22/09/2023

Μια έκπληξη στα σoκάκια του Πέρα

στα σoκάκια του Πέρα

Η εικόνα ήρθε μπροστά μου προχθές, στα καλά καθούμενα, καθώς μπήκα από τα παρασόκακα του Πέρα για να αποφύγω τον Ίσιο Δρόμο που είναι εφιαλτικός αυτές τις ημέρες με τα έργα ανάπλασης που γίνονται κατά μήκος του, ανασκαμμένος παντού, μπουλντόζες, κομπρεσέρ, φορτηγά και τον κόσμο να συνωστίζεται και να στριμώχνεται πότε στην μια πότε την άλλη πλευρά του δρόμου . « Για καλό είναι, αυτό τουλάχιστον το έργο, αλλά μέχρι να γίνει θα υποφέρουμε» σκεφτόμουν…

Τον δρόμο αυτό από τα στενά μου τον είχε δείξει πριν από χρόνια,, όταν είχα πρωτοέρθει στην Πόλη ο Αντώνης, μια μέρα που φεύγαμε από την Αγία Τριάδα-δεν θυμάμαι καν για ποιο λόγο ήμασταν εκεί- και εγώ ήθελα να πάω προς το Γαλατασαράι.

στα σoκάκια του Πέρα

Στεκόμουν στην πλαϊνή είσοδο του αυλόγυρου της εκκλησίας, δίπλα στο Ζάππειο και έκανα να στρίψω να βγω στον Ίσιο Δρόμο, (Ιστικλάλ τον έλεγα ακόμα τότε), για να κατέβω προς τα κάτω. Ο Αντώνης έβγαινε και εκείνος και μόλις με είδε με ρώτησε που πάω. Του απάντησα και αμέσως «Έλα μαζί μου, θα σε βγάλω εγώ μέσα από τα σοκάκια του Πέρα, να μάθεις και αυτό τον δρόμο» μου λέει. «Εγώ αυτόν πάντα ακολουθώ όταν πάω στο Ζωγράφειο. Από κάτω γίνεται της τρελής. Τα παρασόκακα οι τουρίστες δεν τα ξέρουν, ούτε και οι ανατολίτες. Φοβούνται να μπουν κιόλας, και έτσι έχουμε την ησυχία μας» Τον ακολούθησα.

Περνούσα για πρώτη φορά από εκεί. Στενά που το ένα έβγαινε μέσα από το άλλο, σχεδόν ποτέ σε συνέχεια το ένα με το άλλο, στοές που εμφανίζονταν από το πουθενά διαπερνούν πελώρια κτήρια, μικρά αδιέξοδα περικυκλωμένα από εισόδους παλιών μεγάρων.

Σε μια στροφή του δρόμου βλέπω ένα μεγάλο σκουρόχρωμο κτήριο. Μεγάλο και επιβλητικό. Ήταν ωστόσο βαμμένο σε ένα σκούρο κόκκινο-μπορντώ χρώμα που είχε γίνει με τα χρόνια σκούρο καφέ , σχεδόν μαύρο, και ανέδυε μια καταθλιπτική αίσθηση παρακμής. «Εδώ είναι η Φιλόπτωχος του Πέρα. Εδώ και το Μπέυογλου Σπορ» μου λέει. «Μάλιστα» απαντάω αμήχανα. Προχωρήσαμε ακόμα λίγο και μετά μέσα από ένα πασάζ με είσοδο και έξοδο στο πουθενά βρεθήκαμε δίπλα στο Ζωγράφειο. «Εγώ εδώ σε αφήνω. Εσύ προχωράς δεξιά . Στα 20 μέτρα, στρίβεις από το στενό που βλέπεις να είναι ο μπερμπέρης. Στο τέλος του φτάνεις στην είσοδο του Γαλατασαράι .

Το βράδυ στο σπίτι άνοιξα τα κιτάπια μου.: Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Πέρα είναι η παλιότερη και σημαντικότερη φιλόπτωχος της Πόλης με σπουδαίο έργο και διαχρονική ποικίλη προσφορά στην Ρωμέικη κοινότητα. Ιδρύθηκε το 1861 και εγκαταστάθηκε στο ιδιόκτητο κτήριο που είδα το 1909. Η Φιλόπτωχος νοικιάζει το οίκημα σε διάφορους φορείς και χρησιμοποιεί τα εισοδήματα για τις αγαθοεργίες της.. Εκεί στεγάζεται η εφημερίδα Ηχώ της Πόλης και το Ραδιόφωνο της Ηχούς. Εκεί έχει την έδρα του και ο περίφημος Αθλητικός Σύλλογος Πέρα, ή στα πολίτικα το Πέρα Κλαμπ, που αργότερα έγινε αναγκαστικά Beyoğlu Spor Külubu είτε Beyoğlu Spor, ένα από τα παλαιότερα αθλητικά σωματεία της Τουρκίας και μητρικός σύλλογος για δύο μεγάλους ελληνικούς αθλητικούς ομίλους που αναγνωρίζουν στο Πέρα σπορ τις ρίζες τους, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.

στα σoκάκια του Πέρα

Το κτίριο βρίσκεται σε ένα από τα σοκάκια του Πέρα, το σοκάκι του τηλέγραφου (Tel sokak), σε μια περιοχή που κάποτε ήταν μια πυκνοκατοικημένη ελληνική γειτονιά που τώρα βέβαια έχει αλλάξει.

Φέτος, μέσα στο καλοκαίρι είδα ότι μπήκαν σκαλωσιές στην πρόσοψη με σκοπό την συντήρησή του κτιρίου. Έφυγα όμως στο μεταξύ για διακοπές, και το είχα ξεχάσει. Έτσι όταν πέρασα πριν δυο μέρες από το στενό με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Οι σκαλωσιές είχαν στο μεγαλύτερο μέρος τους βγει και η καταθλιπτική πρόσοψη είχε εξαφανιστεί. Τα επάλληλα στρώματα μπογιάς που κάλυπταν τις λεπτομέρειες είχαν φύγει, σημεία με φθορές είχαν επισκευαστεί, τα παράθυρα συντηρηθεί και την θέση του καφεκόκκινου είχε πάρει ένα όμορφο απαλό μωβ. Η εν γένει εικόνα τελείως διαφορετική, να αναδεικνύει πλέον την δωρική λιτότητα, την μεγαλοπρέπεια και την σεμνότητα του κτιρίου, Έτσι ίσως, όπως το ονειρεύτηκαν παλιές αρχόντισσσες της Πόλης που φρόντισαν για την ανέγερσή του, η Χριστίνα Ζαφειροπούλου, η Μαρία Ευγενίδου, η Φρόσω Ζαρίφη κ.α.

Στολίδι και πάλι το κτίριο στη συμβολή των οδών Κιουτσούκ παρμάκ καπί και Τελ, στην καρδιά του Πέρα Λαμπρότερη πέτρα αυτού του επιβλητικού κοσμήματος η λιτή επιγραφή του κτιρίου «Φιλόπτωχος Αδελφότης».

Αυτό το τελευταίο ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη και η συγκίνηση για μένα. Η επιγραφή βεβαίως υπήρχε πάντα, αλλά αποκαλύφθηκε και πάλι μόλις τώρα, αφού για δεκαετίες έμεινε κρυμμένη πίσω από παχείς σοβάδες, όπως η νοοτροπία της εποχής «πολίτη μίλα τουρκικά» απαιτούσε και ο φόβος υποχρέωνε.Λίγο πιο κάτω στην γωνία διέκρινα χαραγμένα και τα ονόματα των μηχανικών που συνεργάστηκαν. “ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΠΕΤΣΙΛΛΑΣ ΠΟΥΣΚΟΥΛΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ” αυτή η επιγραφή υπήρχε και πριν, αλλά ήταν αδύνατον να την διακρίνεις μέσα στο σκούρο χρώμα που είχε ο τοίχος.

στα σoκάκια του Πέρα

Έκπληκτος και με μεγάλη συγκίνηση άνοιξα την κάμερα του κινητού μου.Δεν είναι λίγο να βλέπεις μετά από χρόνια και πάλι μια ελληνική επιγραφή στο Πέρα. Στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτές που έχουν απομείνει. Οι δυο εργάτες που δούλευαν εκεί-ο ένας είχε πριν λίγο σχολάσει-ανέβηκαν στις σκαλωσιές και στήθηκαν και αυτοί. Χαλάλι οι φωτογραφίες. Ήταν αυτοί που λίγες μέρες πριν είχαν αποκαλύψει και πάλι τα ελληνικά γράμματα. Διαβάζω δυνατά, σα να μη πιστεύω στα μάτια μου. «Φιλόπτωχος Αδελφότης» «Ξέρεις τι σημαίνει , αυτό;» μου λέει ένας από τους δύο εργάτες. “Fukara derneği” του λέω. «Ο σύλλογος του φουκαρά, φουκαρά μου σκέφτομαι» «Ναι»μου λέει, «έτσι είναι. Στα ρωμέικα. Εσύ που το ξέρεις; Ρωμιός είσαι;» «Ναι»του λέω.Και συνεχίζω με αυτοπεποίθηση, «Ρωμιός. Οι παππούδες μου το έχτισαν αυτό,εκείνοι έχτισαν και τα πιο πολλά που βλέπεις εδώ γύρω.» Με κοιτάει αμήχανος. «Από πού είσαι εσύ;» ρωτώ «Από την Πόλη» , κομπιάζει. «Βέβαια τελικά εσύ είσαι από την Πόλη. Εγώ είμαι από το Αντίαμαν, αλλά ήρθα παιδί εδώ»

«Γειά στα χέρια σου, μάστορα, ωραία δουλειά. Ἀντε καλή ευκολιά» του λέω, χωρίς να συνεχίσω την συζήτηση. Του χάρισα ένα πλατύ χαμόγελο και προχώρησα βιαστικά.

…Δεν ήθελα να δεί τα μάτια μου που άρχιζαν να βουρκώνουν…

Γιάννης Γιγουρτσής


mm
About Γιάννης Γιγουρτσής 28 Articles
Γιάννης Γιγουρτσής

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*