28/11/2023

Ο Νίκος Δερτίλης και ο διπλός του ρόλος στη «Μήδεια» στο Μπάγκειον (συνέντευξη)


Οι πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις ήταν στην Θεσσαλονίκη το 2012 και έπειτα στην Πάτρα. Έχοντας παίξει σ’  εννέα θεατρικές παραγωγές, σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, πριν λίγους μήνες αποφάσισε να κυνηγήσει τα όνειρά του στην πρωτεύουσα.

Και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε την καλύτερη αρχή, κλέβοντας τις εντυπώσεις στην «Μήδεια» του Ευριπίδη που σκηνοθετή ο Δημήτρης Γεωργαλάς στο Μπάγκειον, στην Ομόνοια. Εκεί, θα τον ξαναδούμε από τις 5 Σεπτεμβρίου, να ερμηνεύει δύο ρόλους: τον Κρέοντα και τον Αιγέα, δύο διαφορετικές όψεις, του ίδιου νομίσματος που ακούει στο όνομα: εξουσία!

Ο Νίκος έγινε ηθοποιός για «να εκφράσει, να επικοινωνήσει και να μοιραστεί πράγματα και συναισθήματα». Ονειρεύεται να παίξει στην Επίδαυρο και μιλάει για όλα στο viewtag.gr

Ξεκινήσατε για λίγες παραστάσεις και η μια παράταση, έφερε την άλλη. Γιατί πιστεύεις ότι η «Μήδεια», που παρουσιάσατε στο Μπάγκειον αρέσει τόσο πολύ στο κοινό;

Πιστεύω, ότι το ίδιο το κείμενο του Ευριπίδη, αρέσει πολύ στο κοινό. Είναι ένα έργο, το οποίο πραγματεύεται τόσο βαθιά τον έρωτα την ζωή και το θάνατο όσο και βασικά κοινωνικοπολιτικά θέματα που αφορούν τον άνθρωπο, η εξουσία του δυνατού προς τους αδύναμους και φυσικά το μεταναστευτικό.

Η πράξη της Μήδειας  είναι τόσο αποκρουστική και κατακριτέα από την κοινωνία αλλά από την άλλη η κοινωνία επιθυμεί να παρακολουθήσει έστω κι από μία κλειδαρότρυπα την πράξη αυτή. Και ο βασικός λόγος είναι τα αρχέγονα ένστικτα.

Στη δική μας παράσταση, ο Δημήτρης Γεωργαλάς έχει επικεντρωθεί σ’ όλα αυτά, φωτίζοντάς τα μ’ έναν τρόπο αγνό, έντιμο, βαθύ αλλά και τόσο απλό, ώστε η παράσταση να μπορεί να παρασύρει κάθε θεατή.

Πώς προσεγγίζει ο Δημήτρης Γεωργαλάς το έργο του Ευριπίδη;

 Με κέντρο τους ηθοποιούς  και αναλύοντας πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Η σκηνοθετική προσέγγιση  αναζητά συμβολισμούς για να ερμηνεύσει τις υπαρξιακές πλευρές του έργου.

Στην παράσταση ερμηνεύεις δύο ρόλους, που σ’ ένα πρώτο επίπεδο μοιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετοι, τον Κρέοντα και τον Αιγέα. Πόσο δύσκολο είναι αυτό υποκριτικά;

Είναι δύσκολο όσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσεις τον κάθε ρόλο σε αυτά τα μεγάλα έργα,απλά είναι δύο οι ρόλοι.

Το ότι είναι τόσο αντίθετοι  μεταξύ τους χαρακτήρες με βοήθησε στο να είναι πολύ ξεκάθαρη για μένα η διαφορά μεταξύ τους, όπως νομίζω και για τον θεατή! Αυτό το να είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι ήταν μια πολλή εύστοχη κατά την γνώμη μου ιδέα του Δημήτρη, ο όποιος με καθοδήγησε πολύ σωστά στην ουσία αυτών των δύο ρόλων.

Ο Νίκος Δερτίλης

Παρ’ όλα αυτά είναι ο Κρέοντας και ο Αιγέας οι δύο όψεις του νομίσματος της εξουσίας;

Ναι είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της εξουσίας, το σκληρό και το καλό πρόσωπο της, όπου και τα δύο αυτά πρόσωπα της έχουν κοινό παρονομαστή την απόσταση και φυσικά το συμφέρον από το πρόσωπο, το οποίο εξουσιάζουν. 

Συμπλήρωσε την φράση: “Έγινα ηθοποιός γιατί….”

Έγινα ηθοποιός γιατί το να ανεβαίνω στη σκηνή, να εκφράζομαι, να εκτίθεμαι και να μοιράζομαι ουσιαστικά για μένα πράγματα με το κοινό, είναι για μένα μία ανάγκη. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς η τέχνη να έχει μεγάλο και βασικό ρόλο στη ζωή μου. Από  παιδάκι θυμάμαι τον εαυτό μου να ζωγραφίζει ακατάπαυστα, ήταν η πρώτη μορφή τέχνης που ήρθα σε επαφή και ήταν μία τεράστια ανάγκη να ζωγραφίζω και να φτιάχνω κόσμους ή μάλλον να βγάζω κόσμους από μέσα μου. Το έκανα όλη την ώρα και το έκανα πολύ χωρίς να καταλαβαίνω τι κάνω και γιατί. Επίσης μ αρέσει ο χορός και ασχολούμαι χρόνια όχι όμως επαγγελματικά. Με όλα αυτά θέλω να πω ότι αν δεν είχα γίνει ηθοποιός σίγουρα κάποια άλλη τέχνη θα είχα επιλέξει να έχει βασικό ρόλο στη ζωή μου. Τώρα ο λόγος που επέλεξα την υποκριτική τέχνη μεγαλώνοντας είναι γιατί, για μένα το θέατρο είναι ο πιο άμεσος και ξεκάθαρος τρόπος τέχνης για να εκφράσω, επικοινωνήσω και να μοιραστώ πράγματα που αφορούν, με το κοινό και με μένα τον ίδιο.

Υπάρχει κάποιος ρόλος ή συνεργασία που ονειρεύεσαι να κάνεις;

Σίγουρα υπάρχουν και δεν είναι ένας η μία. Έχω καταλάβει όμως εμπειρικά, πως μπορεί να έρθει κάτι που δεν το είχα στο μυαλό μου και τελικά να μου αρέσει πολύ περισσότερο από κάποιο συγκεκριμένο ρόλο που ήθελα να κάνω. Αυτό, για παράδειγμα, συνέβη στην Θεσσαλονίκη στο ρόλο του Νηλ στους Μικροαστούς του Γκόργκι όπου αγάπησα τόσο αυτόν τον ρόλο και αυτόν τον σπουδαίο συγγραφέα και μεγάλο αγωνιστή της Ρωσίας! Θέλω να πω πως πια, ίσως δεν δίνω τόσο μεγάλη σημασία στο τι θα ήθελα. Κάτι που θέλω σίγουρα πολύ είναι να παίξω στην Επίδαυρο.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια;

Συζητάω για κάποια δουλειά μέσα στον χειμώνα, αλλά ακόμα δεν μπορώ να ανακοινώσω τίποτα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλω να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου, στο εξωτερικό. Γιατί πιστεύω ότι η εκπαίδευση ενός ηθοποιού δεν πρέπει να σταματάει ποτέ.

Ο Νίκος Δερτίλης

Ο Νίκος πρωταγωνιστεί στη «Μήδεια» του Ευριπίδη στο Μπάγκειον, η οποιά συνεχίζεται για 12 ακόμα παραστάσεις στην καρδιά της πόλης, στην Ομόνοια και το ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο «Μπάγκειον».

Πρεμιέρα 5 Σεπτεμβρίου

Ηθοποιοί : Τζούλη Σούμα,Κυριακή Καραλουκά,Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Δερτιλής, Σταύρος Γιαννακόπουλος

Συντελεστές :

Μετάφραση  : Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία- Επεξεργασία : Δημήτρης Γεωργαλάς

Μουσική : Πλάτων Ανδριτσάκης

Κοστούμια : Δημήτρης Ντάσιος

Φωτισμοί : Σάκης Μπιρμπίλης

Χορογραφίες- Επιμέλεια Κίνησης : Φαίδρα Σούτου

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Δημιουργικό: Ανδρέας Πούρνος

Κομμώσεις Μακιγιάζ: Μαριάννα Λαβαζου

Από Πέμπτη 5/9 μέχρι Κυριακή 22/9

Από Πέμπτη έως Κυριακή

Ωρα έναρξης: 21:30

Τιμές: Γενική είσοδος 12 ευρώ

8 ευρώ μειωμένο(άνω των 65

 5 ευρώ ατέλειες, φοιτητικό και ανέργων

Προπώληση μέσω Viva. gr

Διάρκεια: 80 λεπτά

Μπάγκειον : Πλατεία Ομονοίας 19, Κέντρο

Μετρό στάση Ομόνοια

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6944665561

Προπώληση μέσω VIVA.GR


mm
About Γιάννης Καφάτος 2163 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*