11/08/2022

Ποια είναι η σημασία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Ποια είναι η σημασία της 28ης Οκτωβρίου

Ποια είναι η σημασία της 28ης Οκτωβρίου ως εορτής και γιατί (πρέπει να) γιορτάζουμε την επέτειο της και την έναρξη του πολέμου και του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού.

Δεν συνηθίζω να κάνω αναρτήσεις όπου να κολακεύω τα εθνικά μας στερεότυπα, όμως εδώ οφείλω να πω τα πράγματα όπως τα βλέπω καθαρά:
Η 28η Οκτωβρίου είναι μια σημαντική επέτειος για την χώρα. Ισως η πλέον σημαντική,, ουσιαστική και αληθινή ( η 25η Μαρτίου, ας πούμε, παίζει ήδη με τον μύθο από την καθιέρωσή της, την τιμουμε επισης αλλά εχει άλλη φόρτιση, ενώ άλλες εθνικές επέτειοι έχουν πίσω τους ποικιλες σκοπιμότητες)
Δεν χρειαζονται κενόλογες κορώνες εθνικού πάθους, αλλά δεν χρειάζεται ούτε δράμα ούτε αυτολύπηση Ούτε και μεταϊστορικοί εξυπνακισμοί του τύπου “γιορτάζουμε την έναρξη ενός πολέμου που χάσαμε,αντί για τη λήξη του” “Μας αρέσουν τα εθνικά δράματα””Γιορτάζουμε τις ήττες αντί για τις νίκες” “Οι Θερμοπύλες μας ταιριάζουν” κλπ

Κάλλιστα εορτάζουμε αυτή την επέτειο στην Ελλάδα και άριστη η επιλογή της ημέρας. Είναι μια εθνική γιορτή για την οποία μπορεί να νιωθει κανείς περήφανος χωρις επιφυλάξεις για την χώρα και τον λαό της, πρόκειται για έναν από τους λίγους πραγματικά πολέμους που υπήρξαν τίμιοι και ανιδιοτελείς, και που μπορεί κανείς πει με πεποίθηση πως το αίμα των ανθρώπων που χύθηκε στα βουνά της Αλβανίας έπιασε τόπο και έθρεψε το δέντρο της ελευθερίας.
Στην Αλβανία ο ελληνικός λαός πολέμησε τον αγώνα τον καλό και δεν πολέμησε μόνο για τον εαυτό του, πολέμησε για όλη την Ευρώπη και για αξίες πανανθρώπινες όπως η ελευθερία και η δικαιοσύνη.

Δικαιούστε και οφείλετε οι Έλληνες πολίτες ( όλοι οι Έλληνες πολίτες) να νιώθετε υπερήφανοι για αυτό που πριν από 77 χρόνια ξεκίνησαν οι πρόγονοι σας.
Μπορείτε και οφείλετε να τους μοιάσετε και να πολεμήσετε για τις ίδιες αξίες στην ζωή σας, και ας μην χρειάζεται να χύσετε το αίμα σας πια
Έλληνας πολίτης είμαι και εγώ, και με αφορά πρωτίστως αυτό που λέω, όμως απευθύνομαι σε εσάς και στον καθένα χωρίστα. Γιατί η ευθύνη για να σώσουμε την ζωή μας, τις αξίες μας, την χώρα μας, τον κόσμο όλον δεν είναι συλλογική είναι πρωτίστως ατομική

Ας δει ο καθένας από εσάς λοιπόν, πρώτα,, αν έκανε, τι έκανε και τι μπορεί ακόμα να πράξει για τους ανθρώπους γύρω του. Την οικογενεια, την κοινωνία, την χώρα του,. Ας δει τι θυσίασε από την ευτυχία, την περιουσία, την βολή του, τι εδωσε ο ίδιος

Μετά, αφού πράξει το δικό του καθήκον, ας δει και ας κρίνει τους άλλους.

Γιορτάστε λοιπόν την ημέρα
Αν ήμουν παλιομοδίτης θα φώναζα “Ζήτω η 28η Οκτωβρίου”
Σήμερα απλά θα πω
“ζήτωσαν τα ΟΧΙ τα σωστά και τα ΝΑΙ τα τίμια στην ζωή σας, στην ζωή μας”

(Συνολικές Επισκέψεις 547, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Γιγουρτσής 28 Articles
Γιάννης Γιγουρτσής

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*