19/05/2024

«Ο Παράδεισος των Ζώων» του Ντέιβιντ Τζέιμς Ποϊσάντ – Βιβλίοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο

Ντέιβιντ Τζέιμς Ποϊσάντ

Ο πρωτοεμφανιζόμενος αμερικανός Ντέιβιντ Τζέιμς Ποϊσάντ με τον «Παράδεισο των Ζώων» (εκδόσεις Οpera, μετάφραση: Όλια Λαγουδάκου)  καταφέρνει να σηκώσει ένα κύμα στην γραφή διηγημάτων που ξεκινάει από τον Ατλαντικό και φτάνει με ντελικάτη ορμή μέχρι τα μέρη μας, εδώ στη Μεσόγειο.

Ιστορίες ανθρώπων, συζύγων, γιων, πατεράδων, και ζώων που μερικές φορές στέκονται στο παράθυρο και «μιλάνε» στους ήρωες. Εύθρυπτοι ήρωες!  Έντονα συναισθήματα μέσα από ιστορίες που δεν είναι άγνωστες χωρίς την ανάγκη για το ανακουφιστικό και συνάμα «καταπιεστικό» happy end.

Ο Ντέιβιντ Τζέιμς Ποϊσάντ από ένα μελίσσι μπορεί να φτάσει στην «καταστροφή του κόσμου».

Στα 16 διηγημάτα του ο συγγραφέας μας παρουσιάζει ήρωες που τους έχει δώσει ζωή και πνοή και προβλήματα τόσο αναγνωρίσμα. Μέσα από τις ιστορίες του φτιάχνει ένα μωσαϊκό συναισθημάτων που τα κουβαλάς πολύ καιρό αφού κλείσεις την τελευταία σελίδα.

Χωρίς διάθεση «σπόιλερ» ο τρόπος που έχει αποφασίσει  να αρχίσει αλλά και να κλείσει τη συλλογή του, δείχνει έναν γραφιά που ήρθε για να μείνει και να μας δώσει κι άλλα σπουδαία βιβλία!
Είναι πολύ δυνατή η διεισδυτική, στους χαρακτήρες, γραφή του Ποϊσάντ. Η αβίαστη γραφή του είναι μοναδική στο να περιγράφει τα περιβάλλοντα  μέσα στα οποία κινούνται οι ήρωες του.

Το ανεκπλήρωτο, το αναπόφευκτο, η ήττα αλλά και η δύναμη κάθε χαρακτήρα περιγράφονται με τέχνη, δύναμη και στο τέλος του βιβλίου έχεις την αίσθηση ότι κρατούσες ένα λεπτεπίλεπτο μίσχο ενός  πολύ σπάνιου φυτού.

Και ναι, ο παράδεισος μπορεί να είναι κόλαση μερικές φορές! Αλλά μήπως κι η κόλαση μήπως περιέχει κάπου μέσα της ένα μικρό «παράδεισο»;
Είμαι ενθουσιασμένος που βρέθηκε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο!

Γιάννης Καφάτος

Ο Ντέιβιντ Τζέιμς Ποϊσάντ (David James Poissant) γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διηγήματα και δοκίμιά του δημοσιεύονται στα πιο έγκυρα έντυπα των Η.Π.Α., όπως τα New York Times, The Chicago Tribune, The Atlantic. Έχει τιμηθεί με τα Βραβεία Matt Clark, George Garrett Fiction, Rope Walk Fiction Chapbook, GLCA New Writers, Alice White Reeves Memorial, μεταξύ άλλων. Διδάσκει στο Τμήμα Τεχνοκριτικής και Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Central Florida, και ζει στο Ορλάντο με τη γυναίκα και τις κόρες του.
Ο παράδεισος των ζώων είναι το πρώτο του βιβλίο. Έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά.


mm
About Γιάννης Καφάτος 2274 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*