28/03/2024

The Fall – 58 Golden Greats, Δισκοκριτική από τον Πάνο Γιάννόπουλο

The Fall

Πριν λίγες μέρες είχαμε την κυκλοφορία μιας συλλογής ενός απο τα πολύ σημαντικά Post-Punk σχήματα της Αγγλικής σκηνής. Μιλάω για τους The Fall του Mark E. Smith που έφυγε απο τη ζωή τον Ιανουάριο που μας βάζοντας πρακτικά και τέλος στη δράση του σχήματος.

Η συλλογή ονομάζεται 58 Golden Greats και όπως λέει ο τίτλος περιέχει πενήντα οκτώ κομμάτια απο τη μεγάλη δισκογραφία τους και κυκλοφορεί απο την ανεξάρτητη Cherry Red Records και στην Ελλάδα από την Rockarolla Records

Αλλά για να τα πάρω με τη σειρά ας κάνουμε μια γρήγορη αναφορά στο ποιοι ήταν οι Fall.
Δημιουργήθηκαν το 1976 στο Prestwich του Manchester απο τον Mark E. Smith που όπως είχε
δηλώσει είχε επηρεαστεί απο μια συναυλία των Sex Pistols στο Manchester, το αρχικό Line Up
εκτός απο τον ίδιο στη φωνή είχε ακόμα τους Martin Bramah (κιθάρα), Marc Riley (μπάσο),
Karl Burns (ντραμς) και Yvonne Pawlett (πλήκτρα).

Μετά απο μια σειρά διαδικασιών, προβών και εμφανίσεων ηχογραφούν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο Live at the Witch Trials το 1979 για την Step-Forward Records. Απο εκεί και πέρα ξεκινάει μια πορεία που θα τους οδηγήσει να υπογράψουν στην μεγάλη ανεξάρτητη Rough Trade Records και απο εκεί να έχουν συνολική κατάληξη τριάντα ένα Studio Album άλλα τόσα Live και μεγάλο αριθμό απο συλλογές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί οτι οι The Fall έχουν το τίτλο της πιο πολιτικοποιημένης μπάντας στο Post-Punk.

Για να έρθουμε στα της συλλογής, πενήντα οκτώ κομμάτια όπως είπα και παρά πάνω χωρισμένα
σε τρία Cd που αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους του σχήματος.

Στο πρώτο έχουμε δέκα οκτώ κομμάτια που πιάνουν απο το 1979 έως το 1988 και εκεί φυσικά θα συναντήσει κάποιοςτα πιο γνωστά κομμάτια τους όπως το Repetition ή το Rebellious Jukebox. 

Στο δεύτερο έχουμε δέκα εννιά που πιάνουν τα τέλη του 80′ εως τα τέλη 90′ και την ουσιαστική στροφή τους προς το Alternative Rock.
Στο τρίτο έχουμε είκοσι ένα που πιάνει μέχρι και το τέλος της πορείας τους, ουσιαστικά τη δεκαετία του 2000 ως το 18′.

Οι ηχογραφήσεις είναι όλες αυθεντικές και μπορώ να πω πως έχει γίνει μια αρκετά καλή δουλειά
και στην οργάνωση και ταξινόμηση των κομματιών καθώς και στις πληροφορίες που υπάρχουν μέσα στο Booklet. Που έχει αρκετές σελίδες και περιγράφει εκτός απο τα κομμάτια και κάποιες βασικές πληροφορίες για το σχήμα, επίσης το Artwork με το προφίλ του Mark E. Smith πολύ χαρακτηριστικό.

Κλείνω λέγοντας πως είναι μια ενδιαφέρουσα συλλογή για όποιον δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους Fall και του αρέσει το Post-Punk και επίσης εννοείτε πως έχει σίγουρα ενδιαφέρον για τους φαν της μπάντας επειδή περιέχει κομμάτια απο όλη την πορεία τους και απο κάποιους δίσκους που είναι δύσκολο να βρεθούν σε αυθεντικές εκδόσεις.

Βαθμολογία: 7/10

Πάνος Γιαννόπουλος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2242 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*