστό θα καταρρεύσει και εσύ προσπαθείς να σταθείς αντάξιος των δώρων αυτών, θυσιάζοντας το συκώτι σαν  πιστό πεσσό που κινείται ηλίθια μπροστά. Χαμογελάς, γιατί όταν δεν το κάνεις, σκέφτονται ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή τους και όπως είπε μια σπουδαία φωνή κάποτε « Αν η αλήθεια πληγώνει, ετοιμάσου για πόνο » και σε κανέναν δεν αρέσει ο πόνος, εκτός βέβαια αν του σηκώνεται το πουλί με αυτόν.

Σκέφτομαι το μέλλον όπως σου είπα. Το σκέφτομαι από ένα ζοφερό παρόν όπου τίποτα δεν λειτουργεί σωστά. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Τα πάντα είναι μονόδρομος. Μια λευκή γραμμή στο έδαφος, σε ένα διάδρομο που με κάθε βήμα στενεύει. Ότι και να σου πουν για αυτό που περιμένει στο τέλος του, θα είναι ψέμα.

Η φωτεινή ελπίδα στο βάθος είναι ένα τέρας. Είναι εσύ μαραζωμένος και ληστεμένος, αν φυσικά δεν σε πάρει καμία ξώφαλτση μέχρι τη γραμμή τερματισμού ( βλέπε, καρκίνος ή να περάσεις απρόσεκτα το δρόμο).

Νιώθεις την αλήθεια στα σπλάχνα σου; Αυτό το πριόνισμα, χρατς χρουτς, που σε κρατάει ξύπνιο μέσα στην ησυχία της νύχτας, ακόμα και όταν δίπλα σου κοιμάται ένα όμορφο πλάσμα, με την ανάσα της ολόκληρη ήπειρο και το δέρμα της σαν την επιφάνεια του ήλιου, ποτίζοντας τα σεντόνια με ένα άρωμα που θα το αναζητάς μέχρι να εξατμιστεί και να τα αλλάξεις.

Αν έβλεπες το γέλιο μου τώρα,  ίσα που πρόλαβα να το κρύψω σηκώνοντας το ποτήρι. Μετράω τα δάκτυλα και ζυγίζω πολύ τα επόμενα λόγια και όποιο δακτυλάκι ψεύδεται και δεν έχει όρεξη για σκληρή αλήθεια, του αρμόζει το κοφτερό μαχαίρι της κουζίνας. Δεν υπάρχει μέλλον. Υπάρχει χρόνος αλλά όχι μέλλον. Το μέλλον είναι από μόνο του μια έννοια ουτοπική, κάτι ακραία ουμανιστικό που ποτέ δεν θα εκπληρωθεί. Υπάρχει μόνο χρόνος που θα γεμίσει με φως και σκοτάδι και όλα τα άλλα ανάμεσα, τα ψέματα, την πίστη, το φόβο, την αφέλεια, τις κενές ευχές και τις τρύπιες προσευχές, το χρήμα που θα σε δηλητηριάσει με υποταγή, τους μεσσίες που θα σε κοιμίσουν με αφύπνιση, τον έρωτα που στην πραγματική του μορφή μοιάζει με τραγούδι του Marilyn Manson, με πολιτικούς που τους αρμόζει ο 4ος κύκλος στον αγύριστο. Η λίστα είναι ατελείωτη. Μπορείς να προσθέσεις και εσύ κάτι. Δείξε λίγο θάρρος. Βάλε το χέρι στο στομάχι και άφησε το να συντονιστεί με τη θλίψη σου. Ξέχασες το μέλλον σε μια σπηλιά στο μακρινό παρελθόν, το άφησες να κρέμεται στην Εδέμ ενώ εσύ έφαγες από το λάθος δένδρο ένα γυαλιστερό καρπό χωρίς κουκούτσι. Όσο και να τρέξεις τώρα, θα έρθει η ώρα που θα σε θερίσουν. Πες μου τι γιορτάζεις και γιατί πρέπει να είμαι χαρούμενος μαζί σου; Γιατί βάφτηκες και φόρεσες τα καλά σου; Έπαψα να σε χρειάζομαι την πρώτη φορά που απαίτησες να γονατίσω.

   Αφουγκράζομαι τα σωθικά μου και παρά το πανδαιμόνιο της ανθρωπολαλιάς και τη μουσική, ακούω το πριόνισμα τους. Ακούω το μέλλον από τον Ιούνιο του 2004. Και αν τώρα πληρώνω και φεύγω, είναι γιατί είμαι σίγουρος για το τέλος. Έχω τη μνήμη κόρακα.   

Ανδρέας Πασσάς

 

 

(Συνολικές Επισκέψεις 169, 1 επισκέψεις σήμερα)
Sapiosexual - Γιατί εκτός από τις ...καμπύλες κάποιοι ανάβουν και από τις εγκεφαλικές έλικες!
Η ελληνική ιστορία της κάνναβης στην 1η Διεθνή Έκθεση για την κάνναβη στην Ελλάδα

Περισσότερα


mm
About Γιάννης Καφάτος 1269 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες αλλά πήρε πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*