17/04/2024

Ο Δρόμος περνά από μέσα – Στην πρεμιέρα μιας κλασικής παράστασης που αξίζει να δείτε

περνά από μέσα

Ο Γιώργος Κυρίτσης καταθέτει ψυχή και καλλιτεχνική ωριμότητα σε ένα έργο “σταθμό”, όπως το λένε οι πιο εδικοί από εμένα στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Η σφραγίδα του Κώστα Καζάκου (σκηνοθέτη) είναι έντονη στη διδασκαλία των ηθοποιών και το στήσιμο της παράστασης.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο έργο “Ο Δρόμος περνά από μέσα” στήνει ένα στρατευμένο έργο για έναν κόσμο που κατρρέει.
Καταρρέει η μεγαλοαστική τάξη, αλλά παρασέρνει στην παθογένειά της και τον ήρωα μικροαστό καταφερτζή κι εν τέλει μικροαπατεώνα.
Με στιβαρούς χαρακτήρες που παλεύουν να διατηρήσουν ότι χάνουν, αλλά και με έναν διδακτισμό, που γίνεται ακόμη πιο έντονος μέσα από τη σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου.

Ένα κείμενο εξαιρετικό, απαιτητικό, που φλερτάρει με την τραγωδία, και το πικρό χιούμορ. Μέτρο σε όλα τα στοιχεία και έναν ρυθμό που ξεκινάει από τη ραθυμία και καταλήγει σε ένα συναισθηματικό ποδοβολητό.

Στην πρεμιέρα του έργου, το βράδυ της Δευτέρας στο θέατρο Τζένη Καρέζη βρέθηκαν φίλοι και συνεργάτες – είχα την χαρά να είμαι κι εγώ σ’ αυτό το κοινό – που καταχειροκροτήσαμε τον θιάσο μόλις έσβησαν τα φώτα.

Ένα χειροκρότημα πηγαίο, ζωηρό και παρατεταμένο. Γιατί το άξιζαν όλοι τους.

Επί σκηνής στο Θέατρο Καρέζη βλέπουμε, με έναν άλλο τρόπο ανάγνωσης της παράστασης, την ιστορία του νέου ελληνικού θεάτρου και το μέλλον του.

Γιώργος Κυρίτσης σε έναν ρόλο ζωής, ανασκαλεύει τον εαυτό του, παλεύει, απευθυνόμενος στο κοινό. Προσπαθεί να διασωθεί από την παραίτηση και την ανία. Και μας χαρίζει μια ερμηνεία πολλών συναισθηματικών διακυμάνσεων.

Η Άννα Γεραλή, σε έναν ρόλο καταλύτη. Μια ιδότυπη Κασσάνδρα που βλέπει τι συμβαίνει, αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να αλλάξει την κατάσταση.

περνά από μέσα

Κι από την παλιά φρουρά να περάσουμε στην νεότερη: Ηλιάνα Μαυρομάτη, η γυναίκα που προσπαθεί να ξεφύγει από τη “θέση” για την οποία πάντα την προορίζει.

Γιώργος Δαμπάσης: Στην αρχή σαν καρικατούρα του ρόλου που υποδύεται και στη συνέχεια του έργου αναδεικνύει όλο το ταλέντο του στον δύσκολο χαρακτήρα που ενσαρκώνει. Γιατί είναι δύσκολο να υποδυθείς κάποιον που νομίζει ότι πάντα κερδίζει, ότι δεν υπάρχουν εμπόδια αλλά τελικά ηττάται.

περνά από μέσα
Και τέλος ο Όμηρος Πουλάκης. Ένα πραγματικό αστέρι επί σκηνής. Από την πρώτη στιγμή που βγαίνει στη σκηνή μέχρι την τελευταία κοσμεί την παράσταση με την υποκριτική του δεινότητα.

περνά από μέσα

Μια παράσταση που αξίζει να την ανακαλύψει κανείς.

Πληροφορίες για την Παράσταση

«Ο Δρόμος Περνά από Μέσα» είναι ίσως, το πιο ώριμο και βαθύ έργο του «πατέρα» του Νεοελληνικού Θεάτρου.

Σ’ ένα νεοκλασικό αρχοντικό που καταρρέει, ζει ο ξεπεσμένος μεγαλοαστός και η αφοσιωμένη οικονόμος του. Εκεί καταφθάνει εξ Ευρώπης και ο τεχνοκράτης ανιψιός και κληρονόμος. Ξαφνικά εισβάλλει ένας πολυμήχανος λαϊκός επιχειρηματίας μαζί με την όμορφη γυναίκα του, προάγγελοι μιας αναπότρεπτης κατεδάφισης. Με «κράχτη» τις πραγματικές αντίκες και την ιστορία του σπιτιού, θα πουλάνε πλαστογραφημένα έπιπλα πατιναρισμένα με ψεύτικες ιστορίες που μαγεύουν πάντα τους νεόπλουτους. Το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή και αποδίδει. Ο σκόρος όμως κατατρώει τις αντίκες… Το τραγούδι της φθοράς κυριαρχεί παντού.

Η άγνοια της Ιστορίας αποτελεί «ύβριν». Η καταιγίδα έρχεται και θα ανατρέψει τα πάντα.

Μέσα στη μαγεία του ωραίου αυτού ερειπίου, συγκρούεται το παρελθόν με το αδίστακτο παρόν, μέσα από Πάθη, Μίση, Έρωτες, Θυσίες, Ηρωισμούς και Προδοσίες.

Ο Καμπανέλλης, ως λογοτέχνης, είναι μάστορας των ανατροπών. «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ» τελειώνει αριστουργηματικά, με τρόπο ιδιοφυή και αποκαλυπτικό, που οδηγεί στη συνειδητοποίηση.

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:

Φάνης Ποριώτης ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Χάρης Αντωνάκος ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΠΑΣΗΣ

Λίτσα η γυναίκα του η ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ

Γλυκερία η ΑΝΝΑ ΓΕΡΑΛΗ

Αντρέας Ποριώτης ο ΟΜΗΡΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ

Σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

Σκηνικά – Κοστούμια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Μουσική σύνθεση-Επιμέλεια: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ


mm
About Γιάννης Καφάτος 2258 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*