17/08/2022

Ο ολυμπιονίκης Βαλέριος Λεωνίδης στην κηδεία του Ναϊμ Σουλειμάνογλου

Ναϊμ Σουλειμάνογλου

Ο ολυμπιονίκης Βαλέριος Λεωνίδης βρέθηκε την Κυριακή 19-11- 2017 στην κηδεία του συναθλητή, αντιπάλου και φίλου του Ναϊμ Σουλειμάνογλου που πέθανε μία μέρα πριν. Η κηδεία έγινε στην Κωνσταντινούπολη, στο τζαμί του Πορθητή.

Στην Τουρκία, οι μουσουλμανικές κηδείες είναι σύντομες, λιτές και γίνονται συνήθως το γρηγορότερο δυνατό μετά τον θάνατο του εκλιπόντος. Την τελετή στον τζαμί την παρακολουθούν μόνο άντρες. Επίσης όλες οι κηδείες γίνονται δημοσία δαπάνη, θεωρείται ντροπή να πληρώσει η οικογένεια κάποιου για να ταφεί ο νεκρός της. Η κηδεία είναι,κατά κάποιο τρόπο, η τελευταία παροχή του κράτους στον πολίτη.

Φυσικά όλα αυτά είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ισχύουν στις δικές μας κηδείες και έχουν τις ρίζες τους στην ισλαμική παράδοση και θεολογία. και στην γενικότερη έλλειψη πολλών και πολύπλοκων θρησκευτικών τελετών στο Ισλάμ.

Ο Βαλέριος Λεωνίδης έχασε από τον Σουλειμάνογλου σε ένα θρυλικό τελικό στους Ολυμπιακούς της Ατλάντας του 1996, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη μάχη που έγινε ποτέ στην άρση βαρών.

Οι δύο αθλητές διατήρησαν φιλικές σχέσεις και μετά το τέλος της καριέρας τους. Σήμερα ο Βαλέριος βρέθηκε λοιπόν στην Πόλη, προσκεκλημένος του Υπουργού αθλητισμού της χώρας, ως στενός φίλος του πρόωρα εκλιπόντος αθλητή.

Η παρουσία του Λεωνίδη έκανε μεγάλη αίσθηση, ενώ η σκηνή που συγκινημένος σκύβει και φιλάει το καλυμμένο με την τουρκική σημαία φέρετρο που έχει τον φίλο του έκανε τον γύρο του διαδικτύου και των ΜΜΕ.

Μια σπουδαία στιγμή, με πολλούς συμβολισμούς, που φανερώνει την υψηλή αξία της ευγενούς άμιλλας και το μεγαλείου του (υπεύθυνου και σοβαρού) αθλητισμού.

https://www.youtube.com/watch?v=27xK0jyT5Fg

 

δείτε εδώ την απίστευτη μάχη μεταξύ τους, το 1996 στην Ατλάντα.

(Συνολικές Επισκέψεις 341, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Γιγουρτσής 28 Articles
Γιάννης Γιγουρτσής

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*