05/12/2023

Ο αμετανόητος

Θέλεις να αγιάσεις και δεν σε αφήνει.

Ο αμετανόητος

Την πολιτική αντιπάθειά μου προς τον πρώην Πρωθυπουργό. δεν την έκρυψα ποτέ.

Ο βασικός λόγος έχει να κάνει με την πολιτική ζημιά που προξένησε από όποια πόστα και αν πέρασε.

Στην πρώτη φάση της πολιτικής του διαδρομής έκανε δύο μείζονα λάθη που κανονικά θα έπρεπε να τον βουλιάξουν στην πολιτική αφάνεια
-Δημιούργησε το σκοπιανό, ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα που μας ταλανίζει, ως μη όφειλε, μέχρι σήμερα
-Έριξε την κυβέρνηση του ευεργέτη του Μητσοτάκη

Δυστυχώς επανήλθε στην πολιτική και στον αφρό χάρη στην ανοχή και την βοήθεια του Κ Καραμανλή και, δυστυχώς για τη χώρα και το κόμμα του εξελέγη Πρόεδρος της ΝΔ.

Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ακολούθησε μηδενιστική αντιπολιτευτική τακτική, υποσκάπτοντας της προσπάθεια του ΓΑΠ την πρώτη κρίσιμη φάση των μνημονίων, βάζοντας την προσωπική του πολιτική ανέλιξη μπροστά από το συμφέρον της χώρας που ήθελε να κυβερνήσει. Τα Ζάππεια είναι μια από τις χειρότερες στιγμές της μνημονιακής περιόδου.

Ως Πρωθυπουργός απεδείχθη λίγος και αναποτελεσματικός, ανίκανος να φέρει εις πέρας το μνημόνιο που υπέγραψε κρυβόμενος πίσω από την,, λυσσαλέα είναι η αλήθεια, αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν έχασε τις εκλογές γαντζώθηκε στην καρέκλα και αρνήθηκε να παραιτηθεί, πράγμα που έκανε μόνο μετά και από την δεύτερη ήττα στο δημοψήφισμα.

Στην συνέχεια, αντί να ιδιωτεύσει, ως όφειλε -τι άλλο ήθελε πιά-, επέλεξε, σαν ένα είδος πολιτικού ζόμπι, να συνεχίσει να βρίσκεται στην Βουλή και να δηλητηριάζει με την παρουσία του την προσπάθεια του Κυριάκου. Μητσοτάκη για να στήσει ένα κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα που θα διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία. Λειτουργεί παρασκηνιακά, υποβάλει την ατζέντα του σε μεγάλο βαθμό και περιμένει την πολυπόθητη ρεβάνς. Ο νυν Πρόεδρος της ΝΔ, δεδομένου ότι ο Σαμαράς έχει ακόμα επιρροή στο κόμμα, δεν μπορεί να τον ξωπετάξει, όπως θα του άξιζε, αλλά φαντάζομαι και ελπίζω πως θα μπορέσει να τον απομονώσει, εφόσον κάποια στιγμή γίνει πρωθυπουργός ο ίδιος.

Στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός προχώρησαν κάποια πράγματα είναι η αλήθεια, και δεν μηδενίζω το έργο του, όπως δεν μηδενίζω καμία κυβέρνηση , πλην της χούντας που την βλέπω μόνο αρνητικά

Υπήρξαν όμως δύο λάθη, τα οποία σήμερα οι πάντες νουνεχείς και εχέφρονες, ακόμα και μέσα στην ΝΔ, παραδέχονται ως λάθη της περιόδου. Το πρώτο ήταν μια πολιτική απόφαση που αποδείχθηκε και λανθασμένη και έκανε πολύ μεγάλη ζημία στο κόμμα του, καθώς χάρισε ένας πρώτης τάξεως αντιπολιτευτικό όπλο στην τότε αντιπολίτευση: Το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ.
Το δεύτερό ήταν περισσότερου προσωπικό και φανέρωνε το ήθος της προσωπικότητάς του, και όχι μόνο ως πολιτικού.

Αρνήθηκε να παραδώσει, ως όφειλε, την πρωθυπουργική έδρα, το Μέγαρο Μαξίμου, στον νέο πρωθυπουργό, και να κάνει το αυτονόητο και το σύνηθες σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, αυτό που είχαν κάνει οι προκάτοχοί του και αυτό που όφειλε, αν μη τι άλλο, να κάνει ως ένας καλοανατεθραμμένος αστός. Να τον περιμένει στην πόρτα, να τον χαιρετήσει και να φύγει μετά ως κύριος.

Τότε, παρά την χείριστη εντύπωση η πράξη αποδόθηκε στην πικρία και την κακή ψυχολογία της στιγμής.

Σήμερα, ο κ. Σαμαράς βγαίνει και δίνει μια συνέντευξη (στα «Παραπολιτικά») όπου, εκτός του ρεβανσιστικού τόνου και όλων των άλλων εκδικητικών που λέει (δεν μπαίνω στην ουσία, η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον προσωπική, πέρα από πολιτική) ,όχι μόνο δεν κάνει καμία αυτοκριτική, αλλά υπερασπίζεται ρητά αυτές τις δύο λάθος επιλογές.

Φοβάμαι πως τα στερνά τιμούν τα πρώτα, και πως ο Αντώνης Σαμαράς, στην αθέλητη αλλά μοιραία δύση της πολιτικής του καριέρας, αποδεικνύεται εκτός από μοιραίος πολιτικός, ένας άνθρωπος εμπαθής και αμετανόητος για τα λάθη του. Προσωποποιεί έτσι με το πολιτικό και το προσωπικό του ήθος, αυτά που ΔΕΝ θα έπρεπε να είναι ένας σωστός πολιτικός και ένας καλός άνθρωπος, και λειτουργεί ως παράδειγμα αρνητικό

ΥΓ.
Υπάρχουν, θα πουν κάποιοι, πολύ πιο επίκαιρα πράγματα για να ασχοληθεί κανείς και πολλά για να κριτικάρει σχετικά με την κυβέρνηση κα τα έργα της.
Ας μην συγχέουμε όμως τα πράγματα. Το κάνω και αυτό και αναλαμβάνω το κόστος. Αυτό όμως δε σημαίνει πως κατά περίπτωση δεν θα κρίνουμε την δημόσια παρουσία άλλων προσώπων, που επηρεάζουν την πολιτική ζωή της χώρας.
Όταν ο κ. Σαμαράς αποχωρήσει πραγματικά οριστικά από τη πολιτική ζωή και απαλλάξει το κόμμα του και την χώρα από την τοξική παρουσία του, τότε υπόσχομαι πως δεν θα ασχοληθώ ξανά μαζί του


mm
About Γιάννης Γιγουρτσής 28 Articles
Γιάννης Γιγουρτσής

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*