24/05/2024

Παύλος Παπαχριστοφίλου: Τα Ελληνικά Γράμματα δεν είναι ένας ακόμη εκδοτικός οίκος

Παύλος Παπαχριστοφίλου

Μας έμαθαν νέους συγγραφείς, και περνάγαμε ώρες απόλαυσης με τα βιβλία τους. Καλαίσθητες εκδόσεις. Και ξαφνικά λουκέτο. Οκ, δεν ήταν και τόσο ξαφνικό για τους λίγο πιο ενημερωμένους, πάντως ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα «λουκέτα» γιατί αυτό μπήκε από έναν δημοσιογραφικό οργανισμό, και μάλιστα όχι «κάποιον», αλλά τον ΔΟΛ. Και όχι μονο λουκέτο, αλλά και πολτοποιήση μιας τεράστιας βιβλιοθήκης. Λες και κάποιος ήθελε να μην είχαν υπάρξει ποτέ βιβλία με την υπογραφή «Ελληνικά Γράμματα».

Όταν λοιπόν ο Παύλος Παπαχριστοφίλου ανακοίνωσε ότι «επιστρέφουμε» αμέσως μου γεννήθηκε η ανάγκη να τον γνωρίσω.
Η εγκάρδια κουβέντα έγινε αυτή η συνέντευξη, που ακολουθεί.

Προσωπικά μου έλυσε κάποιες απορίες και ως φανατικού αναγνώστη μου δημιούργησε την προσμονή για νέες βιβλιοφιλικές περιπέτειες.

Γιατί τώρα τα Ελληνικά Γράμματα;

Το 2010 που μπήκε το λουκέτο, έδωσα μια υπόσχεση στο αναγνωστικό κοινό ότι “τα Ελληνικά Γράμματα Δεν είπαν την τελευταία τους λέξη”. Ως εκ τούτου ήμουν υποχρεωμένος να τηρήσω τον λόγο μου.

Τα  Ελληνικά Γράμματα έχουν μια πολύ μακρά ιστορία. Ιδρύθηκαν το 1957 από τον συχωρεμένο τον πατέρα μου. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα και μεσουράνησαν τη δεκαετία του 1990 και του 2000. Τότε συνεργάστηκα με τον ΔΟΛ που εξαγόρασε ένα ποσοστό της εταιρείας, εν συνεχεία το 2007 με διάφορες πιέσεις που δέχτηκα εκείνα τα χρόνια αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τα  Ελληνικά Γράμματα και το 2010 ο ΔΟΛ που είχε πλέον το 100% της εταιρείας, έκλεισε τις εκδόσεις. Έτσι 7 χρόνια αργότερα επιστρέφουμε!

Αληθεύει πώς όταν ο ΔΟΛ έβαλε το λουκέτο στα  Ελληνικά Γράμματα πολτοποίησε όσα βιβλία δεν κατάφερε να πουλήσει;

Αυτό ήταν ένα έγκλημα που έκανε. Όσα δεν πούλησε σε εξευτελιστικές τιμές τα πολτοποίησε. Ξέρετε κι οι σκοτωμένες τιμές, ο εξευτελισμός του βιβλίου για μερικά λεπτά του ευρώ ήταν πολύ ζημιογόνο και για τους δημιουργούς. Τεράστια ζημιά. Δεν μπορείς να πουλάς ευπώλητα βιβλία 30 λεπτά το ένα. Αυτά αγοράστηκαν από έναν αγοραστή. Προσωπικά δεν θα συμμετείχα ποτέ σε μια τέτοια αγοραπωλησία.
Φανταστείτε ότι υπήρξαν συγγραφείς που ζήτησαν να αγοράσουν τα βιβλία τους και δεν τους έδωσε ούτε αυτό το δικαίωμα.
Ήταν μια αψυχολόγητη ενέργεια που κανένας από τον χώρο μας δεν κατάλαβε γιατί έγινε! Κάτι είχαν σκεφτεί, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έκαναν τίποτα χωρίς να έχουν κάποιο σκοπό. Αλλά δεν θα το μάθουμε ποτέ!

Με ποια σχέδια επιστρέφετε;

Κατ’ αρχήν οι εκδόσεις Πεδίο από το 2009 παραμένουν και ενδυναμώνονται στο επιστημονικό βιβλίο και στο δοκίμιο και στο self  help. Τα  Ελληνικά Γράμματα θα μπουν δυναμικά στο χώρο της λογοτεχνίας και του παιδικού βιβλίου

Πιστεύετε ότι η αγορά αντέχει έναν ακόμη εκδοτικό οίκο;

Τα  Ελληνικά Γράμματα δεν είναι «ένας ακόμη εκδοτικός οίκος».  Έχουμε μια μεγάλη ιστορία και εμπειρία. Με αυτή την έννοια μπορούμε να πάρουμε το χώρο μας και να δώσουμε πολύ καλά έργα στο αναγνωστικό κοινό.

Οι Έλληνες συγγραφείς, πώς υποδέχτηκαν το νέο για την επανεκκίνηση του εκδοτικού οίκου. Θα επιστρέψουν σε σας;

 Εγώ τους καλώ να επανέλθουν στο “σπίτι” τους. Ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του. Πάντως ήδη ο Ευγένιος Τριβιζάς μας έχει δώσει πέντε νέους τίτλους που θα εκδώσουμε και πάρα πολλοί συγγραφείς έχουν επικοινωνήσει μαζί μας.

Θα επενδύσετε σε νέους λογοτέχνες ή θα ποντάρετε σε γνωστά ονόματα;

Θα κάνουμε έναν συνδυασμό. Δεν υπάρχουν ξέρετε λύσεις/συνταγές εξασφαλισμένης επιτυχίας. Η αποδοχή ενός βιβλίου από το αναγνωστικό κοινό είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση. Πάντα υπάρχουν παράμετροι που δεν μπορείς να προβλέψεις. Υπήρχαν βιβλία στο παρελθόν τα οποία απορρίψαμε και τα βγάλανε άλλοι συνάδελφοι και γίνανε Best Sellers, και το αντίθετο.
Πότε δεν ξέρεις αν θα έχουν σίγουρη επιτυχία. Μπορείς να πεις ότι αν βγάλεις Ξανθούλη, θα πουλήσει, αν βγάλεις Τριβιζά είναι βέβαιη η επιτυχία και πολλούς άλλους να μην αναφέρω άλλο και τους αδικήσω. Κάθε βιβλίο έχει την δική του πορεία που δεν μπορείς να την προδικάσεις. Ας πούμε οι εκδόσεις “Γνώση” είχαν βγάλει τον Αλχημιστή, του Κοέλιο, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Και μετά τον έβγαλε ο Λιβάνης κι έγινε αυτό που έγινε. Τι να έφταιγε: η μετάφραση, η στιγμή που βγήκε; κανείς δεν ξέρει. Πάντως μετά έγινε επιτυχία.

Γιατί είναι απαραίτητος ένας εκδοτικός οίκος;

Ο εκδότης παράγει περιεχόμενο. Αυτή είναι η δουλειά μας. Να παράγουμε καινούργιο έργο. Οι εκδότες δεν βγάζουν χαρτί, βγάζουμε  βιβλία και ως εκ τούτου ο εκδοτικός οίκος πάντα αυτό θα κάνει.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία, επηρεάζουν την εκδοτική παραγωγή;

Στην Ευρώπη τα ποσοστά του e-book είναι πολύ χαμηλά. Δεν είναι αντίπαλος του βιβλίου. Βιβλίο είναι, απλώς ηλεκτρονικό!

 Πιστεύετε στα μεγάλα, ή στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς;

Πιστεύω σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία είτε της γειτονιάς, είτε είναι αλυσίδες. Ένα ενημερωμένο βιβλιοπωλείο παίζει σημαντικό ρόλο όπου κι αν βρίσκεται. Είτε στο κέντρο είτε σε κάποια γειτονιά.

Πώς διαλέγετε τους ανθρώπους που ψάχνουν για βιβλία;

Έχουμε συνεργάτες εδώ στην Ελλάδα και συνεργαζόμαστε και με scouters, όπως λέγονται, στο εξωτερικό. Ταξιδεύουμε όχι μόνο στις γνωστές μεγάλες εκθέσεις αλλά και σε μικρότερες και έτσι οι ειδικοί ψάχνουν για μας.

Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για την απόκτηση ενός τίτλου;

Υπάρχουν βιβλία που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, μια αγωνία ποιος θα το διαβάσει πρώτος,, ποιος θα το προτείνει. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και επίπονη διαδικασία. Από την άλλη υπάρχουν βιβλία που έχουν αγοραστεί σε πολύ μεγάλες τιμές δεν βγάζουν τελικά τα λεφτά τους, δηλαδή δεν είχαν απήχηση στους αναγνώστες.

Ένας καινούργιος συγγραφέας είναι εύκολο να προσεγγίσει έναν εκδοτικό οίκο και να βγάλει το βιβλίο του;

Εδώ να δείτε πόσο η τύχη παίζει ρόλο. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει φόβος. Κάθε βιβλίο που φτάνει διαβάζεται από τους αναγνώστες και αξιολογείται. Αξιολογείται υποκειμενικά από αυτόν που το διαβάζει. Δεν σημαίνει ότι αν απορρίψουμε ένα βιβλίο δεν είναι καλό. Δεν είναι καλό γι’ αυτόν που το διάβασε. Ο συγγραφέας οφείλει να επιμένει. Κάθε βιβλίο έχει το δικό του δρόμο.

Οι τιμές του βιβλίου είναι προσιτές, τι πιστεύετε;

Οι τιμές είναι γενικά καλές. Η πλειοψηφία των συναδέλφων έχει χαμηλώσει πολύ τη λιανική. Υπάρχουν και οι εκπτώσεις στα βιβλιοπωλεία. Τα βιβλία έχουν φτηνύνει πάρα πολύ την εποχή της κρίσης. Έχουν φτηνύνει σε σχέση με το πραγματικό κόστος που έχουν. Είναι φτηνότερα από την πρωτογενή του παραγωγή στο εξωτερικό. Κι αν σκεφτείτε ότι ο Έλληνας εκδότης προπληρώνει δικαιώματα, μεταφράζει το βιβλίο και απευθύνεται σε ένα πολύ μικρότερο κοινό. Η γλώσσα μας δε βοηθάει. Άλλο να βγάλεις ένα βιβλίο στα αγγλικά που έχεις το κοινό του μισού πλανήτη άλλο στα ελληνικά.

Ποια χώρα είναι ο “παράδεισος” για έναν εκδότη;

 Να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Η Γερμανία έχει πολλές πωλήσεις, η Αγγλία, η Γαλλία, και η Ισπανία.

Τώρα αν μιλήσουμε για Αμερική και Καναδά  εκεί τα μεγέθη είναι πολύ μεγάλα.

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να έχετε βγάλει και σας έμεινε απωθημένο;

Είναι τόσα που θα ήθελα, που δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα. Από βιβλία ακόμη και άγνωστα. Ο φίλος μου ο Γρηγόρης Τρουφάκος, από τις εκδόσεις Τροχαλία – που έχουν κλείσει τώρα –  έβγαζε διαμάντια βιβλία. Θυμάμαι τους “Χάρτες της Αττικής” μια απίστευτη έκδοση που την είχα ζηλέψει. Ένας άνθρωπος με πολύ μεράκι που κάθε βιβλίο που έβγαζε ήταν ξεχωριστό. Το ένα καλύτερο από το άλλο.

Υπάρχουν οι εκδόσεις ΦΑΙΔΩΝ που βγάζουν άλμπουμ, και βιβλία μαγειρικής. Αλλά είναι τόσο ποιοτικές και καλές οι εκδόσεις που πραγματικά ζηλεύεις.

Έχω ζηλέψει πολλές φορές, και στο εξωτερικό. Απλώς εκεί βλέπεις βιβλία που  ξέρεις ότι δεν μπορείς να τα πλησιάσεις λόγω του κόστους.

Σας ευχαριστώ!

Γιάννης Καφάτος

Δείτε εδώ τις πρώτες εκδόσεις που έρχονται από τα Ελληνικά Γράμματα.

 

 


mm
About Γιάννης Καφάτος 2277 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*