16/10/2018

Μια …κονσέρβα συντηρεί τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής (Photos)

κονσέρβα συντηρεί

«Θυμάσαι τότε που…»
Ε, υπάρχουν κάποιοι που θυμούνται και φροντίζουν να μας θυμίζουν εικόνες μιας Ελλάδας που άλλαξε, αλλά υπήρξε αλλιώς.

Με μεράκι και αισθητική, η σελίδα konserva στο Facebook σπάει την διαδικτυακή ρουτίνα της γκρίνιας, των ψαχαναγκασμών και της μεγαλύτερης πλατείας του πλανήτη και με φωτογραφίες από το χθες μας προσφέρει μια όαση στοχασμού.

Ναι, οι μεγαλύτεροι αναγνωρίζουν εύκολα τις εικόνες της νιότης τους, και οι νεότεροι κοιτούν με περιέργεια, τουριστική, το παρελθόν μιας πόλης, μιας πατρίδας που τρέχει με ιλλιγγιώδη mbps, και καταγράφει σε εκατομμύρια megapixels μια καθημερινότητα που συχνά γίνεται αφόρητη.

Η σελίδα που έστησε ένας αρχιτέκτονας, η konserva,  γίνεται ένα διαδυκτιακό μουσείο που μπορείς να ανακαλύψεις εικόνες, αναλογικές μιας εποχής που έβγαινε από το μαυρόασπρο και φωτιζόταν στο χρώμα της Kodak και της Fuji. Τότε που για να δεις τη φωτογραφία που τράβηξες έπρεπε να τελειώσει το φιλμ, να το πας στον φωτογράφο και να περιμένεις μια βδομάδα – ίσως και περισσότερο μερικές φορές (ας πούμε μετά τις διακοπές καλοκαιριού, χρίστουγεννα, πάσχα) αναλόγως με την κίνηση. Και μέχρι τη στιγμή που έφτανες στο φωτογραφείο και άνοιγες τον κίτρινο (συνήθως) φάκελο δεν ήξερες τι φωτογραφία είχες τραβήξει.

Κι όμως αυτές οι φωτογραφίες είναι σήμερα μια απόδραση σε μια εποχή που οι ταχύτητες ήταν πιο αργές, η επικοινωνία γινόταν κυρίως αυτοπροσώπως και ό,τι είχες αποτυπώσει στόλιζε έναν τοίχο, ή γινόταν ένα άλμπουμ που το ξεφύλλιζες μόνος ή με παρέα.
Η φωτογραφία είναι για πολλούς από εμάς μια απόδραση έτσι κι αλλιώς.

κονσέρβα συντηρεί

Ελάτε να γνωρίσουμε τον Γιάννη Γουβιανάκη, που έστησε αυτή την πολύ δραστήρια σελίδα στο Facebook:

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου με γοήτευε να μαζεύω παλιές φωτογραφίες  και αντικείμενα.
Η σελίδα δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο, με σκοπό να μοιραστώ και να επικοινωνήσω την συλλογή μου σε μεγαλύτερο κοινό, γεγονός που είχε τελικά απρόσμενη απήχηση. Το όνομα «konserva», το εμπνεύστηκα από την κοινώς γνωστή του σημασία, αυτής της διατήρησης ενός προϊόντος σε άριστη κατάσταση, της συντήρησης. Αυτό άλλωστε κάνει η konserva διατηρεί και προβάλλει το αισθητικά ωραίο.

κονσέρβα συντηρεί

Υπήρξε μια φωτογραφία που σε έκανε να σκεφτείς τη συλλογή και να κάνεις την konserva;

Δεν ήταν μία φωτογραφία, που μου έδωσε το έναυσμα και την έμπνευση για την σελίδα. Ήταν το σύνολο του υλικού που είχα συλλέξει. Μια προσωπική συλλογή που αποτελείται από καρτ ποστάλ και φωτογραφίες από οποιαδήποτε σχετική πηγή, που μου κινήσει το ενδιαφέρον. Είμαι σε συνεχή αναζήτηση φωτογραφιών.
Ξεκίνησα την σελίδα στο facebook μόνος μου και λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε, φτιάξαμε μία σχετική ιστοσελίδα (www.konserva.gr), στην οποία πλέον πολλοί φίλοι και λάτρεις του παλιού και του αισθητικά ωραίου συντάσσουν άρθρα, ο φίλος Νάσος Ευστρατιάδης ασχολείται κυρίως με τα βίντεο, συμμετέχοντας όλοι στην νοσταλγία, που απηχεί το εγχείρημά μας.

Ποια είναι τα θέματα που προβάλει η konserva;

Η σελίδα προβάλει φωτογραφίες όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και πολλών άλλων πόλεων της Ελλάδας και κάποιες περιορισμένες πόλεων ή προσώπων παγκόσμια γνωστών.

κονσέρβα συντηρεί

Ως αρχιτέκτονας και ως συλλέκτης πες μου δέκα κουβέντες για την πόλη μας, την Αθήνα

Η Αθήνα τότε και τώρα, φυσικά δεν αρκούν 10 λέξεις, είναι μία πόλη με αντιθέσεις, προκλήσεις, που άλλοτε μας γοητεύει, άλλοτε μας απογοητεύει, που άλλοτε μας απογειώνει κι άλλοτε μας κουράζει, μία πόλη αναλλοίωτη.

Η σελίδα απεικονίζει το ωραίο της πόλης, που επειδή είναι χρονικά απομακρυσμένο φαντάζει άφθαρτο. Δεν αναφέρεται στον τότε τρόπο ζωής, που αναμφισβήτητα βαρυνόταν και με δυσκολίες και με προβλήματα, δεν έχουμε άλλωστε την βούληση να ωραιοποιούμε το παρελθόν, παρά μόνο να προβάλλουμε καλαίσθητες εικόνες του.       

Η σελίδα έχει πανω απο 50 χιλιάδες μέλη. Σας στέλνουν υλικό; Θέλετε να συμμετέχει ο κόσμος στη συλλογή αυτή;

Ο κόσμος στέλνει αρκετές φωτογραφίες, των οποίων η ποιότητα δυστυχώς συνήθως δεν είναι αυτή, που επιτρέπει την δημοσίευσή τους. Βεβαίως περιμένουμε από τον κόσμο, να μας στέλνει φωτογραφίες ή με μήνυμα ή στην σελίδα μας στο facebook ή στο email  [email protected]

κονσέρβα συντηρεί

Ταξιδέψτε με τις φωτογραφίες της Konserva, ψαχουλέψτε κούτες σε αποθήκες ή πατάρια, στο πίσω μέρος του συρταριού, ανάμεσα σε σελίδες βιβλίων. Πάντα κάπου εκεί κρύβονται μικροί θησαυροί, και σίγουρα παλιές φωτογραφίες με τις ιστορίες που κουβαλάνε!

Γιάννης Καφάτος

(Συνολικές Επισκέψεις 130, 1 επισκέψεις σήμερα)
Όταν οι Army of Lovers έκραξαν τους Abba – Aπό το «σεντούκι» των 80’s Βασίλη Λούκα
Gimme Shelter Festival: Οι προβολές της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου (Video)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1125 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες αλλά πήρε πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*