22/01/2022

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα….

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, είναι μια φράση που όλο και πιο συχνά ακούγεται τα τελευταία χρόνια για τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Το σχόλιο δεν αφορά βεβαίως το μουσικό του στίγμα και την αντίστοιχη κληρονομιά που έχει πλέον ολοκληρωθεί, αποτυπωθεί και αξιολογηθεί λαμβάνοντας υψηλή θέση όχι μόνο στην ιστορία της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής μουσικής ιστορία και αποτελεί πλέον παγκόσμια παρακαταθήκη στον χώρο της μουσικής.

Το σχόλιο αφορά τον Μίκη Θεοδωράκη ως δημόσιο πρόσωπο που φιλοδοξεί, επιχειρεί και ενίοτε επιτυγχάνει να παίξει ρόλο στα δημόσια πράγματα της χώρας, ρόλο που του εξασφάλισαν οι παλαιοί αγώνες του για την ελευθερία του λαού μας σε διάφορες φάσεις της ιστορίας και τον ενίσχυσε προβάλοντάς τον προς τα έξω η ετέρα ιδιότητά του, αυτή του επιτυχημένου μουσικοσυνθέτη.

Φοβάμαι πως τα στερνά του Μίκη Θεοδωράκη στον δημόσιο βίο της χώρας δεν τιμούν τα πρώτα, και όσο και αν ο ίδιος , σε προχωρημένη ηλικία πλέον και με περιορισμένες, όπως είναι φυσικό, σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, δεν έχει την πλήρη συναίσθηση και ευθύνη των πράξεών του, δεν ισχύει το ίδιο για τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του που οφείλουν να τον προστατεύσουν και τους φίλους του, οι οποίοι οφείλουν να μιλήσουν

Στους φίλους του Μίκη Θεοδωράκη λοιπόν απευθύνεται και το κείμενο που ακολουθεί, και γράφεται εν όψει της φημολογούμενης συμμετοχής του τελευταίου (με μήνυμα ή φυσική παρουσία) στο εξαιρετικά αμφιλεγόμενο συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα.

Ελπίζω το περιβάλλον, οι φίλοι αλλά και το δικό του ένστικτο, να προστατεύσουν έστω και την τελευταία στιγμή, τον Μίκη Θεοδωράκη από έναν τέτοιο ευτελισμό στην δύση του βίου του.

Ό,τι και να γίνει πάντως το μεγαλείο και το μήνυμα της μουσικής του θα μας εμπνέει και θα μας συγκινεί πάντα. Άλλωστε, όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό, το έργο ενός δημιουργού (μουσικού, συγγραφέα, εικαστικού κλπ) εκφράζει τον καλλιτέχνη την ώρα της δημιουργίας του. Από κει και πέρα, και από την στιγμή που θα γίνει δημόσιο, ανήκει πλέον στον κοινό που το αποδέχεται ή το απορρίπτει, το αξιολογεί το διαιωνίζει

(Συνολικές Επισκέψεις 2,658, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Γιγουρτσής 28 Articles
Γιάννης Γιγουρτσής

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*