19/02/2019

Μέρες και νύχτες υπό επιτήρηση # 41 – Το καινούργιο διήγημα του Ανδρέα Πασσά

επιτήρηση # 41

Ο μάστορας ανοίγει τα χαρτιά του. Η γνωμάτευση μοιάζει με στίχους τραγουδιού του Warren Zevon . Γιόκα μου ότι δούλευε για σένα, πάπαλα, ξέχασε το. Σου αφήνει μια ανάσα ώστε να συνειδητοποιείς ότι την πάτησες. Είναι ειδικό μάθημα στη σχολή ιατρικής, μετά από εκείνο της ανατομίας, τους δίνουν ένα υποκριτικής για όταν έχουν να ξεφουρνίσουν δυσάρεστα νέα.

Με την καρδούλα ή το νεφράκι σου στην ανοιχτή παλάμη, γαμημένοι Λόρενς Ολίβιε όλοι τους. Αλίμονο φτωχέ μου Γιόρικ, τα μέσα σου στράβωσαν και μοιάζουν με τα έξω και ο φτωχός Γιόρικ συλλογίζεται ότι είναι μόνο ένα κρανίο, δεν θέλει άλλους μπελάδες και κάποιος στο κοινό γελά, άπρεπα, τη λάθος στιγμής και εσύ θέλεις να κατέβεις και να του σκάσεις μια μπουνιά φωνάζοντας « Εδώ παίζουμε δράμα κύριος! Σπάσε »
« Και τώρα τί υποτίθεται ότι πρέπει να κάνω; »
« Εγώ γιόκα μου απλά κρατάω το χρόνο στον τερματισμό » ανεμίζει τη γνωμάτευση. « Εσύ τσίμπησες το μετάλλιο. Όμως αν το καλοδείς, δεν είναι δα και κάτι τρομερό. Ρίχνεις τα όπλα και συμβιβάζεσαι. Από δω πάνε κι άλλοι »
Θέλω να παραπονεθώ ότι ο πυροβολισμός δεν ακούστηκε ποτέ στη γραμμή εκκίνησης, οι άλλοι άρχισαν το τρέξιμο και εγώ απλά τους πήρα από πίσω, με τα πόδια, με ποδήλατο, κάνοντας χαζές πιρουέτες, έφτασα εδώ.

Θυμάμαι μικρός που κυνηγούσα πυγολαμπίδες με μια απόχη στην Κέρκυρα. Έμπαινα όλο και πιο βαθιά στο λαβύρινθο με κάθε πράξη, μαζί με τις πυγολαμπίδες στο βάζο, που το πρωί ήταν μαραμένοι σβόλοι στον πάτο του, ισχνές φολίδες του αναπόφευκτου. Άνοιγα το καπάκι να πέσουν έξω και ο άνεμος έπαιρνε τα κουφάρια στους θάμνους με έναν άδειο ήχο και τα μυρμήγκια άρχιζαν το τσιμπούσι.
Με φινετσάτη μαστοριά τσιμπάει την πενηνταρού για το χρησμό. Ψιθυρίζει νωθρά « Μόνο χαμηλές πτήσεις από δω και πέρα, ε γιόκα μου; Και να προσέχεις τι βάζεις στα σωθικά σου. Αν τα αγαπάς θα μείνουν εκεί που πρέπει και θα τα έχεις αποκλειστικά εσύ και δεν θα τα βλέπει άλλος »
Τα σωθικά μου είναι στα μάτια, γι αυτό και γω παριστάνω το χρυσόψαρο γιατρέ.
Ήδη αδημονώ να ξεπλύνω τα νέα με ένα Johnny go do my will. Έτσι να το εορτάσουμε καλέ. Ο ήχος των πλήκτρων επιβραδύνει. Λιγότερες λέξεις. Υπάρχει και η ντροπή.

Όταν ο κόσμος καίγεται και πνίγεται, αυτός είναι ο δαίμονας σου; Πως θα βάλεις φωτιά στο κόκκινο και στο μαύρο του. Οι τραγωδίες κάνουν τέλειους κύκλους Cumshot and wrap. Φανταστικά νυκτόβια πουλιά στις φυλλωσιές αναγγέλλουν το μήνυμα.

Έπεσε η μεγάλη νύχτα. Ο παππούς κάθεται στο κρεβάτι με τη μάσκα του οξυγόνου και ένα κομμάτι ξύλου ελιάς στο στόμα έτσι που να μοιάζει με τσιγάρο. « Στη ζωή, σε κλωτσάνε όσα σε κρατούν σε αυτή »

Όταν τον ξαναείδα είχε ένα σωλήνα ριζωμένο στο λάρυγγα και το ίχνος του στην οθόνη το έψαχνες με μεγεθυντικό φακό.

Ανάποδα στο δένδρο εννιά μέρες, πέρασε στην όχθη του καπνού και της αγρύπνιας και όταν συναντιόμαστε, συνήθως καίγομαι από πυρετό στα κόκαλα και τις μασχάλες και είναι και άλλοι μέσα στην κάπνα και την ομίχλη, ακούω τα βήματα τους στη λάσπη να πλησιάζουν, κύμβαλα και τον αέρα στις καλαμιές, ένα τραγούδι παιγμένο ανάποδα και το χρατσάρισμα της βελόνας, πυγολαμπίδες όμοιες με καύτρες πούρων χορεύουν γύρω από το κεφάλι μου, στάχτη στο πρόσωπο, στάχτη στο στήθος και έχω την αίσθηση ότι τα πόδια μου δεν χωράνε στα παπούτσια γι αυτό παραπατάω και πέφτω, σηκώνομαι και δεν φτάνω πουθενά, παρά μόνο με ένα τίναγμα πίσω στο κρεβάτι και στο θόρυβο της Δευτέρας, να αναρωτιέμαι τι μέρα είναι και τι έχω να κάνω σήμερα, όταν κάθε μέρα είναι ίδια με την προηγούμενη και δεν χρειάζεται καν να την ονοματίσω, παρά μόνο όταν αυτή κρύβει μια οδυνηρή έκπληξη ή μια σπάνια ομορφιά στις πτυχές της. Cold turkey, γιόκα μου. Καθαρός στο αδιέξοδο ή βουτιά στο βρωμερό πηγάδι.

Ανδρέας Πασσάς

(Συνολικές Επισκέψεις 93, 1 επισκέψεις σήμερα)
Μαρία Πρωτόπαππα: Για να ξεφοβηθώ δανείζομαι την εμπειρία της «Έμμα Ρέγιες»
LOMA – JOY - το τραγούδι της Τρίτης

Περισσότερα


mm
About Γιάννης Καφάτος 1309 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες αλλά πήρε πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*