Δυνατός Ομπάμα

Ο ΔυΝαΤός Ομπάμα

Ας πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό που λέει ο Ομπάμα είναι ακριβώς η άποψη του ΔΝΤ. "Κάντε επώδυνες μεταρρυθμίσεις, για να γίνει ρύθμιση του χρέους". Ποιες είναι οι "επώδυνες μεταρρυθμίσεις"; Όποιος διαβάζει έστω λίγο την επικαιρότητα το γνωρίζει: Πλήρης απορρύθμισης των εργασιακών, νέος "υπερκατώτατος μισθός", απελευθέρωση των απολύσεων, νέα μείωση των κύριων συντάξεων.

Τότε- και μόνο τότε- θα γίνει ρύθμιση του χρέους, που θα είναι προϊόν ενός παζαριού και θα κρατά τη χώρα δεμένη με νέα προαπαιτούμενα και χωρίς ουσιαστικά να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων. Ποιό ακριβώς θα είναι το θετικό που θα εισπράξει ένας 23χρονος που θα λαμβάνει έναν "υπερκατώτατο" των 300 ευρώ, ακόμα κι αν του πουν ότι έχουμε ρυθμό ανάπτυξη 3% ή ότι μειώνεται το ύψος των δόσεων για την αποπληρωμή του χρέους; Ποιό ακριβώς θα είναι το κέρδος αυτού που θα δουλεύει ως αναλώσιμος στον "επενδυτή" που θα τον αντιμετωπίζει μόνο ως λογιστικό δεδομένο; Γιατί θα πρέπει να χαρεί ο συνταξιούχος, που θα του μειωθεί για πέμπτη φορά η σύνταξη, αν μπούμε σε «τροχιά ανάπτυξης»;

Η πρόταση Ομπάμα υπακούει στις απαιτήσεις του πιο σκληρού νεοφιλελεύθερου πυρήνα, είναι τεχνοκρατική και όχι πολιτική, αφού εκφράζει τη βεβαιότητα – που η ζωή η ίδια την έχει διαψεύσει- ότι μια γενικευμένη απορρύθμιση παράγει θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία. Μπορεί να αποδώσει "θετικά" αποτελέσματα για τους δείκτες, αλλά αυτό που ζητά είναι η θυσία των ήδη θυσιασμένων. Ζητά αύξηση των απασχόλησης, μικραίνοντας την πίτα που θα μοιράζονται οι απασχολούμενοι.

Είτε η θέση του Ομπάμα γίνει δεκτή από τους γερμανούς και το ευρωπαϊκό ιερατείο, είτε όχι, ένα είναι το δεδομένο. Το μάρμαρο θα κληθούν να το πληρώσουν αυτοί που το πληρώσουν ήδη, με αντάλλαγμα μια ασαφή «ελπίδα», που θα συμπυκνώνεται στο να έχεις τουλάχιστον δουλειά και ας είναι με όρους του 19ου αιώνα.

Ναι, ο Ομπάμα είναι χαρισματικός, επικοινωνιακός, χαλαρός, με χιούμορ και αυτοπεποίθηση, αλλά εδώ δεν κάνουμε casting για αμερικάνικη κομεντί, ούτε ψάχνουμε για γαμπρό. Μιλάμε για τις ζωές μας.

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top